Dîncă Adrian a avut parte de multe probleme de-a lungul vieţii sale, dar niciodată nu a dat înapoi. Deşi a rămas paralizat în urma unui accident rutier, bărbatul a reuşit să cunoască dragostea şi fericirea alături de Filofteia Sin, o tânără care a fost la rândul ei pusă la grele încercări de-a lungul vieţii. Teia, aşa cum o alintă Adrian, a rămas paralizată în urma unui politraumatism din copilărie. Cei doi s-au cunoscut la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanei cu Handicap din Comăneşti.
„Părinţii mei au aflat de accident din presă”
„Mi-am petrecut copilăria într-un sat din judeţul Bacău, alături de cei şase fraţi ai mei. După terminarea studiilor m-am angajat pe un şantier din Bucureşti. Am făcut armata la aviaţie, apoi am revenit în satul natal şi m-am angajat la un bar din Bacău. Într-o sâmbătă seara, în timp ce mă deplasam spre locul de muncă împreună cu prietena mea, am fost loviţi în plin de o maşină ce circula cu o viteză ameţitoare. Prietena mea a decedat pe loc, iar eu am intrat în comă. Părinţii mei au aflat despre accident din presă. Urmările pentru mine au fost dezastruoase. Am avut o fractură de coloană, ce a necesitat o intervenţie chirurgicală. Din cauza unei insuficienţe renale cronice, a doua operaţie a fost amânată puţin”, se destăinuie Adrian Dîncă.
„Nu mi-e frică de viitor”
„Am căutat să mă refugiez undeva, să nu mai fiu o povară pentru familia mea. Mereu mă gândeam că la 16 ani am plecat de acasă să-mi fac un rost, să nu depind de nimeni, iar acum devenisem în totalitate dependent de ai mei. M-am interesat de numărul de telefon de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanei cu Handicap Comăneşti, mi-am întocmit documentaţia fără ca părinţii mei să bănuiască ceva. Într-o lună mi s-a aprobat internarea. Perioada de adaptare în această unitate a fost dificilă. Am avut noroc cu oamenii din jurul meu, care îmi veneau în ajutor şi îmi spuneau că va fi bine. Şi aşa a fost. Pot spune că aici m-am realizat. Am cunoscut-o pe Teia, persoana cu care m-am căsătorit. Am învăţat să utilizez calculatorul, comunicând astfel cu prieteni din ţară şi de peste hotare, mi-am găsit liniştea în exprimarea gândurilor şi trăirilor mele în poezie. Aici mă simt ocrotit, nu îmi este frică de viitor. Şi ca să îi arăt soţiei mele cât de mult o iubesc, am apelat la emisiunea „Din dragoste”, de pe Antena 1, prezentată de Mircea Radu, pentru a-i face o surpriză. A fost un moment frumos şi emoţionant pentru amândoi”, a mai adăugat Adrian.
Singură printre străini
Filofteia s-a născut într-o comună din judeţul Buzău, într-o familie săracă şi cu zece copii. Din poveştile celor din familie, femeia a aflat că la vârsta de 2 ani mama sa a scăpat-o din braţe. În urma căzăturii a suferit o fractură de coloană vertebrală, rămânând imobilizată. Văzând că nu-şi mai revine, părinţii au dat-o în grija statului. A fost la Centrul de Plasament din Craiova, după care la Iaşi, unde a făcut Şcoala Specială şi a învăţat croitoria, după care a ajuns la Odobeşti, în judeţul Vrancea. Copilăria sa şi adolescenţa au fost pline de nelinişti, locuind în mai multe instituţii de ocrotire, din cauza situaţiei sociale şi de sănătate. A cunoscut de tânără durerea, suferinţa şi tragedia de a trăi printre străini. După finalizarea studiilor şi calificarea în croitorie a încercat să se angajeze, dar nu a reuşit. De atunci a căutat un loc adecvat nevoilor sale, până a ajuns la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanei cu Handicap din Comăneşti.
Adrian şi Filofteia fac un apel la cititorii revistei „Taifasuri”, rugându-i să îi ajute: Cont: RO56RNCB0028014360590001 BCR Comăneşti.
Cristina Voicilă
Sub dâră de lună
de Adrian Dîncă
„Pe cărare de dor, Sub dâră de lună, Am ajuns departe, Dragoste nebună. M-ai purtat în foc, În apă m-ai dus, Sunt în furtună Îndură-te, Doamne, Nu-mi mai trimite Tunete şi alte ispite.”