Romano-catolicii îl celebrează la 14 februarie, iar ortodocşii, la 6 iulie
Valentin a fost un preot catolic care a trăit în Roma secolului al III-lea. Şi-a dobândit titlul de sfânt datorită faptelor duhovniceşti săvârşite pe parcursul vieţii, fiind martirizat pentru credinţa sa. În prezent, Biserica Catolică îl comemorează la 14 februarie (Ziua Îndrăgostiţilor), iar cea Ortodoxă, la 6 iulie.
Oficializa căsătorii în secret
Preotul tămăduia toate neputinţele şi toate bolile oamenilor cu rugăciuni şi cu smerenie, iar pe necredincioşi îi întorcea pe calea cea bună. Sfântul Valentin şi-a arătat credinţa şi iubirea pentru aproape şi pentru Împăratul Ceresc la tot pasul, chiar dacă a avut de suferit pentru credinţa sa. Împăratul Romei de la acea vreme, Claudius al II-lea, interzisese căsătoriile, pentru simplul motiv că bărbaţii refuzau să se mai înroleze în armatele lui, preferând viaţa tihnită din sânul familiei. Atunci, preotul Valentin a fost nevoit să sfideze legea lui Claudius al II-lea, trecând de partea tinerilor şi oficializând căsătorii în secret.
Sacrificat în numele iubirii
Sfântul Valentin a reuşit să oficializeze multe căsătorii în taină, fapt ce a adus admiraţia şi respectul tineretului din Roma. Din păcate însă, zvonurile conform cărora cineva încheie „căsătorii ilegale” au ajuns şi la împăratul Claudius. Furios pentru că Valentin a preferat să încalce poruncile pământeşti impuse de el, pentru cele cereşti, l-a întemniţat şi l-a condamnat la moarte la 14 februarie 269. Preotul a fost chinuit şi bătut, iar ultima suferinţă trupească a fost decapitarea. Anul morţii acestuia se crede a fi 269, însă în unele scrieri sunt trecuţi şi anii 270 şi 273.
Sanctificat de Vatican
După moartea lui Valentin, feţele bisericeşti ale Vaticanului l-au sanctificat. Valentin de Terni sau Sfântul Valentin este respectat în întreaga lume de comunitatea romano-catolică. În anul 496, Papa Gelasius a declarat 14 februarie ca fiind o zi specială, dedicată iubirii, de celebrare a victoriei lumii spirituale asupra celei materiale. În calendarul latin, la 14 februarie se amintesc doi martiri cu numele de Valentin. Referitor la vieţile celor doi există multă incertitudine, cauzată de datele pierdute în negura vremii. Deşi denumirile celor doi sunt diferite, respectiv Valentin de Roma şi Valentin de Terni, se crede că este vorba despre una şi aceeaşi persoană.
Răvaşul nesemnat
Legenda spune că, pe timpul întemniţării sale, Valentin a stârnit admiraţia unui gardian, permiţându-i fiicei sale să îl viziteze. Cei doi s-au îndrăgostit, iar înainte de a fi ucis, Sfântul i-a dat fetei o scrisoare de dragoste nesemnată. Un lucru cert rămâne totuşi faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinţa sa în Dumnezeu. Deşi Biserica Catolică nu este de acord cu abordarea modernă a zilelor noastre pentru această zi, oameni din toată lumea îşi declară dragostea. Când sărbătoriţi această zi internaţională a iubirii nu uitaţi să îi aduceţi mulţumiri şi Sfântului Valentin, cel care a plătit cu preţul vieţii ocrotirea îndrăgostiţilor.
Claudia Stan
Moaştele, în Biserica Delea Nouă-Calist din Bucureşti
La 17 octombrie 2005, Episcopia din Terni (Italia) a dăruit o mică parte din moaştele Sfântului Valentin României. Sfintele rămăşiţe trupeşti ale părintelui iubirii se află în Biserica Delea Nouă-Calist din Bucureşti, ce adună mii de credincioşi la 6 iulie (zi prăznuită de Biserica Ortodoxă). Sfântul Valentin este ocrotitor al tinerilor, şcolarilor şi al celor bolnavi şi neputincioşi.