Main menu

header

572 22 1de Andreea Radu

Malta este locul ideal pentru petrecerea vacanțelor de vară. Este o destinație sigură, accesibilă și cu pachete atractive atât pentru tineri, cât și pentru seniori. Pe lângă frumusețea acestei țări, foarte mulți vizitează Malta și pentru a se ruga în biserica romano-catolică Ta’ Pinu, din Insula Gozo, lăcaș de cult recunoscut datorită minunilor ce s-au săvârșit aici.

Mitul omului rămas fără braț

572 22 2Originile Bisericii Maicii Domnului din Ta’ Pinu rămân încă ascunse în tainele timpului. Legenda spune că în anul 1575 vizitatorul apostolic Pietro Duzina, delegat de Papa Grigore al XII-lea să viziteze Insulele Malteze, a descoperit Biserica Ta’ Pinu într-o stare foarte degradată. Atunci a decis să fie închisă și demolată, iar atribuțiile ce îi revin să fie transferate bisericii parohiale, astăzi Catedrala Gozo. Se spune că atunci când unul dintre muncitori a lovit pentru a o dărâma și-a rupt brațul. Acesta a fost un semn ca lăcaşul de cult să nu fie dărâmat, iar în anul 1611 au început lucrările de reconstrucție ale acestui lăcaș, din care a reieșit altarul făcător de minuni. Biserica Ta’ Pinu este construită în stilul cavalerilor templieri, din piatră brută, este amplasată în satul Gharb și se poate ajunge cu ușurință, Malta fiind o țară mică.

Sute de pelerini se închină zilnic Fecioarei Maria

572 22 3Fiind un loc al miracolelor, biserica este vizitată în fiecare zi de sute de pelerini care vin la Altarul închinat Fecioarei Maria pentru a se ruga. Aici sunt multe mituri despre miracolele săvârșite. Una dintre mărturii este a unei femei de 45 de ani. La 22 iunie 1883, Karmela Grima, trecând pe lângă biserică, a auzit o chemare în timp ce se întorcea acasă de la câmp. „Vino, vino”, a auzit spunând vocea unei femei. Speriindu-se, a fugit de lângă biserică. Chemarea s-a auzit din nou, iar femeia și-a dat seama că acest sunet venea din interiorul capelei. A intrat şi s-a rugat apoi zi de zi. Vocea i-a cerut apoi să recite de trei ori „Ave Maria”, în amintirea celor trei zile în care trupul Maicii Domnului a stat în mormânt mai înainte de a se ridica la cer. Mărturiile menționează multe minuni ce au avut loc prin mijlocirea Maicii Domnului din Ta’ Pinu. După câteva întâmplări, biserica a devenit centru de pelerinaj, iar episcopul Pietru Pace a cercetat cazul femeii și a confirmat faptul că vocea era a Maicii Domnului.

Papa Pius al XI-lea a ridicat-o la rangul de „mica basilică”

572 22 4În urma minunilor s-a reconstruit biserica în stil romanic, iar în 1932 a fost sfințită și deschisă pelerinilor, iar trei ani mai târziu, Papa Pius al XI-lea a ridicat-o la rangul de „mica basilică”. În prezent, superba construcție arhitecturală este înconjurată de ziduri înalte și impunătoare, iar turnul său poate fi zărit din depărtare. Odată ce veți pătrunde în interiorul ei, biserica vă va captiva datorită superbelor vitralii. Clădirea este grandioasă, dar construită într-un stil simplu. Cele 76 de ferestre colorate și mozaicurile vă vor impresiona de la prima vedere. În fața basilicii veți descoperi o serie de grupuri sculpturale ce amintesc modul în care Iisus a parcurs drumul crucii. „Calea Crucii” a fost inaugurată în anul 1970, iar sculpturile au fost realizate în Italia. În preajma bisericii, în partea de sus a dealului, există un amfiteatru cu un altar în centru unde sunt organizate ceremonii religioase fastuoase.

Rozariul este recitat în fiecare zi în fața Sfintei Fecioare Maria Ta’ Pinu. Acest lucru are loc la ora 6:00, și este ținut în limba malteză

Trei muzee apreciate de turişti

Ta’ Pinu se poate lăuda și cu trei muzee apreciate de turiști. Casa femeii, Karmni Grima, care a auzit chemarea Preasfintei Fecioare, a fost transformată în muzeu, deschis oficial la 2 mai 1965. În 2013 a fost restaurată și modernizată. Un alt muzeu este Sanctuary, inaugurat în anul 2008, care conține multe artefacte în legătură cu istoria sanctuarului, cum ar fi vizita papală a lui Ioan Paul al II-lea în 1990, oferirea „Golden Rose” de Papa Benedict al XVI-lea în 2010. Acest muzeu deține, de asemenea, o expoziție unică în insula malteză, din 20 de picturi originale ale celebrului artist maltez Emvin Cremona, în timp ce alte 12 picturi originale ale lui Joseph Briffa sunt restaurate și în curând vor fi adăugate în acest muzeu. Și cel de-al treilea este „Ex-voto”, care deține semne de recunoștință și devotament față de Maica Domnului. Una dintre cele mai vechi picturi ex-voto este datată din mai 1886. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că Franġisk Portelli a fost unul dintre martorii unei minuni. Recuperarea mamei sale, Vincenza Portelli, a avut loc în octombrie 1886. Franġisk, împreună cu doi dintre frații săi, au mers la Ta’ Pinu Capela, au recitat Rozariul pentru ca mama lor să se vindece și au făcut o promisiune, aceea că, dacă mama lor îşi va reveni din boală, vor aduce ofrandă o lampă în fața imaginii Maicii Domnului Ta’ Pinu și o vor aproviziona cu petrol pentru a păstra lampa aprinsă atât timp cât își vor putea permite. În următoarea zi, mama lor s-a simțit mai bine și a trăit ani buni netulburați de boală.