Biserica Icoanei din Bucureşti este un loc minunat, ce pare desprins din Rai, în care oamenii păşesc sfioşi, nevrând parcă să tulbure pacea sfinţilor şi a Maicii Domnului, care veghează asupra credincioşilor cu blândeţe şi iubire nesfârşită. Icoana făcătoare de minuni atrage paşii călătorilor veniţi să se roage şi să se regăsească, dându-le speranţă. Deşi se află în apropierea Pieţei Romane din Capitală, gălăgia şi agitaţia citadelei se sting brusc când intri în lăcaşul sfânt.
Cum este şi firesc pentru un aşezământ al Domnului, aici se nasc multe acţiuni de binefacere pentru persoanele care au nevoie de ajutor spiritual şi financiar, preotul paroh Ion Popescu fiind mereu în slujba celor sărmani. Veche de 300 de ani Sfântul lăcaş, care a dat numele străzii şi parcului din apropiere, are peste 300 de ani de existenţă.
Biserica este vizitată zilnic de credincioşi din toată ţara, atraşi de ecoul minunilor înfăptuite de icoana Maicii Domnului. Obiectul de cult datează din anul 1682, din timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, şi este realizat în totalitate din argint. Sfânta Fecioară este reprezentată cu Pruncul Iisus în braţe şi persoanele care vin aici spun că este grabnic ajutătoare. „Minunile icoanei au o tradiţie de peste 200 de ani, oamenii sosind de pretutindeni în număr mare pentru a se ruga Maicii Domnului. Sfânta Maria este mama noastră, dar şi a lui Iisus, astfel că nu poate decât să ne aducă mângâiere sufletului nostru”, ne povesteşte preotul. Femeile sterpe, mame prin rugăciune În forfota Bucureştiului există un loc în care oamenii cu probleme financiare sau de sănătate îşi găsesc alinare, în care rugile sunt ascultate. Slujbele şi cântările bisericeşti acompaniate divin de corul bisericii te duc mai aproape de Cel de Sus.
Aici este locul în care toţi suntem egali, indiferent de suferinţe şi de necazuri. „Toţi oamenii care au îngenuncheat cu credinţă în faţa icoanei au găsit alinare. Foarte multe familii s-au întemeiat şi femeile sterpe au devenit născătoare de prunci rugându-se la Sfânta Icoană. Sunt foarte entuziasmat de minunile pe care această icoană le-a făcut de-a lungul timpului, miracole pe care le-am văzut cu ochii mei”, ne destăinuie preotul.
Icoana Maicii Domnului este ca o poartă deschisă a cerului, prin care rugăminţile oamenilor ajung direct la Dumnezeu. În urmă cu câţiva ani, biserica a dăruit un apartament unor semeni aflaţi în nevoie. Trei persoane, dintre care două nevăzătoare, şi-au găsit apoi alinarea prin activităţile duhovniceşti desfăşurate în sfântul lăcaş. Aceşti tineri lipesc icoane pe bucăţi de lemn, le şlefuiesc şi le lăcuiesc cu multă pricepere, câştigând admiraţia celor din jur.
Cu banii obţinuţi din vânzarea obiectelor îşi pot întreţine apartamentul. Ajutor pentru bătrâni În parohia păstorită de preotul Ion Popescu au loc acţiuni de caritate, care vizează persoane cu dizabilităţi, familii sărace, copii orfani şi bătrâni. Programul „Hrană caldă la domiciliu“ a fost realizat cu sprijinul Primăriei din Sectorul 2 al Capitalei.
Pe lângă hrana caldă, bătrânii beneficiază şi de asistenţă medicală gratuită oferită de medicii pensionaţi ai parohiei. Voluntarii de la Biserica Icoanei dau un sens vieţii persoanelor suferinde, prin cuvinte de suflet şi fapte mărinimoase. Un vis devenit realitate Credincioşii povestesc că, acum câteva secole, un trecător a aţipit în parcul aflat pe locul actualei Biserici a Icoanei din Bucureşti. Când s-a trezit a văzut în faţa ochilor icoana cu chipul Maicii Domnului, care i-a cerut să ridice o biserică acolo. Omul a povestit cele întâmplate unei feţe bisericeşti, care, cu ajutorul domnitorului Constantin Brâncoveanu, a pus bazele temeliei pentru construcţia lăcaşului. Icoana a fost realizată după chipul şi asemănarea Fecioarei Maria din visul bărbatului.
Claudia Stan
8 martie: Ziua Ortodoxiei Duminică, 8 martie, credincioşii au celebrat Ziua Ortodoxiei. Despre evenimentul ce a avut loc la Biserica Icoanei ne povesteşte părintele Popescu (foto): „Sărbătoarea are o vechime de peste 843 de ani şi tot de atunci icoanele şi închinarea la ele sunt admise ca fiind un act creştinesc. Credinţa ortodoxă este mama noastră ce ne duce în Rai.
Ca fii ai acestei mame sărbătorim an de an, în prima duminică din Postul Mare, Ziua Ortodoxiei. În seara de 7 martie a avut loc procesul numit «lumina ortodoxiei», credincioşii ţinând în mână făclii aprinse şi icoane cu care înconjurau biserica. Aceasta a fost lumina care ne-a scos din întunericul problemelor. La eveniment au participat peste 700 de creştini. De asemenea, la 8 martie, soborul alcătuit din peste 40 de preoţi, alături de episcopul Ciprian Câmpineanu, a înconjurat Parcul Grădina Icoanei. Purtând icoane şi toaca am îndrumat credincioşii care purtau insigne cu icoane să ne urmeze în parc, unde era o scenă amenajată special. În această zi, numărul credincioşilor care au trecut pragul bisericii a fost de peste 2.000”.