de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu
Viaţa şi prigoana Sfântului Nicandru s-au desfăşurat în secolul I d.Hr., pe când cei 70 de apostoli au pornit în misiunea lor creştină în întreaga lume. Sfântul Nicandru a fost primul episcop al Mirelor, localitate aflată în Asia Mică, regiunea Licia din Anatolia, de-a lungul coastei mediteraneene, azi în Turcia. Nicandru a fost hirotonisit de Apostolul Tit, cel dintâi episcop al Cretei (prăznuit la 25 august) şi discipol al lui Iisus, botezat de Apostolul Pavel după Răstignirea şi Învierea Mântuitorului. Tit l-a uns episcop pe Nicandru pentru comunitatea din Mira în a doua jumătate a secolului I şi i-a dat misiunea de a propovădui în acea zonă învăţăturile creştine, fapt ce i-a adus acestuia martiriul în chinuri groaznice. Tot în Mira a fost botezat şi hirotonisit şi preotul Ermeu, cel care i-a fost de mare ajutor episcopului Nicandru în misiunea sa şi alături de care şi-a găsit îngrozitorul sfârșit.
Hirotonisit de Apostolul Tit
Episcopul Nicandru şi preotul Ermeu au propovăduit timp de mai mulţi ani credinţa în Hristos locuitorilor din Mira, iar activitatea lor nu a fost pe placul mai-marilor oraşului. Conform unor dovezi apocrife, tot în Mira propovăduise o vreme şi Apostolul Pavel, unde ar fi săvârşit minuni, împreună cu Sfânta Tecla. De altfel, Apostolul Tit, cel care l-a uns episcop pe Nicandru, a primit, la rândul său, misiunea apostolică de la Pavel, cel care-l numea „fratele meu”. Nicandru şi Ermeu au rămas în cetate şi au propovăduit credinţa în Hristos, botezând şi făcând minuni care i-au convins pe mulţi să urmeze învăţăturilor creştine. Pentru că numărul celor care treceau la credinţa nouă era din ce în ce mai mare, păgânii i-au prins pe cei doi şi i-au dus în faţa lui Livanie comitul, un înalt dregător al oraşului, care le-a cerut să se lepede de Hristos. Refuzul acestora a stârnit mânia conducătorilor oraşului, care i-au condamnat la torturi grele. Prima oară, Livanie a poruncit ca Nicandru şi Ermeu să fie legaţi de cai şi să fie târâţi prin cetate. Pământul s-a înroşit de sângele lor, trupurile au fost sfâşiate de târâşul prin pietre şi prin spini, dar, prin voia lui Dumnezeu, Nicandru şi Ermeu au scăpat cu viaţă din această grea încercare. Apoi au fost aruncaţi în temniţă fără hrană şi fără apă, dar rănile lor au fost tămăduite ca prin minune, iar setea şi foamea le-au fost potolite prin putere cerească.
I-au înfipt cuie în cap şi în pântece
Scoşi din temniţă după o vreme şi aflaţi încă în viaţă, au fost din nou îndemnaţi să renunţe la credinţa în Hristos şi să-şi trăiască viaţa în cetate ca şi ceilalţi locuitori, fără să mai răspândească învăţăturile creştine. Din nou cei doi au refuzat şi din nou au fost chinuiţi. De această dată au fost torturaţi cu unghii de fier şi arşi cu făclii după ce au fost spânzuraţi pe lemn. Cu toate caznele la care au fost supuşi, Nicandru şi Ermeu au scăpat cu viaţă, îndurând totul în numele Domnului. După aceste torturi, cei doi au fost aruncaţi într-un cuptor cu foc, dar şi de această dată au rămas nevătămaţi, căci îngerul Domnului, venind la dânşii, a răcorit cuptorul şi i-a păzit de foc. Auzind aceasta, ighemonul a poruncit să li se înfigă cuie de fier în cap, în inimă şi în pântece; şi făcându-li-se aceasta, le-a săpat o groapă. Şi, încă răsuflând, i-au târât acolo, apoi i-au acoperit cu ţărână. Acesta a fost martiriul lor, cei doi săvârşindu-se din viaţă în anul 95 d.Hr., în vremea împăratului Domiţian.
Atât catolicii, cât şi ortodocşii fac pelerinaje la moaştele aflate în Italia, lângă Bari
Cei doi sfinţi sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la 4 noiembrie, iar o mică părticică din moaştele Sfântului Nicandru se află în Chiesa di Santa Maria Assunta, din localitatea italiană aflată la 20 de kilometri de Bari. Mica așezare poartă chiar numele Sfântului, San Nicandro, venerat atât de ortodocşi, cât şi de greco-catolici. În fiecare an, la 4 noiembrie, aici au loc pelerinaje la icoana şi la moaştele celui care a fost primul episcop al Mirelor, localitate ce avea să-l aibă peste câteva secole ca întâistătător pe Sfântul Nicolae, al cărui trup neputrezit se află tot la Bari. În România nu există părticele din moaştele Sfântului Nicandru, cel despre care se spune că face minuni pentru cei care se roagă cu credinţă şi cu evlavie la icoana sa.
Noi vestigii descoperite în cetatea în care a propovăduit Sfântul
Descoperiri arheologice ale ultimilor ani au scos la iveală vestigii ale perioadei creştine de început ale Mirei de Licia, aflate sub actualul şi modernul oraş Demre. Acestea se adaugă altor descoperiri anterioare. S-a finalizat excavarea unei capele construite cu doar un secol înainte ca să fie abandonată cetatea şi în care se află o frescă de 1,8 metri ce înfăţişează icoana Deisis, cu Domnul Iisus, Sfântul Ioan Botezătorul și Fecioara Maria ținând suluri cu texte biblice grecești.