Main menu

header

767 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Rămas în mare parte necunoscut şi cumva „ascuns” timp de secole, Sfântul Partenie rămâne un mare făcător de minuni, vindecător de boli grele și dezlegător al ritualurilor de magie. Biserica Ortodoxă de pretutindeni îl sărbătoreşte pe marele ierarh Partenie, episcopul din Lampsakos, în fiecare an, la 7 februarie.

A început să facă primele minuni de la vârsta de 18 ani

767 22 2Sfântul Ierarh Partenie a văzut lumina zilei în Grecia secolului al IV-lea, mai precis în Melitopole, în timpul domniei Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost fiul unui bărbat cu mare credință în Dumnezeu și binefacerile Sale, chiar diaconul bisericii. Motivele pentru care copilul nu a reușit să învețe carte nu se cunosc, dar istoria spune că acesta a fost de meserie pescar și cunoscut de toată lumea drept un om foarte bun și milostiv. Infinita sa dragoste pentru Domnul a început din fragedă pruncie, iar la vârsta majoratului a început să facă primele minuni, izgonind diavolii din toți cei care-i cereau ajutorul, prin chemarea preasfântului nume al lui Hristos. Ulterior, acesta a fost hirotonit preot de Preasfințitul Filip, apoi episcop al Melitopoliei și episcop de Lampsakos de Ahile, mitropolitul cetății Cizic. A rămas și acum pentru posteritate momentul în care sfântul a fost întâmpinat pe drum de un bărbat care fusese lovit în obraz cu cornul de un taur, iar acesta i-a scos ochiul, pe care sărmanul îl ținea în mâna tremurândă. Se spune că atunci când l-a văzut, Sfântul Partenie i-a pus ochiul la loc cu mâna sa, apoi l-a spălat trei zile cu apă, tămăduindu-l.

Rugăciune spre vindecare

Despre harul vindecării cancerului în toate formele sale se știe că l-a primit de la Dumnezeu încă de când era preot în orașul său natal, Melitopolis, unde a tratat-o pe o femeie căreia cancerul i s-a dezvoltat în cele mai ascunse părți ale corpului. De asemenea, sfântul este cunoscut ca tămăduitor al persoanelor care suferă de cancer la prostată. Când viața vă pune la grea încercare, nu deznădăjduiți și spuneți cu tot sufletul această rugăciune către Sfântul Partenie, iar minunile se vor înfăptui: „Dumnezeiesc har de minuni ai primit, de Dumnezeu înţelepţite, Sfinţite Partenie. Făcătorule de minuni şi purtătorule de Dumnezeu, toate patimile credincioşilor ai curăţit. Duhurile celui viclean le-ai alungat. Pentru aceasta pe tine te lăudăm, ca pe un mare slujitor al Harului lui Dumnezeu. Prin iconomie dumnezeiască ai făcut, Părinte, minuni neobişnuite spre mântuirea altora. Ai nimicit puterea demonilor şi ai vindecat boli grele. Și îi tămăduiești, Părinte Partenie, pe cei care strigă: Aliluia! Ca pe un arhipăstor prea îndumnezeit al Lampsakosului şi ca pe un făcător de minuni şi izvor îmbelşugat te lăudăm pe tine, Ierarhule insuflat de Dumnezeu. Iar tu, ca unul care are îndrăzneală către Domnul, roagă-te să fie izbăviţi de tot necazul cei care strigă către tine: Bucură-te, Părinte Partenie!”.

A alungat un duh necurat „în locuri pustii și neumblate”

767 22 3O altă minune a sa despre care se va vorbi mereu arată cum a reușit sfântul să gonească definitiv un duh necurat care a locuit mult timp într-o persoană, chinuind-o peste măsură. (…) Apropiindu-se de omul lui Dumnezeu, adică de Partenie, i-a făcut plecăciune, iar sfântul, cunoscând că într-însul este duhul necurat, nu i-a răspuns; diavolul, tulburându-se în om, a zis sfântului: „Fiindcă am dorit să te văd, pentru aceea ți-am făcut plecăciune, iar tu de ce nu mi-ai răspuns?” Sfântul Partenie i-a zis: „Iată, m-ai văzut”. Diavolul a zis: „Te-am văzut și te-am cunoscut”. Grăit-a sfântul: „Dacă m-ai văzut și m-ai cunoscut, atunci ieși de la zidirea lui Dumnezeu”. Zis-a lui diavolul: „Rogu-mă ție, nu mă izgoni din lăcașul meu, în care de atâta timp locuiesc”. Sfântul i-a zis lui: „Îți dau eu un loc unde să mergi”. Zis-a lui diavolul: „Mi se pare că îmi vei zice să mă duc în porci”. Grăit-a lui sfântul: „Ba nu, îți voi da ție un om, în care intrând să locuiești, dar numai din acesta acum să ieși”. Diavolul, plecându-se la niște cuvinte ca acestea, cerea să-și câștige făgăduința de la dânsul. Atunci Sfântul Partenie, deschizându-și gura, a zis: „Iată, eu sunt omul, intră și locuiește în mine”. Iar diavolul, ca de foc arzându-se, i-a strigat: „Vai mie, în bun vas locuind eu, după atâta timp mă izgonești. Mare rău îmi vei face de voi intra în tine. Cum voi putea să intru în casa lui Dumnezeu?”. Acestea zicându-le diavolul, a ieșit din om și s-a dus în locuri pustii și neumblate, iar omul acela a rămas sănătos, prin darul lui Hristos și lauda pe Dumnezeu.

Capul Sfântului Partenie se află la Mănăstirea Makrimallis din Insula Evvia, Grecia, iar la Mănăstirea Sfântului Mucenic Nicolae din Insula Andros, Grecia, se găsește o parte din mâna sa dreaptă

A înviat trei morţi

Luminând toată omenirea cu imensa sa dragoste și grijă părintească, Sfântul Partenie a fost înzestrat de Dumnezeu cu daruri depline, care par să se potrivească perfect nevoilor omului modern, dar mai nefericit ca niciodată. Acesta continuă să facă minuni uimitoare și în acest moment, la fel ca odinioară, copleşindu-i cu binefacerile sale pe cei care se apropie de el cu credinţă şi-l cheamă în ajutor. Sfântul Partenie din Lampsakos a mai primit de la Bunul Dumnezeu, încă din timpul vieţii sale, o putere deosebit de mare împotriva demonilor, încât îi ajută şi astăzi pe oamenii care suferă din cauza magiei, vrăjilor, farmecelor şi a altor acţiuni satanice. Nu în ultimul rând, Sfântul Partenie din Lampsakos îi salvează şi azi pe oameni din diferite primejdii şi pericole, ajutându-i în momente neașteptate pe cei care îl roagă cu credinţă şi cu evlavie. În plus, Sfântul Partenie a rămas întru eternitate drept cel care a înviat trei oameni din morți.