de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Nu e nevoie de nicio dovadă, de nicio explicație, iar cei care pun miracolul sub semnul întrebării nu-l au pe Dumnezeu. Când icoanele Maicii Domnului încep să plângă, Preacurata lăcrimează pentru păcatele omenirii. Sunt lacrimi grele care dor și pe care nimeni nu i le poate șterge. E o taină adâncă pe care nici cele mai luminate minți nu au putut să o descifreze și o imagine care tulbură până la sfârșitul vieții. În plină pandemie de coronavirus, Maica Domnului și Fiul Său au preluat din tristețea lumii, iar pentru lacrimile lor viața merită să fie schimbată.
Zbuciumul Pruncului Iisus la Mănăstirea Nicula
Mândra Mănăstire Nicula, unul dintre cele mai vechi și mai frumoase așezăminte monahale din România, a ieșit din anonimat în februarie 1699, când icoana Maicii Domnului cu Pruncul, opera preotului Luca din Iclod, a lăcrimat 26 de zile neîntrerupt, prevestind tristele evenimente cu care s-a confruntat întreaga ortodoxie din Transilvania. În acest an, cu puțin timp înainte de Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus a fost acoperită din nou cu lacrimi de mir, care au curs atât din ochii Născătoarei de Dumnezeu, cât și ai Mântuitorului, iar acest lucru se pare că nu s-a mai întâmplat niciodată. Să fie acesta un semn divin în această perioadă de mare încercare pentru toți credincioșii?
Minune și la Biserica Hagiu din București
O tainică și misterioasă întâlnire cu Dumnezeu a avut loc și la Biserica Hagiu din București, ce datează de pe vremea Sfântului Constantin Brâncoveanu când, în timpul Deniei Acatistului „Bunei Vestiri” de anul acesta, din ochii Preacuratei Fecioare Maria au început să curgă lacrimi de mir. Lacrimi trimise pentru a-l înțelepți pe om, pentru a-i mântui sufletul, pentru a arăta tuturor că hotarul dintre pământ și Cer este subțire... Momentul i-a zguduit sufletul și preotului Cristian Grama, care a realizat o filmare prin care le-a arătat credincioșilor minunea care a avut loc în plină pandemie de coronavirus. În interiorul Bisericii Hagiu se află o parte din moaștele Sfântului Grigore Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, iar de curând s-a făcut o nouă axioniță în filigran și sculptură în stejar în care s-a încastrat vechea icoană a Maicii Domnului.
Sirianca a răspuns la rugăciunile înălţate
Maica Domnului Sirianca e tainic pecetluită și înfiorată ca un suspin. Iar cine o privește, nu știe ce să facă mai întâi, să o mângâie cu privirea sau să-i sărute mâinile ca niște aripi de îngeri. La picioarele unei copii a icoanei Maicii Domnului Sirianca a căzut cu puțin timp în urmă și o familie de credincioși din comuna Oituz, județul Bacău. Aceștia au observat că Preacurata a început să plângă, după ce au înălțat rugăciuni. Imediat a fost anunțat ieromonahul Macarie de la Schitul Oituz, care a ajuns într-un suflet să vadă minunea. Potrivit sfântului părinte, acest lucru s-a întâmplat „întru-un singur scop: pentru întărirea credinței (…) mai ales în aceste vremuri în care sfânta biserică este prigonită din toate părțile. Și dacă s-au zăvorât porțile mănăstirilor și ale bisericilor, puterea lui Dumnezeu se arată acolo unde voiește. (…) În aceste vremuri grele pentru întreaga omenire, Maica Domnului nu contenește să apere cu cinstitul său Acoperământ și să facă minuni pentru ca toți credincioșii să înțeleagă ceea ce se spune de atâta timp și anume faptul că biserica va ajunge în vremuri de prigoană, fiecare casă unde se găsesc doi sau trei credincioși adunați în umbra Domnului va deveni o biserică vie, fiecare om va fi un templu, fiecare inimă un altar și fiecare rugăciune o Sfântă Liturghie”. Mulțumiți Maicii Domnului pentru ajutorul dat, rugați-o să vă ierte de păcate și, pentru că se arată unde nu știți și unde nu credeți, rugați-l pe Domnul să primească pocăința generală pentru a scăpa de tot zbuciumul și de toate frământările. „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!”.
Din 8 februarie, izvorăşte mir odată la câteva zile
Se află Prea Sfânta Fecioară printre credincioși? Cu siguranță, iar acest lucru s-a văzut și într-un mic sat din regiunea Tula, Federația Rusă. Potrivit Patriarhiei Ruse, în Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail”, din satul rusesc Urusovo, atribuită Bisericii „Arătarea Domnului” din orașul Venev (eparhia Tula), din icoana pictată în secolul al XVIII-lea, reprezentând chipul Maicii Domnului „Znamenie”, a început să izvorască mir. Zguduitor este faptul că icoana a început să plângă pe data de 8 februarie 2020, iar de atunci îi curg lacrimi la câteva zile. Potrivit parohului Bisericii „Arătarea Domnului”, protopopul Oleg Aleinikov, icoana veche a fost găsită acum 30 de ani de un locuitor al satului Ostrovka, Anatoli Nikolaev, în podul unei case părăsite și a atras atenția prin faptul că pe spatele ei era pictată imaginea Maicii Domnului „Potirul inepuizabil”. Păstrătorul icoanei a lăsat ca testament ca după moartea sa, aceasta să fie donată bisericii, lucru pe care rudele l-au făcut, în toamna anului trecut.