de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Dumnezeu dă fiecăruia partenerul potrivit, la momentul potrivit. Acest lucru necesită, însă, răbdare, dar și încredere deplină în puterea Domnului. Cum pot avea două persoane o relație ce reflectă dragostea lui Hristos? E posibilă o astfel de căsnicie? Sau fericiți până la adânci bătrâneți este doar un vis îndepărtat? Răspunsuri la aceste întrebări le primiți de la părintele Vasile Ioana (foto).
„Iubirea intratrinitară reflectă dragostea dintre tată, mamă și copii”
- Toți ne dorim o familie, dar puțini sunt cei care știu ce înseamnă cu adevărat. Trebuie să te lași pe tine și plăcerile tale la o parte?
- Familia reprezintă oglinda lui Dumnezeu pe pământ. Dumnezeu în Treime închinat este Tatăl, cauza principală a existenței, care-L naște pe Fiul înainte de veci în Duhul Sfânt. Așadar, iubirea intratrinitară reflectă dragostea dintre tată, mamă și copii. Iubirea circulă între persoanele prea Sfintei Treimi în egal, la fel cum în familie iubirea tatălui pentru mamă și pentru copil, a mamei pentru tată și copil și a copilului pentru tată și mamă sunt egale. Adică maxime. Așadar, dacă Dumnezeu este iubire, conform Evanghelistului Ioan, și familia este iubire.
- Care este din punctul dumneavoastră de vedere cea mai înaltă dovadă de iubire?
- Dovada cea mai puternică de iubire este dată de motto-ul sub care eu am scris „Cartea familiei”: să fii fericit înseamnă să-l faci fericit pe celălalt, iar fericirea acestuia să fie suportul fericirii tale. Aceasta este esența existenței unei familii.
„Credința ne învață să-l simțim pe celălalt ca pe o parte din corpul nostru”
- Cât de importantă este credința în Dumnezeu pentru a menține o familie unită?
- Omul este căzut în păcat de când Adam și Eva au preferat să nu asculte de Dumnezeu. Firea noastră, în mod gravitațional, trage înspre egoism, narcisism, autosuficiență și iubire de sine. Trebuie să știm că odată ce l-am ajutat pe celălalt, ne ajutăm, de fapt, pe noi. Credința ne învață să înțelegem ce înseamnă unitatea în familie și să-l simțim pe celălalt ca pe o parte din corpul nostru. Când o doare capul pe soția ta trebuie să fii empatic, făcând tot ce poți ca să oprești durerea. Credința ne scoate din egoism și relația vie cu Dumnezeu ne ajută pe toți să fim dispuși la efort. Fără asta, putem face extrem de ușor păcate împotriva relației de cuplu. Având o viață morală și știind că Dumnezeu ne vede, ne simte și ne știe toate faptele în fiecare moment al vieții noastre, cu siguranță vom fi mult mai atenți să nu păcătuim față de partenerul de cuplu sau de copii. Pentru că atunci vom face un păcat și față de Dumnezeu care ne-a dat familia.
- Care este lucrul cel mai important pentru armonia din familie?
- În opinia mea, comunicarea din cuplu este esențială. Din păcate, astăzi aceasta suferă foarte mult, pentru că omul se însingurează în fața device-urilor, a tehnologiei, computerului, telefonului și a altor obiecte care în aparență ne țin conectați. De fapt, noi ne deconectăm de la acele persoane cărora le sacrificăm tocmai timpul unei prezențe conștiente, vii. De acea, atunci când ajungem acasă trebuie să lăsăm telefonul deoparte. Vom face un dar partenerului de viață. Dacă stăm departe de telefon și aproape de cel de lângă noi în comunicare, va simți că iubirea noastră este dispusă să lase orice altceva în favoarea relației. Trebuie să-i spunem aproapelui nostru tot ce avem pe suflet. Să ne deschidem inima pentru ca el să vadă înăuntrul ființei. Dacă celălalt aude doar ce îi place, practic dezechilibrăm relația de cuplu, pentru că el sau ea, necunoscându-ne gândurile, nu ne poate înțelege și ajuta.
„Dușmanii omului sunt casnicii lui”
- Care credeți că sunt principalele cauze ale disoluției familiei în aceste vremuri?
- Sunt mai multe. Prima ar fi legată de lipsa de maturitate în alegere. De cele mai multe ori, această alegere este bazată pe impulsul de moment al îndrăgostelii imature și necoapte a tânărului sau a tinerei. Se exagerează calitățile și se minimizează prea mult defectele. În cartea mea, am enumerat șapte etape prin care-l veți cunoaște pe cel cu care vă veți petrece tot restul vieții. Este vorba despre teste care trebuie trecute.
- Și care sunt câteva dintre ele?
- Testul zgârceniei sau al relației cu părinții celuilalt. Mai este un test foarte important. Greșiți-i cu ceva și vedeți cum se comportă. Toate aceste lucruri verifică dacă în mod caracterial omul este potrivit pentru celălalt. Mulți dintre cei îndrăgostiți ignoră aceste lucruri, mergând doar pe reflexe exterioare care, de multe ori, se topesc după doi-trei ani de relație. Revenind la întrebarea dumneavoastră, o altă cauză este legată de așteptările mari față de celălalt. Suntem extrem de exigenți cu partenerul și calzi cu noi înșine. Greșeala este fundamentală. Nu are voie nimeni să aștepte ceva de la altcineva, până ce nu oferă. Așa ar fi moral și normal. Relația trebuie privită, cu onestitate, ca pe o oglindă. În cuplu, de multe ori suntem drăguți când nouă ni se întâmplă ceva bun și supărați când partenerul e fericit. De altfel, este un citat care spune că oamenii te iartă dacă faci o crimă, dar nu te iartă dacă ești fericit. După cum spunea și Domnul nostru Iisus Hristos, dușmanii omului sunt casnicii lui. A treia cauză foarte serioasă este legată de valorile diferite în care fiecare iubește viața.
„Sunt de 20 de ani implicat în vindecarea multor cupluri prin spovedanie“
- „Cartea familiei”, dedicată vieții de cuplu, a fost lansată recent în librării, dar şi online (www.bookzone.ro). Ce vom descoperi în acest volum?
- Cartea aceasta poate să schimbe vieți. Sunt de 20 de ani implicat în vindecarea multor cupluri prin spovedanie și nu numai. O relație de cuplu este precum o grădină. Va fi foarte frumoasă dacă este bine întreținută, udată la timp și avut grijă de fiecare floare. Cine va avea această perspectivă va înțelege că nu e ușor să întreții o familie, dar în același timp, este sublim. Dar o familie fericită se bazează pe multă jertfă din partea celor doi.