Main menu

header

954 22 1de Georgiana Mihalcea

Iisus a spus: „Lăsaţi copiii să vină la Mine!”. Împlinirea acestei misiuni sfinte se realizează prin aducerea copiilor la biserică, unde intră în contact cu învățătura de credință ortodoxă și cu Sfintele Taine, unde învață să îl iubească pe Hristos și să urmeze învățăturile Sale. Am stat de vorbă cu arhidiaconul Dumitru Gabor (medalion), slujitor la Mănăstirea Pantocrator, care ţine de Episcopia Alexandriei și Teleormanului, despre importanța educației creștine a celor mici, despre rolul major pe care îl joacă Biserica în devenirea lor ca oameni.

„Educaţia religioasă este esențială pentru formarea personalităţii unui copil”

- Este creșterea religioasă o formă de educație?

- Educația religioasă este o dimensiune a educației generale. Să nu uităm că primele școli au fost înființate în tindele bisericilor și încă din cele mai vechi timpuri acest tip de educație a contribuit la crește- rea unei persoane și ocupă un rol principal în viața fiecăruia dintre noi. Educaţia religioasă este esențială pentru formarea personalităţii unui copil. Așa cum îngrijiți o plantă să crească mare şi să dea rod, tot aşa trebuie să vă îngrijiți şi de un copil pentru a da rod cât mai bogat mai târziu. Nu este suficientă îngrijirea trupească (îmbrăcăminte şi mâncare), deoarece acestea nu-l formează şi nu-l modelează în viaţă, ci mai importantă este îngrijirea sufletească, deoarece aceasta îl înnobilează, îi dă bunătate, dragoste, milă şi toate virtuţile.

- De la ce vârstă ar trebui să ducem copiii la biserică?

- Legătura cu Biserica începe încă din momentul în care acesta primește Tainele de inițiere: Taina Sfântului Botez, Taina Mirungerii și Taina Sfintei Împărtășanii. După acest moment, copilul devine creștin și poate merge la Biserică oricând, la orice slujbă și poate fi împărtășit la Sfânta Liturghie.

- Cât de des ar trebui să facem asta?

- Cu cât mai des, cu atât mai bine, pentru a-l obișnui cu rugăciunea. Mulți dintre noi am fost duși de părinți ori de bunici la slujba de duminică, de sărbători atunci când eram mici, la Denii, în Postul Sfintelor Paști. Frecventarea bisericii ar trebui să devină pentru copii nu o obligaţie, ci un prilej de bucurie. Înţelegerea slujbelor de către copii depinde în mare măsură de relaţiile care se stabilesc între părinţi şi Biserică. Copiii nu trebuie ţinuţi în biserică cu forţa şi nici nu trebuie obligaţi să asiste la toate acatistele şi slujbele.

„La nivelul Patriarhiei Române a fost implementat proiectul «Hristos împărtășit copiilor»”

954 22 2- Cu ce frecvență ar trebui împărtășiți cei mici?

- Dacă vorbim despre o frecvență cât mai mare la biserică, același lucru putem spune despre împărtășirea celor mici. Ideal ar fi să ne împărtășim copiii la fiecare Liturghie, deoarece întărește copilul trupește și sufletește.

- Ce învață copilul la biserică?

- De fiecare dată când va merge la biserică copilul învață să țină legătura cu Creatorul său, să fie recunoscător, învață să se poarte în societate, își dezvoltă răbdarea, blândețea, devine mai bun, milostiv, învață să dăruiască.

- Ce mijloace pastorale folosesc preoții pentru a-i apropia de Hristos?

- Preoții încearcă prin diverse mijloace pastorale să-i apropie pe copii de Hristos: sunt organizate întâlniri după săvârșirea slujbelor, ateliere diverse în care sunt prezentate pilde din Sfânta Scriptură ori se pot organiza excursii, pelerinaje la locuri sfinte. La nivelul Patriarhiei Române a fost implementat proiectul „Hristos împărtășit copiilor” care a fost implementat în fiecare parohie din țară și chiar din Diaspora.

„Până la vârsta de 7 ani copiii nu țin post”

- Ce înseamnă „buna creștere” a unui copil creștin?

- Creșterea unui copil este una dintre cele mai importante și mai nobile responsabilități a unui adult. În primul rând, o bună creștere a unui copil vine dintr-o bună comunicare a părinților care discută despre metodele de educație. La toate acestea se adaugă insuflarea iubirii de Hristos, răbdarea, bunătatea și patriotismul în fiecare copil.

- Începând cu ce vârstă e recomandat să țină post?

- Biserica nu-i obligă pe copii să postească. Această decizie trebuie luată de cel mic împreună cu mama și tatăl lui și cu preotul duhovnic al familiei. Până la vârsta de 7 ani copiii nu țin post, iar între 7 și 12 ani pot posti în prima și ultima săptămână din Postul Paștelui și al Crăciunului conform hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cunosc cazuri în care copii de 10-12 ani țin tot postul fără a fi obligați de părinți din convingerea personală și dragoste către Dumnezeu. În cazul în care credința face parte din viața copilului, îi putem vorbi despre post; în caz contrar, nu!

- Dar să se spovedească?

- Ajungând la vârsta de 7 ani, copiii încep să mintă, să ascundă unele fapte, încep să se certe între ei. De aceea spovedania unui copil este recomandată după această vârstă, iar discuția pe care o are cu preotul duhovnic, îl face să conștientizeze greșelile și să le corecteze. La fel stau lucrurile și în cazul postului. Pe de altă parte, sunt copii crescuți în credință care își doresc chiar de la vârsta de 5 ani să se spovedească, văzând pe părinții lor sau pe frații mai mari că fac acest lucru.

„De la părinți, copiii află că Biserica este locul cel mai frumos în care îl putem întâlni pe Dumnezeu”

- Cum ar trebui să le vorbească părinții despre biserică?

- Înainte ca un copil să ia legătura cu biserica, cu preotul și respectiv cu profesorul de religie, el comunică cu primul și cel mai important pedagog din viața lui, cu mama. Aceasta, dar și tatăl sunt cei care insuflă copilului dragostea de Dumnezeu și de Biserică. Puterea exemplului dă roade uimitoare. De la părinți, copiii află că Biserica este locul cel mai frumos în care îl putem întâlni pe Dumnezeu.

- Ce beneficii are pe termen lung participarea celor mici la slujbe?

- Participarea copiilor la slujbe le aduce multe benefici, atât pentru sănătatea mintată, spirituală, dar și pentru bunăstarea fizică. Mersul copiilor la slujbe ajută și comunitatea în care trăiesc, deoarece din studiile făcute, cei care au gustat din dulceața învățăturilor primite la biserică, au devenit buni voluntari și au ajutat mulți oameni aflați în suferință la perioada maturității. De asemenea, participarea frecventă a copiilor la slujbe, îi poate ține departe în adolescență de diverse tentații și chiar pericole.

„Frecventarea bisericii ar trebui să devină pentru copii nu o obligaţie, ci un prilej de bucurie“

„Este fundamentală cultivarea unei educaţii de promovare a unor idealuri umane bazate pe adevăr, dreptate şi generozitate“

- Ce a declarat Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, despre proiectul „Hristos împărtășit copiilor”?

- În domeniul educației, Biserica Ortodoxă Română a avut un rol semnificativ de-a lungul istoriei poporului român, contribuind la organizarea și îmbo- gățirea educației și a culturii naționale. În contextul actual al societăţii secularizate şi individualiste, este fundamentală cultivarea unei educații de promovare a unor idealuri umane bazate pe adevăr, dreptate şi generozitate, de cultivare a libertăţii şi a demnității umane, dar şi a responsabilităţii în societate, dincolo de dorința de a obține rezultate materiale imediate și performanțe tehnice spectaculoase. Pedagogia dezvoltată în lumina Evangheliei iubirii lui Hristos îl orientează pe copil spre comuniune de iubire generoasă şi solidaritate. În acest sens, educația religioasă este chemată să devină mărturia vie a unei astfel de pedagogii.