Main menu

header

    Judeţul Constanţa a fost la sfârşitul săptămânii trecute gazda mai multor evenimente religioase. Mănăstirea Dumbrăveni şi-a serbat hramul la 18 iulie, de ziua Sfântului Emilian de la Durostorum; la 20 iulie, de Sfântul Ilie, au fost aduse părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la Biserica “Sfântul Ilie” din Techirghiol, iar la Cernavodă, Episcopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a săvârşit slujba târnosirii unei biserici cu hramul proorocului Ilie Tesviteanul, tot la 20 iulie. 

Sărbătoare la Mănăstirea Dumbrăveni 
     Mănăstirea Dumbrăveni, care şi-a serbat ocrotitorul la 18 iulie, este situată în localitatea cu acelaşi nume, aşezată în partea de sud a judeţului Constanţa, aproape de graniţa cu Bulgaria. Pe raza localităţii s-a descoperit un complex rupestru, format din morminte creştine, şi o bisericuţă, compartimentată în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Complexul paleocreştin de la Dumbrăveni prezintă analogii vizibile cu acela de la Basarabi-Murfatlar, fiind locuit în două etape, secolele V-VI şi IX-X.

     Obştea mănăstirii de la Dumbrăveni este în formare, acum fiind doar trei monahi. Mănăstirea Dumbrăveni, care are două hramuri, Sfântul  Emilian de la Durostorum şi Acoperământul Maicii Domnului, adăposteşte părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Antonie de la Verias, ale Sfintei Parascheva din Grecia şi ale Sfântului Arsenie Capadocianul. De ziua Sfântului Emilian, la 18 iulie, la Dumbrăveni a fost făcută o slujbă arhierească.  Un alt eveniment din viaţa bisericii a fost la 19 iulie, în ajunul zilei Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, când Ierarhul Tomisului a săvârşit Privegherea la Mănăstirea Histria din Constanţa, locaş cu hramul proorocului amintit. La Mănăstirea Histria vieţuiesc şase monahi care sunt călăuziţi de un părinte stareţ.

Târnosire de biserică la Cernavodă
      Biserica de lemn din municipiul Cernavodă a fost târnosită (sfinţită) în ziua Sfântului Ilie de episcopul Tomisu­lui, ÎPS Teodosie. Construită în stil maramureşean şi purtând hramurile „Sfântul Ilie Tesviteanul” şi „Sfântul Apostol Andrei”, lăcaşul de cult îmbogăţeşte peisajul citadin al oraşului Cernavodă. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în 2000, iar pictura, realizată în tempera de Rita Aldea, împreună cu fiul său, Dan Aldea, a fost realizată în stil bizantin. Finalizarea picturii a însemnat şi încherea lucrărilor la sfântul locaş. În timpul Sfintei Liturghii, săvârşită în altarul de vară din curtea bisericii, ierarhul a hirotonit şi ca preot pe părintele arhidiacon Ştefan Morariu. 
Anda Postolache

Moaştele Sfântului Gheorghe, la Techirghiol
     ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a mai participat şi la slujba de Priveghere a Bisericii „Sfântul Ilie” din Techirghiol, unde au fost depuse moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la parohia Feredeni, din judeţul Iaşi. Sfintele odoare au fost aduse de părintele protoiereu Nicolae Crăciun şi au rămas spre venerare la biserica amintită până la 22 iulie.