de Nicoleta Ghighilicea
- În viitorul lăcaş vor avea loc de cinci ori mai mulţi enoriaşi decât în cel existent în prezent
Din cauza crăpăturilor din ziduri şi a picturii deteriorate, biserica din localitatea teleormăneană Lada ar mai putea fi folosită doar câţiva ani. Locuitorii de aici, toţi creştin-ortodocşi, îşi doresc o nouă casă a Domnului, care să dăinuiască peste generaţii şi, din puţinii lor bani, au adunat câteva mii de lei ce nu sunt însă de ajuns. Este o sumă prea mică pentru un asemenea proiect, dar toţi speră că alţi credincioşi le vor veni în ajutor. Pentru împlinirea acestui vis şi-au pus toată încrederea în preotul lor paroh Florin Danu.
Degradată de trecerea timpului
În mica biserică situată chiar în cimitirul de la marginea satului Lada, comuna Tătăreştii de Jos, pot lua parte la sfintele slujbe cel mult 30 de enoriaşi, din cei aproape 400 câţi are parohia. În Sfântul Altar nu are loc decât un preot, astfel încât la sărbătorile mari, cum sunt hramurile, este foarte dificilă săvârşirea slujbei cu mai mulţi preoţi. Aşa a fost construită biserica în anul 1823 şi de atunci a fost renovată doar o dată, după 86 de ani.
Timpul care a trecut peste casa Domnului din Lada nu a dărâmat-o, dar a degradat-o, încetul cu încetul, iar riscul prăbuşirii în cazul unui cutremur este destul de mare. Numeroase fisuri s-au format în ziduri, iar în unele porţiuni cărămizile au început să se macine. În timpul iernii, prin crăpăturile adânci ce brăzdează pereţii Sfântului Altar aerul rece pătrunde cu uşurinţă, iar soba veche nu reuşeşte să facă faţă frigului din interior.
Preotul Florin Danu a adus unele îmbunătăţiri
Aşa a găsit această biserică preotul Florin Danu în noiembrie anul trecut, când a primit parohia. De atunci a început imediat să îi aducă unele îmbunătăţiri, atât cât să poată sluji în ea până când un nou lăcaş de cult va fi terminat. A izolat pereţii exteriori cu polistiren şi a astupat crăpăturile din ziduri, a refăcut turla şi acoperişul şi a construit alei în jurul bisericii. Toate lucrările au costat 10.000 de euro, dar cheltuielile nu s-au oprit aici, pentru că obiectele de cult existente erau mult prea uzate ca să mai fie folosite şi a trebuit să achiziţioneze Sfânta Evanghelie, acoperământ pentru Sfânta Masă, cădelniţă, Sfintele Vase, iconostase, dar şi mochetă nouă, pe care a dat încă 5.000 de euro. „Cu toţi aceşti bani construiam noua biserică până la «cota zero». Dar, în acelaşi timp, nu aveam garanţia că puteam să slujim în biserica aceasta. Ne-am gândit că proiectul nou va dura cel puţin cinci ani şi am încercat să reparăm cât de cât ca să putem să slujim până când noul lăcaş de cult va fi terminat”, a explicat parohul din satul Lada.
O nouă construcţie, în faza de proiect
În paralel cu lucrările urgente, tânărul preot, în vârstă de doar 28 de ani, a demarat proiectul pentru noul lăcaş de închinăciune, cu hramul Naşterea Maicii Domnului. A fost o decizie a sa, dar şi a enoriaşilor. Nu va fi o clădire impunătoare, ci o construcţie cu o fundaţie solidă, cu o adâncime de 1,5 m şi o suprafaţă mai mare, în care să încapă, la sărbătorile mari, toţi credincioşii. Terenul are 1.500 mp şi a fost oferit gratuit de Primăria comunei. „Proiectul a fost deja realizat, iar autorizaţia de construcţie urmează să o primim. Următorul pas este punerea pietrei de temelie şi construirea până «la cota zero», însă anul acesta sunt slabe şanse, din cauza lipsei fondurilor”, a precizat părintele Florin Danu. Din suma necesară demarării lucrărilor nu există nici măcar 1%. Tot preotul ne-a mărturisit cum a reuşit să adune şi aceşti bani. „Am stabilit, în ianuarie, împreună cu consilierii, să strângem câte 100 de lei de la fiecare casă, măcar să achităm proiectul. Din păcate, din aproape 170 de case câte sunt în sat, doar de la 50 am reuşit să colectăm în total 5.000 de lei”. Explicaţia nu este greu de găsit. Aproape 80% dintre localnici sunt în vârstă şi au pensii mici, iar puţinii tineri care au rămas aici nu au serviciu stabil. Ca să îşi asigure traiul zilnic, oamenii îşi lucrează pământul, dar cu greu reuşesc să pună un ban deoparte. De aceea, pentru cei mai săraci dintre ei, părintele intenţionează să construiască un centru social sau o cantină, ca să le ofere măcar o masă caldă pe zi.
Pentru ca visul său şi al enoriaşilor să devină realitate, preotul paroh Florin Danu adresează apelul şi rugămintea sa către credincioşii ortodocşi care pot oferi, după puterile lor, un sprijin financiar pentru biserica din satul Lada. Iar ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulţi oameni, părintele a realizat un site de promovare a noii biserici, unde se pot găsi toate detaliile proiectului: www.biserica-lada.ro. Cei care vor să ajute la ridicarea noului lăcaş de cult pot face donaţii în conturile deschise la BCR:
- Până acum au fost investiţi 4.000 de euro în proiectul lăcaşului de cult, iar valoarea totală a construcţiei, estimată de arhitect, este de 250.000 de euro, fără pictură, catapeteasmă şi mobilier.