de Anda Postolache
Pe Dealul Patriarhiei sunt aşteptaţi anul acesta, între 24 şi 28 octombrie, sute de mii de pelerini, întrucât ocazia de a se închina Capului Sfântului Andrei ce va fi adus din Patras, Grecia, este una rară. Racla cu Cinstitul Cap va reveni în ţara noastră după 15 ani şi va fi adusă cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, prăznuită la 27 octombrie. Demersurile au fost făcute de Patriarhia Română, ce doreşte să înfrumuseţeze în acest fel sărbătoarea Ocrotitorului Bucureştilor de anul acesta, iar oamenii să poată venera o parte dintre moaştele Apostolului care a creştinat poporul român.
Procesiuni la Sibiu şi la Alba-Iulia
Moaştele Sfântului Andrei se vor afla pe Dealul Patriarhiei până vineri, 28 octombrie, ora 12:00. După aceea, acestea vor fi duse în procesiune în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde vor rămâne până în după-amiaza de 29 octombrie. Prezenţa la Sibiu se datorează şi faptului că în acea zi va fi proclamată canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei.
La 29 octombrie, seara, Capul Sfântului Apostol Andrei va fi dus în Catedrala Arhiepiscopală din Alba-Iulia, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 31 octombrie. De acolo, delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei va reveni cu sfintele moaşte la Bucureşti, iar a doua zi, 1 noiembrie 2011, va pleca înapoi în Grecia.
Sărbători incluse în calendarul local
Evlavia românilor pentru Apostolul Andrei este uriaşă şi s-a văzut asta şi în 1996, când moaştele lui au fost aduse la Iaşi, la ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, când s-a înregistrat un număr-record de pelerini. Atunci, cel care a mijlocit la ierarhia bisericească a Greciei a fost mitropolitul de atunci al Moldovei şi Bucovinei, actualul Părinte Patriarh Daniel. Mitropolitul Nicodim al Patrasului, între timp plecat la Domnul, cel care a adus sfintele moaşte atunci, a mărturist că n-a văzut niciodată o evlavie aşa de mare pentru un sfânt. Era mirat de răbdarea şi de dorinţa oamenilor de a săruta moaştele Sfântului Andrei, de credinţa atât de puternică încât, pe drumul raclei de la Iaşi spre aeroport, credincioşii se atingeau de maşină, de hainele mitropolitului, ca să simtă în acest fel prezenţa moaştelor la care nu puteau să ajungă altfel din cauza mulţimii. Mitropolitul grec a fost mişcat până la lacrimi de acest fenomen. De altfel, ierarhul de la Patras a sugerat ca Biserica noastră să treacă în calendar momentul acesta unic. Aşa se face că, din 1997, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua de 13 octombrie să fie în calendarul ortodox local marcată drept „Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”, iar data de 17 octombrie este trecută în calendar drept sărbătoarea „Trecerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei pe la Galaţi”.
O tradiţie din vremea Patriarhului Daniel
După întronizarea ca patriarh a Preafericitului Părinte Daniel, s-a instituit tradiţia ca la hramul Sfântului Dimitrie cel Nou să fie aduse la Catedrala Patriarhală şi moaştele altui sfânt, pentru ca bucuria credincioşilor să fie mai mare. În 2008 au fost aduse din Grecia moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, de Mitropolitul Vasile de Elassona, iar în anul 2009, o delegaţie din Grecia, condusă de Mitropolitul Panteleimon de Veria, Nausa şi Kampania, a adus moaştele Sfântului Apostol Pavel. În 2010, darul Patriarhiei pentru credincioşi a fost aducerea din Mitropolia de Drama, Grecia, a unei părţi din Lemnul Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos.
Programul manifestărilor din Capitală, organizate în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, este la fel de bogat ca în fiecare an. Slujbele vor fi ţinute afară, pe scena special amenajată în curtea Catedralei Patriarhale, şi tot afară vor fi aşezate şi raclele cu moaşte. Pe toată perioada, slujbele vor fi transmise prin staţie, astfel încât pelerinii să audă rugăciunile şi cântările, chiar dacă vor fi la distanţă, iar cei din curte le vor putea urmări pe monitoare mari. Vor avea loc slujbe de seară, cu privegheri la care vor participa ierarhi din ţară şi din străinătate, mulţi preoţi şi diaconi. De asemenea, în zilele de 26 şi 27 octombrie, când sunt prăznuiţi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântul Cuvios Dimitrie, va avea loc Sfânta Liturghie. Se vor organiza expoziţii de artă sacră în holul Palatului Patriarhal, vor avea loc concertul şi premierea finaliştilor concursului coral „Tineri, lăudaţi pe Domnul!”, iar membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se vor aduna în şedinţă de lucru. Pelerinii vor avea condiţii cât mai bune de aşteptare la rând prin paza şi protecţia ce vor fi asigurate de gardieni şi lucrători ai unor agenţii specializate. Oamenii vor avea parte de asistenţă medicală, dacă va fi cazul, de mese calde, de ceaiuri, de apă şi de cafea, asigurate de Arhiepiscopia Bucureştilor şi de persoane din organizaţii filantropice.