- Lăcaşul cu hramul Acoperământul Maicii Domnului este străjuit de Rarău şi de Munţii Bistriţei
Între mănăstirile cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, serbat la 1 octombrie, se află şi ctitoria Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Episcopul Tomisului, construită în satul său natal, Dorna-Arini, din judeţul Suceava.
Măicuţele găzduiesc pelerinii
Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna-Arini este ridicată într-un cadru natural montan, care ar fi pe placul oricui şi este construită din lemn, cu o arhitectură zveltă şi elegantă, ce îţi poartă imediat privirea şi mintea spre înălţimile cerului. Este un aşezământ de maici, în care pelerinii pot petrece o noapte în condiţii bune de cazare. Turiştii, în schimb, pot sta şi mai multe zile la mănăstirea din Dorna-Arini, în regim de pensiune, casa de oapseţi fiind mai mult decât încăpătoare, oferind 40 de camere. Mănăstirea este situată la aproximativ cinci kilometri de staţiunea Vatra Dornei. Prin mijlocul satului trece Râul Bistriţa, Dorna-Arini fiind la altitudinea de 1.100 metri, la zona de întâlnire a Munţilor Bistriţei cu Rarăul. Pe cele două maluri ale râului străjuiesc arinii, de unde vine şi numele locului. Cei care merg la Dorna-Arini pot vizita, trecând prin satele Gheorhiteni şi Rusca, şi Broştenii lui Ion Creangă.
Minunea de la Biserica Vlaherna Despre sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, Sinaxarul ne spune: „Trebuie să ştim că acest praznic a început a se prăznui pentru o pricină ca aceasta: în zilele împăratului Leon cel Înţelept, în Constantinopol, spre o duminică, făcându-se priveghere de toată noaptea în sfânta Biserică Vlaherna a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în întâia zi a lunii octombrie, şi mulţimea stând înainte, ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos şi-a ridicat ochii în sus, împreună cu ucenicul său, Fericitul Epifanie, şi au văzut pe Împărăteasa cerului, pe ocrotitoarea a toată lumea, pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu stând în văzduh şi rugându-se, strălucind cu lumina şi acoperind pe popor cu cinstitul său omofor, înconjurată de oşti cereşti şi de mulţime de sfinţi, care stăteau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei; din care doi erau mai aleşi, Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan.
Iar cele cu umilinţă graiuri ale rugăciunii ei către iubitul său fiu, şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: «Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei care cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile»”. Prin urmare, la 1 octombrie ne amintim de minunea prin care Maica Domnului a arătat în ce fel se roagă ea pentru neamul omenesc. Măcar în această zi este bine să o cinstim pe Născătoarea de Dumnezeu, ştiind cât de mult ne iubeşte.
Anda Postolache
Hramuri în ţară Alte mănăstiri cu hramul Acoperământul Maicii Domnului sunt: Schitul Pocrov, din judeţul Neamţ, Schitul Daniil Sihastru sau Râpa lui Coroi, tot din Neamţ, Schitul din satul Chiaracu - judeţul Giurgiu, Mănăstirea din Brebu - judeţul Caraş-Severin, Mănăstirea din Floreşti - judeţul Cluj, Schitul din Oneaga - judeţul Iaşi, Schitul de la Urecheşti - judeţul Vrancea. În Bucureşti există şi un aşezământ pentru bătrâni, cu hramul care se serbează la 1 octombrie, situat în curtea Bisericii Precupeţii Vechi.