de Nicoleta Ghighilicea
- Savanţii au dovedit că apa înregistrează ce se întâmplă în jurul ei
Oamenii de ştiinţă din lumea întreagă studiază apa, în încercarea de a-i afla secretele şi de a explica miracolele pe care le produce. Deşi multe întrebări au rămas fără răspuns, cercetătorii au făcut un pas important o dată ce au demonstrat că apa are memorie la fel ca un calculator, că poate păstra în amintire inclusiv emoţiile oamenilor. Mai mult, au măsurat agheasma în laboratoare şi au arătat că aceasta ţine minte rugăciunea de la slujba de sfinţire.
Misterele lichidului
Numeroşi specialişti au scos în evidenţă faptul că apa are proprietăţi neobişnuite, dar nu ştiu încă de ce este cel mai puternic solvent de pe Pământ, cum poate să urce în trunchiurile copacilor giganţi - sfidând legile gravitaţiei - sau de ce este singura substanţă care se dilată când este răcită. Au remarcat însă că apa, până să ajungă la noi, întâlneşte în drumul ei diferite obiecte, oameni cu emoţiile lor, câmpuri electrice şi magnetice, iar toate aceste informaţii le păstrează în amintire şi le transmite mai departe. Totuşi, ea nu îşi schimbă compoziţia chimică, ci doar structura. Într-un film documentar produs de Telekanal Rusia şi PC Masterskaya, în 2006, intitulat „Apa”, cercetători din diferite ţări au explicat cum este posibil acest lucru. Savantul american Rustum Roy consideră că structura apei este dată de moleculele ei care formează grupuri (clustere). „Acestea sunt ca memoria unui calculator. Apa este cel mai maleabil computer”. El mai spune că acestea funcţionează ca o bandă magnetică, ca nişte celule de memorie care înregistrează interacţiunea apei cu lumea.
Analizată în laboratoare
Savanţii au studiat nu doar apa simplă, ci şi agheasma, în încercarea de a găsi o explicaţie pentru puterile ei tămăduitoare. Vlail Kaznacheev, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Novosibirsk, afirmă că stropirea cu apă sfinţită a animalelor bolnave sau a plantelor muribunde le readuce la viaţă. El precizează însă că niciun chimist nu poate spune cum este posibil aşa ceva. Oamenii de ştiinţă ştiu doar că apa sfinţită are o structură foarte puternică şi poate să îşi transmită proprietăţile mai departe. Astfel, dacă într-un recipient cu apă obişnuită se adaugă puţină agheasmă, atunci toată cantitatea din acel vas are proprietăţile apei sfinţite. Renumitul savant japonez Emoto Masaru a arătat că apa reacţionează la rugăciuni, formând cristale frumoase, în timp ce la injurii cristalele sunt întunecate.
Pe de altă parte, specialiştii de la Institutul de Medicină Industrială şi Navală din Rusia au analizat apa înainte şi după sfinţire şi au remarcat că rostirea rugăciunii Tatăl Nostru şi semnul crucii fac ca bacteriile dăunătoare să aibă o concentraţie de o sută de ori mai mică, susţine ziarul Pravda. Tocmai de aceea recomandările Bisericii Ortodoxe de a binecuvânta orice mâncare şi băutură nu au doar o valoare spirituală, ci şi una preventivă. De asemenea, măsurătorile cu spectografe au arătat că agheasma are o densitate optică mai mare decât apa de la robinet, de parcă ar fi înţeles sensul rugăciunilor şi l-ar fi păstrat. Aceasta este cauza puterii ei unice de a tămădui, susţin oamenii de ştiinţă ruşi.
Puterea rugăciunii
Sunt numeroase cazurile de însănătoşiri miraculoase în rândul creştinilor, dar savanţii nu au găsit încă nicio explicaţie. „Probabil că oamenii de ştiinţă ne vor spune cândva ce reprezintă rugăciunea şi ce anume se petrece cu natura umană sub influenţa Duhului Sfânt”, afirmă Patriarhul Rusiei, Kiril. Deocamdată, savanţii recunosc efectele, iar savantul rus Konstantin Korotkov face cunoscut acest lucru: „Avem dovezi de nezdruncinat că rugăciunea îi face pe bolnavi să se simtă mai bine, generând chiar vindecări absolut extraordinare”. Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev, din Petersburg, a măsurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări în timp ce se rugau şi a constatat că aceştia ajunseseră la o stare pe care o au numai bebeluşii de 3 luni când sunt în siguranţă absolută, lângă mamele lor, scrie cotidianul Pravda. La rândul său, inginera şi electrofiziciana Angelina Malakovskaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicală şi Biologică, a condus peste o mie de studii privind starea sănătăţii credincioşilor care merg la biserică şi a ajuns la concluzia că slujba religioasă normalizează tensiunea şi valorile sângelui.
La capătul mai multor experimente, savantul Konstantin Korotkov a ajuns la concluzia că emoţiile oamenilor sunt cele mai puternice elemente de influenţă ale apei. La rândul său, cercetătorul austriac Allois Gruber afirmă că, dacă o persoană se apropie de apă cu gânduri bune, calitatea apei se va îmbunătăţi şi va avea un efect pozitiv. În caz contrar, nivelul său energetic va fi scăzut. „Apa înregistrează toată ura şi răutatea, tot stresul şi este aproape moartă când intră în corpul nostru”, a precizat Gruber. Referindu-se la faptul că organismul este alcătuit din apă în proporţie de 75%-90%, a precizat că aceasta poate reacţiona la emoţiile noastre: „O persoană care emite gânduri negative îşi poluează apa din propriul corp”.
- Oamenii de ştiinţă consideră că semnul crucii poate să omoare microbii patogeni nu doar în apa de la robinet, ci şi în râuri şi în lacuri, fiind chiar mai eficient decât aparatele moderne de dezinfecţie.