- A fost descoperită în Iordania cea mai veche biserică creştină
O descoperire ce pare desprinsă dintr-un film de aventuri cu Indiana Jones a fost anunţată recent de o echipă de arheologi iordanieni. Ei afirmă că în localitatea iordaniană Rihab, aflată în apropierea graniţei cu Siria, au descoperit cea mai veche biserică creştină din lume.
Existenţa sa traversează două milenii
Biserica ar data chiar din vremea când trăiau apostolii lui Iisus Hristos, mai precis anii 33-70 e.n. Directorul Centrului de Studii Arheologice din Iordania, Abdul Qader al-Husan, afirmă că în biserică s-ar fi rugat 70 din apostolii lui Hristos, care, după răstignirea Lui, ar fi fugit din Ierusalim, din cauza persecuţiilor la care ar fi fost supuşi. Aici se cuvine să amintim despre martiriul primului arhidiacon Ştefan, care a fost omorât cu pietre la marginea Oraşului Sfânt, din pricina apartenenţei lui la noua credinţă, creştinismul.
Catacombe pentru credincioşi
În biserica aflată sub pământ s-a găsit un altar alcătuit din pietre cioplite şi aşezate în formă de abside. În imediata apropiere a bisericii au fost descoperite intrările în nişte catacombe, unde creştinii se ascundeau în primele secole de prigoniri. Aceştia făcuseră şi o fântână, astfel că puteau să stea ascunşi timp îndelungat, în perioadele cele mai grele. Un alt lucru ce i-a uimit pe cercetători a fost locul unde au găsit această biserică şi anume, ascunsă sub fundaţia altei biserici, ce a fost construită ceva mai târziu, cam prin anul 230, cu hramul Sfântul Marelui Mucenic Gheorghe.
Capela din peşteră
Săpând în situl arheologic constituit în jurul bisericii construite în anul 230, arheologii au descoperit o capelă având lungimea de 12 metri şi lăţimea de 7 metri. În interiorul ei au găsit vase de lut purtând inscripţia „Georgeous”, iar în locul destinat credincioşilor au fost descoperite mai multe scaune de piatră. În peşteră se află un tunel ce ducea către fântână. Concluzia uimitoare cum că în această biserică s-ar fi rugat în ascuns chiar primii 70 de apostoli ai lui Hristos vine dintr-o altă descoperire de mare valoare. Un mozaic aflat pe podeaua locaşului poartă inscripţia „Cei 70 binecuvântaţi de Dumnezeu”. Primii creştini au fost nevoiţi să-şi construiască locaşuri sub pământ din pricina persecuţiilor ce s-au întins cu diferite intensităţi pe durata a patru secole, la finalul cărora creştinismul a devenit religie oficială a Imperiului Roman.
Lăcaşul din Armageddon, pe locul al doilea
Până la această descoperire excepţională, cea mai veche biserică creştină era în Israel şi data din secolul al III-lea. În respectiva biserică s-a găsit, de asemenea, un mozaic. Locul descoperirii este ţinutul Meggio, mai cunoscut după denumirea pe care o găsim în Sfânta Scriptură, la Apocalipsa lui Ioan, Armageddon, despre care ştim că va fi locul războiului de la sfârşitul lumii, conform textelor scripturistice.
Anda Postolache