de Elena Şerban
Religia ortodoxă impune anumite restricţii nu doar în ceea ce priveşte posturile sau sărbătorile, ci şi în privinţa construcţiei bisericilor. Acestea ar trebui să fie orientate obligatoriu către răsărit, să aibă turlă şi alte chestii de acest gen. Există însă în lume mai multe lăcaşuri de cult creştin cu nişte arhitecturi atât de ciudate, încât, pentru unii, rugăciunea din interior ar fi aproape imposibilă. Doar pentru unii. Iată câteva dintre aceste biserici.
Chapelle Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp
Biserica (foto sus) localizată în Franţa a fost construită după planurile arhitectului Le Corbusier, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi ai secolului al XX-lea. Datorită ferestrelor şi a zidurilor groase şi curbate, lumina care pătrunde în interiorul lăcaşului de cult este deosebit de difuză, indiferent de cât de soare e afară, creând o senzaţie ireală. Biserica a fost construită pe locul unui alt lăcaş de cult distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar o parte dintre ruinele acesteia au fost integrate perfect de arhitect în clădirea nouă.
Catedral Basílica Menor Nossa Senhora Da Glória, Brazilia
Localizată în Maringá, statul brazilian Paraná, moderna biserică a fost asemănată cu o navetă cosmică. Şi lucrurile nu sunt departe de adevăr. Pentru că arhitecţii D.jaime Luiz Rabbit şi José Augusto Bellucci chiar s-au inspirat în realizarea proiectului lor de la satelitul sovietic Sputnik. Pe conul cu o înălţime de 114 m se află poziţionată o cruce de 10 metri. În acest lăcaş de cult pot intra aproximativ 3.500 de persoane.
Biserica luterană din Reykjavik, Islanda
Pentru construcţia bisericii ce poartă numele preotului şi poetului islandez Allgrímur Pétursson a fost nevoie de 38 de ani. Biserica are o înălţime de 74,5 metri şi este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii islandeze.
Biserica Paoay sau Parohia Sf. Augustin, Filipine
Ridicată într-o zonă în care cutremurele de pământ sunt foarte frecvente, această biserică are nişte ziduri cu o grosime ce ajunge pe alocuri la 1,67 metri. Construcţia acestui lăcaş a durat aproape 190 de ani, între 1704 şi 1894, şi a fost foarte mult influenţată de stilul baroc.
Catedrala Nossa Senhora Aparecida din Brazilia
Un mănunchi. La asta te duce gândul când vezi catedrala din Brazilia. Responsabil de această realizare a fost arhitectul brazilian Oscar Niemeyer. Clădirea are 16 coloane ce cântăresc fiecare 90 de tone. Cele 16 coloane sunt legate între ele prin vitralii. Diametrul interior al acestei biserici, care a fost inaugurată în anul 1970, este de 70 de metri. (va urma)
Catedrala Doamnei noastre din Las Lajas, Columbia
Cel mai potrivit nume pentru această uluitoare construcţie ar fi trebuit să fie biserica din canion. Pentru că acest lăcaş de cult construit în Columbia între 1916 şi 1949 leagă cele două maluri ale canionului format de râul Guaitara. Surprinzătoarea construcţie este considerată una dintre minunile statului sud-american cu capitala la Bogota.
Borgund Stave, Lærdal, Norvegia
Nu, biserica pe care o priviţi nu este din Maramureş. Este o construcţie ce datează din 1180 şi este localizată între oraşele Torpo şi Borgund, din Norvegia. De altfel, milioane de turişti din întreaga lume vin în Ţara Fiordurilor pentru a vedea biserica cu „o mie de acoperişuri”.