Duminică, 7 decembrie, am poposit, alături de alte mii de creştini, la Mănăstirea Curtea de Argeş, ce a devenit neîncăpătoare pentru toţi cei veniţi de departe în pelerinaj pentru a se închina Sfintei Muceniţe Filofteia, numită de credincioşi şi Sfântuliţa. Dis-de-dimineaţă, când noaptea încă nu se lăsa dusă de zorii zilei, zgribuliţi, aşteptam cu lumânările aprinse, cu emoţie momentul în care preoţii au permis atingerea moaştelor fetiţei care a plătit cu viaţa (avea numai 12 ani!) pentru faptele ei duhovniceşti. În tăcere deplină, am mers pe rând la raclă pentru a săruta moaştele şi pentru a ne ruga, temându-ne parcă să nu-i tulburăm liniştea. Un sobor de preoţi a săvârşit o slujbă pentru pomenirea Sfintei.
Iubitoarea de Dumnezeu
În calendarul creştin, la 7 decembrie este pomenită Sfânta Muceniţă Filofteia, ale cărei moaşte se găsesc de şapte veacuri la Curtea de Argeş. Datele istorice privitoare la viaţa ei arată că s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, pe la 1206, în oraşul Târnovo, vechea capitală a Bulgariei. Numele Filofteia, în limba greacă, înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”.
Se spune că mama Sfântuliţei a fost o româncă din sudul Dunării şi o femeie foarte evlavioasă. De la ea a deprins prunca Filofteia dragostea faţă de Dumnezeu şi de aproapele său. Când încă era copilă, mama ei s-a stins din viaţă.
Ucisă de propriul tată
După moartea mamei sale, tatăl Muceniţei s-a recăsătorit cu o femeie total diferită, care nu privea faptele fiicei sale vitrege cu ochi buni. În drumul său spre câmp (unde muncea tatăl ei), Muceniţa dădea o mare parte din bucatele şi hainele acestuia săracilor. Într-una dintre zile, când aceasta avea numai 12 ani, tatăl a zărit-o oferindu-le sărmanilor hrană şi, înfuriat, a aruncat asupra ei securea. A rănit-o grav, iar Muceniţa a căzut într-o baltă de sânge, dându-şi sufletul în mâinile Ziditorului.
Martirizată la 12 ani
Nevrednicul tată, înspăimântat de fapta sa, a încercat să-i ridice trupul pentru a-l înmormânta. Dumnezeu a îngreunat atât de tare trupul Sfintei, încât acesta şi oamenii din jur nu au putut să-l ridice. Îngrozit, a alergat la arhiepiscopul Cetăţii Târnovo, istorisindu-i toate cele întâmplate. Acesta, împreună cu mai-marii cetăţii, s-au îndreptat spre locul unde zăcea trupul neînsufleţit al micuţei Filofteia. Toţi s-au încredinţat că sunt în faţa unei minuni dumnezeieşti, deoarece nici după o slujbă oficiată acolo, trupul acesteia nu a putut fi ridicat. Sfinţii slujitori au început să strige numele mai multor oraşe, biserici şi mănăstiri din dreapta şi din stânga Dunării, pentru a vedea dacă, la strigătul vreunui oraş, trupul acesteia se lasă ridicat. Când a fost rostit numele oraşului Curtea de Argeş, trupul Sfintei s-a uşurat dintr-o dată şi a putut fi ridicat. Domnitorul român de la Argeş a fost înştiinţat imediat de dorinţa Muceniţei. Cinstitul său trup a fost întâmpinat la Dunăre de Domnitor, călugări şi credincioşi, cu tămâie şi lumânări.
Aduce ploaia pe timp de secetă
Sfânta Filofteia a devenit ocrotitoarea Ţării Româneşti, locul de unde provenea mama sa. Moaştele sale sunt venerate de credincioşii de pretutindeni. În vreme de secetă, sfântul ei trup înmiresmat a readus ploile, alungând seceta. Muceniţa este considerată o soră a Sfântului Ilie, cinstirea ei fiind o garanţie a ploilor mănoase de peste an. 7 decembrie a fost aleasă ca zi de prăznuire, imediat după Sfântul Nicolae, întrucât moaştele sale au stat secole în şir în biserica domnească din Curtea de Argeş ce poartă hramul Sfântului Nicolae. Binefacerile acesteia sunt nenumărate. Filofteia este tămăduitoare de boli, apărătoare împotriva încercărilor vieţii, aducătoare de ploaie, protectoare a animalelor, dar şi patroana copiilor şi a tinerilor. Mulţi copii, cu diverse fobii şi boli, au fost aduşi la trupul Muceniţei spre a fi vindecaţi.
Claudia Stan
Blestemul mitropolitului Cosma
În anul 1791, mitropolitul Cosma a rostit un blestem ce va cădea asupra celui care îndrăzneşte să împartă trupul Sfântuliţei. Acesta a prevăzut că moaştele vor fi disputate în viitor, hotărându-se împărţirea acestora în mai multe părţi. Astfel, în blestem specifică faptul că oricine va încerca această adevărată blasfemie se va prăpădi. Mitropolitul a dispus ca numai mâna dreaptă a Sfintei să fie la vedere pentru cei care cred în puterile ei, pentru a se ruga.
Toţi cei care cred în puterea Muceniţei trebuie să rostească rugăciunea celei care a ajuns în Ceruri prin sfinţenia trupului şi a sufletului. Icosul 12 din Acatistul Sfintei Filofteia: „Bucură-te cea din ceruri dăruită românilor;
Bucură-te că acum locuieşti la înălţime;
Bucură-te că acum stai veşnic între cetele mărite;
Bucură-te că prin tine Domnul milă ne trimite;
Bucură-te că-ţi ascultă rugile pentru tot omul;
Bucură-te că eşti nouă ajutor întru primejdii;
Bucură-te că pe tine te avem stâlp al nădejdii;
Bucură-te, Filofteie, fecioara prealăudată!”