de Cătălina Tăgârță
Afecțiunile din sfera genitală sunt dureroase fizic, dar și psihic, întrucât doamnele afectate de acestea nu au întotdeauna curajul să vorbească despre simptomele neplăcute din această zonă a corpului, astfel că, de multe ori, ajung la medic când este foarte târziu. În plus, după ce primesc diagnosticul, cad adesea în depresie, ignorând faptul că medicina a evoluat foarte mult și că un tratament bun, combinat cu psihoterapie și cu o gândire pozitivă, poate învinge chiar și cancerul. Doctorul Cem Iyibozkurt (foto), din cadrul Liv Hospital Istanbul, vine în atenţia doamnelor cu informaţii despre tipurile de cancer genital pe care îl pot avea, dar şi care sunt factorii care produc această boală.
Nu neglijați nicio sângerare anormală
Cancerul uterin afectează membrana internă a uterului. Printre factorii de risc ai cancerului uterin se numără afecțiunile care cauzează creșterea nivelului de estrogen, și anume: menstruația precoce, menopauza întârziată, infertilitatea și obezitatea. Primul simptom este sângerarea vaginală postmenopauză. În cazul unei sângerări menstruale anormale trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. „Diagnosticarea precoce a acestui tip de cancer se poate face cu ajutorul controalelor anuale de rutină. În cazuri rare, când se depistează în fază incipientă la femeile care doresc să rămână însărcinate, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes doar cu tratament medicamentos. În cazul unei menstruații neregulate sau al unei sângerări, boala poate fi în mod normal diagnosticată în stadiu incipient, cu șanse mari de reușită a tratamentului. 85% dintre bolnavele de cancer uterin nu prezintă nicio problemă asociată bolii, astfel că operația este în general suficientă. La un număr mic de paciente poate fi necesară radioterapia sau chimioterapia”, a dezvăluit medicul Cem Iyibozkurt.
Vaccinul HPV previne displazia cervicală
Cancerul de col uterin este o boală gravă, dar care poate fi prevenită. Înainte de dezvoltarea cancerului se pot identifica modificări ale celulelor de col. Întrucât peste 95% dintre cazurile depistate timpuriu pot fi vindecate, diagnosticarea precoce și tratamentul sunt esențiale. Acest lucru se realizează prin controale ginecologice regulate și teste screening. „Fiecare femeie cu vârsta între 21 și 65 de ani trebuie să meargă la control ginecologic și să își facă un test Papanicolau cel puțin o dată pe an. De asemenea, vacccinul HPV previne cancerul cervical în proporție de 80% până la 100%”, avertizează medicul turc.
Nașterile protejează aparatul genital
Factorii de risc în dezvoltarea cancerului ovarian, al șaptelea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, includ vârsta (peste 40 de ani), faptul că pacienta nu a avut copii, dieta bogată în grăsimi, folosirea pudrei de talc în regiunea genitală și un istoric familial al bolii. Riscul este diminuat de folosirea pastilelor contraceptive, de nașteri și de alăptat, de extirparea uterului și a trompelor uterine. Din nefericire, trei din patru cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate într-un stadiu avansat. În prezent, cea mai eficientă metodă de diagnosticare precoce o reprezintă controalele ginecologice regulate și o evaluare detaliată a istoricului familial al pacientei. „Standardul de aur în tratamentul cancerului ovarian este o primă operație realizată de un specialist în oncologie ginecologică, şi care să nu lase nicio urmă de cancer. Instituția în care activez se află în fruntea progreselor remarcabile în domeniul oncologiei ginecologice, al sarcinilor cu risc crescut și al tratamentelor FIV/PGD, fiind specializată în toate domeniile de sănătate a femeilor de toate vârstele, începând cu adolescența”, a explicat specialistul.
Aveți dreptul la „second opinion”
În cazul în care aveți probleme de sănătate e bine să vă adresați de urgență medicului de familie, și împreună să alegeți un centru care să ofere consultații și tratament de specialitate femeilor de toate vârstele și pentru toate tipurile de cancer ginecologic. Experiența medicilor care vă iau în primire vă va asigura că ați primit un diagnostic corect și că veți beneficia de tratamente la cele mai ridicate standarde. Pe lângă cancerul de col uterin, cel endometrial și de ovare, spitalele cu prestigiu au experiență și în cancerul trompelor, boala trofoblastică gestațională, sarcomul uterin și chiar în cancerul vaginal și vulvar. Iar dacă tot nu sunteți siguri că ați ales varianta cea mai bună de diagnosticare și de tratament (fiindcă e bine să știți că pentru aceste diagnostice există în lume, dar și în România, instrumente pentru realizarea unor intervenții minim invazive, cu recuperare rapidă), aveți dreptul să optați pentru o a doua opinie medicală.
Cel tubar e rar, dar se soldează cu decesul sau infertilitatea
Cancerul tubar este una dintre formele rare de cancere ginecologice. În ciuda acestui fapt, boala este una foarte gravă, adesea greu diagnosticată, soldată de cele mai multe ori cu instalarea infertilității sau cu deces.
Deși poate apărea la orice vârstă, cancerul tubar afectează cu precădere femeile între 50 și 60 de ani. Din păcate, nu se cunosc cauzele, dar oamenii de știință investighează rolul geneticii în apariția acestui tip de cancer. Există dovezi că femeile care au moștenit gene pentru cancerul ovarian sau de sân, numite BRCA1, au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta cancer tubar. Tipurile cancerului tubar este împărțit în patru stadii: 1 - cancerul este limitat la una sau la ambele trompe; 2 - este prezent la una sau la ambele trompe și s-a extins în cavitatea pelvină; 3 - s-a răspândit dincolo de cavitatea pelvină și stadiul 4 - a ajuns deja la alte organe din corp, la distanță de pelvis.