Main menu

header

524 15 3de Cătălina Tăgârţă

Afecţiunile hepatice continuă să reprezinte una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate din întreaga lume. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 150 de milioane de persoane trăiesc la nivel mondial cu hepatită C, din care aproape 30% ajung să dezvolte ciroză sau cancer hepatic după 20 de ani de luptă cu boala. În acest context, reprezentanţii OMS reiterează apelul pentru elaborarea de strategii eficiente de screening, depistare, vaccinare şi tratare a afecţiunilor hepatice.

Depistată de multe ori prea târziu

Având în vedere creşterea continuă a numărului de cazuri de afecţiuni hepatice în ţara noastră, precum şi impactul puternic negativ al acestei patologii asupra vieţii sociale şi economice, specialiştii români susţin şi sprijină recomandările OMS privind prevenţia şi controlul infecţiilor cu virusurile hepatitice. „Infecţia cu virusul hepatitic C este adesea asimptomatică, astfel încât îngreunează depistarea precoce a acestei afecţiuni. Astfel, se întâmplă ca persoanele să trăiască mult timp cu această infecţie fără să ştie, iar afecţiunea să fie depistată târziu, când deja se instalează complicaţiile. Iată de ce este extrem de important ca românii să conştientizeze importanţa testării anuale, ca principala măsură de depistare din timp a infecţiilor cu virusurile hepatitice A, B, C şi D, dar şi ca măsură eficientă de a preveni atât transmiterea virusului la nivelul populaţiei, cât şi instalarea complicaţiilor”, a declarat profesor doctor Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului.

„Vaccinul, singura măsură eficientă de prevenţie”

Pentru a îmbunătăţi rata de depistare precoce a infecţiei cu virusul hepatitic C, Ministerul Sănătăţii a lansat Programul naţional de screening pentru virusul hepatitic C, componentă a Programului „Iniţiative în domeniul sănătăţii”. De asemenea, medicii fac apel la informarea continuă a populaţiei cu privire la riscurile infecţiilor virale hepatice, la importanţa vaccinării ca singura măsură eficientă de prevenire a infecţiilor cu virusurile hepatitice A şi B, precum şi la adoptarea unor măsuri preventive în cazul infecţiei cu virusul hepatitic C, cum ar fi: spălatul des pe mâini, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, utilizarea acelor şi a seringilor de unică folosinţă, precum şi evitarea saloanelor de înfrumuseţare sau de tatuaj care nu prezintă încredere. „Prin implementarea unor strategii coerente care au în prim-plan campanii de screening, de informare şi de educare a populaţiei putem reduce incidenţa şi prevalenţa afecţiunilor hepatice. De asemenea, prin demararea unor programe clare de îngrijire şi de tratament putem atinge un control eficient al bolilor hepatice, prevenind în acest fel complicaţiile severe”, explică profesor doctor Mihai Voiculescu.

Circa 150 de milioane de persoane, afectate la nivel mondial

Ministerul Sănătăţii avertizează să evitaţi saloanele de înfrumuseţare sau de tatuaje care nu prezintă încredere