de Raluca Grințescu
Efectele adverse ale consumului insuficient de apă includ probleme digestive, ale pielii, ale vezicii urinare şi ale rinichilor, oboseală şi chiar dureri de cap. Avem nevoie de apă la fel de mult cum avem nevoie de aerul pe care îl respirăm! Păstrarea corpului hidratat nu este o glumă!
Începeți ziua cu apă
Ştiaţi că deshidratarea începe, de fapt, chiar înainte de a avea senzaţia de sete? Consumând apă pe tot parcursul zilei este cel mai bun mod de a vă menţine sănătoși. Întotdeauna trebuie să aveți o sticlă sau un pahar cu apă la îndemână! Chiar dacă nu sunteţi o persoană matinală, două pahare cu apă consumate pe stomacul gol vă vor ajuta la menţinerea tensiunii arteriale în valori normale, această procedură fiind mult mai sănătoasă decât consumul unei cafele pe stomacul gol. Mulţi dintre noi consideră consumul de lichide de orice formă, cum ar fi sucurile îndulcite, apa minerală sau ceaiul, ca fiind la fel de hidratant precum apa plată. Fals! Este, de fapt, opusul! Pentru a face faţă excesului de zahăr şi de sare acumulat de organism, corpul are nevoie de cantităţi imense de apă preţioasă doar pentru a ajuta la eliminarea lor. Iar dacă vă place cafeaua, asiguraţi-vă ca la o ceşcuță cu cafea consumată să beţi cel puţin un pahar mare cu apă.
Veţi mânca mai puţin
Apa potabilă revitalizează metabolismul şi vă face să vă simţiți mult mai „plini”. Veţi mânca mai puţin odată ce începeți să beți mai multă apă. Este cel mai sigur şi mai sănătos mod de a pierde în greutate. Consumul de apă activează procesul de ardere a caloriilor, acest proces începând după 30-40 de minute de la consum. Este util să cunoaşteţi faptul că un pahar cu suc poate conţine 35 g zahăr şi 140 de calorii, în comparaţie cu 0 g zahăr şi 0 calorii pe care le conţine un pahar cu apă. Aşa că ar trebui să consumaţi numai apă! Aşadar, trebuie să ţineţi minte că, în momentul în care vă este sete, corpul este deja deshidratat! Încercaţi să evitaţi acest lucru, consumând cât mai multă apă zilnic. Studiile au confirmat faptul că a începe ziua, imediat după ce v-ați trezit, cu două pahare cu apă nu faceți nimic altceva decât să vă pregătiți corpul pentru activităţile ce vor urma. Acelaşi studiu a relatat faptul că o persoană care şi-a crescut consumul de apă cu 1,5 litri pe zi în decursul unui an a pierdut trei-patru kilograme din greutatea corporală fără alte eforturi (diete sau sport).
Iată mai jos efectele prin care deshidratarea vă poate îmbolnăvi şi vă poate îngrăşa:
Oboseală
Apa este cea mai importantă sursă de energie din organism. Deshidratarea cauzează încetinirea activităţii enzimatice din corp, ceea ce va conduce la oboseală.
Astm şi alergii
Când sunteți deshidratați, organismul va restricţiona căile respiratorii, ca un mijloc de a conserva apa. De fapt, rata de histamină produsă de organism creşte exponenţial cu pierderea apei din corp.
Colesterol crescut
Când organismul este deshidratat, el va produce colesterol pentru a preveni pierderea apei din celule.
Probleme la rinichi sau la vezică
Cu un organism deshidratat, acumularea de toxine va crea un mediu propice bacteriilor, fapt ce va duce la apariţia problemelor la rinichi şi la vezică.
Constipaţie
Colonul este una dintre regiunile principale consumatoare de apă din organism pentru a furniza fluide altor funcţii critice ale corpului. Atunci când există un consum redus de apă, tranzitul intestinal încetineşte, ceea ce va conduce la constipaţie.
Dureri articulare sau rigiditate
Absolut toate încheieturile au articulaţii alcătuite în mare parte din apă. Lipsa apei din organism va face ca acestea să devină mai puţin elastice, provocând dureri şi lipsa mobilităţii (rigiditate).
Creştere în greutate
Când sunteți deshidratați, celulele sunt epuizate de energie, ceea ce vă creează senzaţia de foame, când, de fapt, vă este doar sete.
Îmbătrânire prematură
Când deshidratarea este o obişnuinţă, absolut toate organele, inclusiv cel mai mare dintre ele, pielea, au de suferit, rezultatul fiind apariţia ridurilor şi a petelor.
Tensiune arterială
Sângele conţine în mod normal 92% apă când organismul este hidratat. În cazul în care este deshidratat, sângele se îngroaşă, circulaţia este îngreunată, rezultatul fiind o creştere a tensiunii arteriale.
Afecţiuni ale pielii
Deshidratarea afectează eliminările de toxine prin piele şi o face mai vulnerabilă la toate tipurile de afecţiuni ale pielii, inclusiv la dermatite şi psoriazis, precum şi la apariţia prematură a ridurilor şi decolorare.
Tulburări digestive
Lipsa apei şi implicit a mineralelor din organism poate provoca apariţia tulburărilor digestive cum ar fi: ulcerul, gastrita sau esofagita de reflux.