Formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România, profesor doctor Alexandru Oproiu, este în prezent director ştiinţific al noului centru medical MediClass. În interviul de mai jos, domnul profesor ne vorbeşte despre inevitabilele boli ale stomacului şi intestinelor. Totodată, Alexandru Oproiu ne-a explicat atât cauzele diareii, cât şi câteva metode simple, dar necesare, pentru a menţineaparatul digestiv sănătos.
Bacteriile, principalele vinovate
- Ce determină apariţia diareii acute?
- Cauzele apariţiei acestor boli sunt de natură bacteriană, virală sau fungică. Microbii ajung în organism şi în intestine prin intermediul hranei. De exemplu, hrana vegetală, fructele ce nu sunt bine spălate pot fi contaminate cu salmonella, bacil dizenteric şi altele, care produc diaree foarte puternică, pentru că germenii respectivi trec de stomac, unde există o primă barieră acidă, şi ajung în intestine, unde se multiplică. Aceştia produc o secreţie mare de apă, sodiu şi potasiu, conducând la febră şi stări diareice multiple. Din păcate, efectele sunt dezastruoase, în special la copii şi la bătrâni, deoarece este provocată o deshidratare puternică. Există chiar o statistică a Organizaţiei Mondiale de Sănătate, ce arată că anual mor câteva sute de mii de copii din cauza diareii! În afară de microbi pot exista virusuri extrem de periculoase ce provoacă aceste boli. Şi în acest caz, diareea poate avea efecte severe asupra nou-născuţilor, copiilor şi bătrânilor, deoarece imunitatea este mai scăzută. În afara vegetalelor contaminate există posibilitatea ca diareea acută să fie transmisă prin produse lactate. Laptele este un foarte bun mediu pentru microbi şi infestarea este posibilă atunci când recoltarea nu se face în condiţii igienice, aşa cum cere acum Comunitatea Europeană (ugerul vacii trebuie şters, folosite mulgătoarele electrice). Şi carnea este extrem de periculoasă, fie ea proaspătă sau în conserve. În SUA, prima epidemie de enterocolită acută transmisă a fost prin intermediul cărnii folosite în fast-food-uri.
„Este recomandată hidratarea imediată”
- Când trebuie aplicat tratamentul împotriva acestei boli?
- Tratamentul trebuie început chiar înainte de a se identifica germenele, pentru a nu se ajunge la starea de deshidratare indusă de diaree. De aceea este recomandată hidratarea imediată. Prafurile de hidratare, pe care le găsiţi în orice farmacie, bogate în glucoză şi sare, sunt foarte utile în cazurile de diaree. Efectul este asemănător unor injecţii intravenoase.
- Ce alte tipuri de diaree mai sunt, prin ce se manifestă?
- Mai există un tip, căreia popular i se mai spune „diareea turistului”. Aceasta apare atunci când persoanele din ţări dezvoltate, cu un grad de igienă ridicat, călătoresc în părţi ale lumii în care curăţenia este precară, cum ar fi Orientul Mijlociu sau Africa. Această diaree este făcută cu infestări de giardia, cu microbi de salmonela, cu bacilul dizenteriei. Şi în acest caz se vor lua foarte multe măsuri pentru a respecta igiena, iar mâncarea trebuie să fie consumată numai din surse bine controlate etc.
Micul dejun, foarte important
- Din experienţa dumneavoastră, cât a crescut rata îmbolnăvirilor aparatului digestiv? Efectele negative ale E-urilor din alimente se resimt?
- În zilele noastre a crescut alarmant numărul tinerilor cu boli ale aparatului digestiv. Pe de o parte, din cauza consumului mare de mâncare de tip fast-food, şi, pe de altă parte, din pricina băuturilor carbogazoase, chimicale, extrem de nocive.
- Cât de mult contează micul dejun în alimentaţia zilnică?
- Micul dejun are un rol foarte important în menţinerea unui echilibru sănătos. Consumul de calorii trebuie făcut de trei ori pe zi şi anume dimineaţa, la prânz şi seara, în mod calculat.
Claudia Stan
Sfaturi
- Adoptaţi un regim sănătos;
- Nu mâncaţi legume şi fructe la aceeaşi masă, pentru a evita balonarea;
- Aplicaţi cataplasme şi comprese calde pe burtă sau faceţi împachetări cu argilă de două ori pe zi, pentru a scădea durerile;
- Consumaţi orez deoarece îngroaşă scaunul;
- Piureul de morcovi şi de banane, crema de ovăz, oţetul de mere (două linguri într-un pahar cu apă), gutuile au acelaşi efect benefic.
Regim alimentar strict
Alimente recomandate, uşor absorbabile şi neiritante: supe de legume, legume fierte, brânză de vaci proaspătă, carne slabă, fiartă, mere coapte, compoturi uşor îndulcite.
În primele 24 de ore se aplică un regim hidric (ceai de mentă îndulcit), zeamă de orez (o lingură cu orez la o jumătate de litru de apă, cu două grame de sare), de legume fierte (cu două grame de sare). Cantitatea de lichide în prima zi va fi de minimum un litru şi jumătate, doi litri.
A doua zi: orez fiert, mere rase.
În următoarele zile se vor adăuga progresiv pâine albă prăjită, brânză de vaci, carne slabă fiartă, piureuri din legume, fructe coapte la cuptor, supe de carne şi polen (două-trei linguriţe dimineaţa, pe nemâncate).
Copiilor sugari li se recomandă 500 g morcov fiert într-un litru de apă. Se pasează şi se adaugă apa clocotită atât cât să se obţină un litru de lichid, în care se pun cam trei grame de sare. Sucul astfel obţinut se consumă în cursul unei zile, fără alt aliment.