„Durerile din abdomenul inferior ce apar înainte sau în timpul menstruaţiei sunt cunoscute sub termenul medical de dismenoree. La unele femei, durerile menstruale sunt uşoare, pe când la altele sunt severe, împiedicând participarea la activităţile cotidiene”, declară Irina Pacu (foto medalion), doctor ginecolog al Spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti. În urmă cu o săptămână a avut loc o conferinţă de presă cu tema „Cum să scriem despre dismenoree?“, la care au participat specialişti în domeniu.
O afecţiune tratabilă
Se cunosc două tipuri de dismenoree: primară şi secundară. Prima este forma cea mai comună, ce se manifestă de obicei în primul an de la apariţia menstruaţiei (menarhă). Pe măsura înaintării în vârstă, durerile menstruale scad în intensitate, uneori dispărând după prima sarcină. Dismenoreea secundară apare mai rar şi este cauzată de o problemă specifică a aparatului genital, o anomalie anatomică sau de utilizarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet). Pacientele cu dismenoree primară pot lua unele măsuri pentru a calma durerile şi de a reduce disconfortul. Întrucât durerile se produc de la o contracţie exagerată a musculaturii uterine, opţiunile terapeutice includ şi tratamentul antispastic. Despre ciclul menstrual şi dismenoree ne vorbeşte doamna doctor Irina Pacu, medic ginecolog.
„Principala cauză de absenteism de la şcoală şi de la serviciu”
- Cât trebuie să dureze ciclul?
- Un ciclu normal durează între 0 şi 28 de zile, cu variaţii fiziologice între 26 şi 34 de zile. Ovulaţia este fenomenul ce are loc în ziua a 14-a. În prima parte a menstrei se produc fenomene ce determină creşterea mai multor foliculi ovulatori până se ajunge la un folicul matur. Aceştia determină o secreţie hormonală crescută, iar estrogenul domină secreţia hormonală a femeii. Tot ce ţine de funcţionarea femeii în cursul unei luni este legat de secreţia ciclică.
- Durerile menstruale sunt un motiv de îngrijorare?
- Durerea menstruală, în condiţiile în care nu este însoţită de o altă patologie, este un lucru normal. Asta nu înseamnă că femeia în cauză trebuie să sufere şi să îndure, cel puţin nu în acest secol. La aceste fenomene locale se mai adaugă şi hipersensibilitatea nervoasă periferică, în sensul că, din cauza hormonilor, femeia este sensibilă la stimulii dureroşi. Acestea sunt lucrurile ce determină resimţirea durerilor menstruale. Durerea declanşată determină creşterea tensiunii musculare ce reduce circulaţia, determinând amplificarea durerii.
- Cât de mult afectează dismenoreea viaţa unei femei?
- Absolut orice femeie a experimentat dismenoreea în grade diferite de severitate, cam 30%-50 % dintre femeile de vârstă reproductivă iau medicamente împotriva durerilor menstruale. Unor femei li se modifică stilul de viaţă şi anume pe parcursul a una sau două zile sunt nevoite să îşi modifice activitatea zilnică. Dismenoreea este principala cauză de absenteism de la şcoală şi de la serviciu!
„Anticoncepţionalele orale împiedică apariţia tensiunii”
- Cum putem opri durerile?
- Ne putem folosi de ajutorul antispasticelor, cele ce acţionează asupra musculaturii uterine netede. De asemenea, anticoncepţionalele orale au ca mecanism de acţiune blocarea ovulaţiei, împiedicând apariţia tensiunii. Acestea sunt cele mai eficiente metode de a combate dismenoreea. În caz de dismenoree secundară, pacienta va urma tratamentul prescris numai de medicul de specialitate.
- Există efecte secundare ale folosirii îndelungate a antispasticelor şi a anticoncepţionalelor?
- Cel mai eficient antispastic este No-Spa, acţionând direct la locul ce prezintă durere. Studiile clinice efectuate au arătat că acest antispastic nu are efecte secundare şi poate fi folosit în fiecare lună. De asemenea, poate fi luat fără prescripţie medicală şi nu are contraindicaţii, fiind recomandat pacientelor care au anumite restricţii la antiinflamatoare. Anticoncepţionalele orale pot fi administrate în urma unui control ginecologic.
- Există cicluri menstruale nedureroase?
- Sunt menstruaţii ce nu sunt însoţite de durere şi acelea sunt ciclurile în care nu se produce ovulaţia. Dacă ovulaţia nu mai are loc, atunci nici tensiunile cauzate de „jocurile” hormonilor nu mai există.
- Este vreo legătură între dismenoreea primară şi infertilitatea femeii?
- Există o patologie numită endometrioză (afecţiune ce determină apariţia infertilităţii şi dismenoreei), caracterizată prin existenţa din naştere a unor focare de endometrioză ce suferă aceleaşi modificări ca şi mucoasa uterului. Acele focare sunt de mărimea unui bob de orez şi determină dureri menstruale. Asocierea dismenoreei primare cu infertilitatea este dată de această afecţiune. Există o categorie de paciente care prezintă dismenoree primară şi severă, ulterior aflându-se că sunt infertile, prin această concomitenţă cu endometrioza.
Claudia Stan
38% dintre fete au dureri menstruale
Datele statistice arată că în primul an 38% dintre fete au dureri menstruale, iar în al doilea şi al treilea an, 20% dintre ele experimentează dureri legate de menstruaţie. La aproximativ 80% dintre femeile cu dismenoree primară, astfel de dureri încep în primii trei ani. Cel mai frecvent, durerea apare la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani. Din cauza durerilor menstruale severe, 26% dintre fetele cu o vârstă mai mică de 15 ani lipsesc de la şcoală în aceste perioade, 51% dintre cele de 19 ani au nevoie de repaos la pat, iar 34% dintre femeile de peste 24 de ani sunt nevoite să se învoiască de la serviciu din acelaşi motiv.