de Gabriela Niculescu
Persoanele care aud mai slab sau se confruntă cu obstrucţii auditive îşi pot redobândi auzul normal printr-o procedură chirurgicală ce durează zece minute, are o perioadă de recuperare de opt săptămâni şi o rată de succes de 98% în tratamentul hipoacuziei de transmisie. Intervenţia cu balon BTE (Baloon Eustachian Tube) a fost efectuată, în premieră pentru România, în anul 2011, la Spitalului „Sfântul Constantin” din Braşov, de doctorul Valeriu Bronescu, în cazul unei paciente diagnosticate cu otită cronică.
„Dilată trompa lui Eustachio pe un stent”
Această procedură constă în dilatarea trompei lui Eustachio şi este utilă celor care suferă de hipoacuzie (auz slab) prin transmisie, care au epuizat celelalte metode de tratament medicamentos sau chirurgical clasic. „Este important să reamintesc că intervenţia este destinată celor care aud «înfundat», şi nu celor care şi-au pierdut auzul complet. În cazurile de otită seroasă cronică, din cauza anumitor infecţii ce nu sunt întotdeauna sesizate de pacienţi, în ureche se acumulează lichid. Sunetul, în mod normal, se transmite prin aer. Dar la pacienţii cu otită sunetul se transmite prin acest lichid. De aici senzația de ureche înfundată. Operaţia BTE - Baloon Eustachian Tube urmăreşte să dilate trompa lui Eustachio pe un stent, prin endoscopie sub control video. Această intervenţie asigură că trompa va rămâne deschisă, lichidul acumulat va fi eliminat, iar după opt săptămâni pacientul va auzi normal”, a explicat doctor Valeriu Bronescu, medic primar ORL.
„Această procedură se practică şi la copii, ca alternativă la aeratoarele transtimpanale, având avantajul păstrării integrităţii timpanului“