Examinări gratuite pentru femeile din mediul rural
Luna aceasta a fost demarată, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, campania de testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân femeilor din mediul rural, de care vor beneficia peste 1.000 de persoane. Caravana cu medici rezidenți și studenți se va deplasa în zilele de 24 şi 25 octombrie în comuna Izvoarele, din județul Giurgiu. Mai multe informații despre campanie și programul caravanei se pot găsi pe site-ul www.invingemcancerul.ro. (G.N.)
Săpunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente
Săpunurile antibacteriene pe bază de triclosan, o substanță extrem de controversată, nu sunt mai eficiente decât cele obișnuite, conform unui studiu efectuat la Korea University, din Seul. Cercetătorii au studiat 20 de tulpini de bacterii pe care le-au expus la triclosan timp de 20 de secunde, la o temperatură ambiantă de 22 de grade Celsius, precum și la o temperatură mai mare, recreând în laborator condițiile pentru spălarea mâinilor din viața de zi cu zi. Concluzia: „Nu există nicio diferență semnificativă între efectele bactericide ale unui săpun obișnuit și cele ale unui săpun antibacterian atunci când le utilizăm în condițiile vieții reale”. (D.P.)
Tutunul are şi beneficii. Poate trata cancerul
Un ingredient uzitat în chimioterapie, ce se află într-o plantă ce creşte în Himalaya greu de găsit și care se dezvoltă lent, poate fi obţinut cu ajutorul tutunului, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Standford din California, SUA. Etoposidul este un medicament folosit în chimioterapie, în cazul cancerelor pulmonare, ovariene, testiculare, precum şi în limfom. Cercetătorii ameri- cani au reuşit, cu ajutorul ingineriei genetice, să modifice planta de tutun pentru a crea un nou extract ce poate fi folosit pentru a obţine etoposidul. Procedura va putea fi aplicată şi în cazul altor plante, pentru a realiza apoi medicamente anticancer mai performante. (D.P.)
Persoane paralizate, care au reuşit să mişte cursorul unui computer prin puterea gândului
Două persoane suferind de paralizie au reuşit, în timpul unor teste clinice, să mişte cursorul unui computer prin puterea gândului, un succes considerat de specialişti fără precedent. Echipa BrainGate2, formată din cercetători de la Brown University, Massachusetts General Hospital, Stanford University şi Providence VA Medical Center, din Statele Unite ale Americii, a implantat în cortexul motor al voluntarilor câte o reţea de electrozi. În momentul experimentelor, dispozitivul a înregistrat simultan semnalele trimise de partea creierului care controla mişcările şi a retransmis informaţiile către computer pentru a efectua sarcina respectivă. (D.P.)