de Dana Purgaru
Aproape că nu e om să nu se plângă, la un moment dat, de dureri de spate. Fie că e vorba despre junghiuri sau despre înţepeneli la nivelul şalelor sau în alte regiuni, acestea afectează activitatea de zi cu zi şi, după cum susţin experţii, pot fi chiar semnul unor probleme de sănătate la nivelul unor organe interne. Dr. Codruţ Ţuţu (foto), medic specialist acupunctură şi apifitoterapie la Centrul de Medicină Tradiţională Pirasan, oferă mai multe informaţii despre ceea ce noi numim banale dureri de spate, însă care nu trebuie deloc tratate astfel.
„Cele mai frecvente cauze sunt afecţiunile coloanei vertebrale”
- Din ce în ce mai multă lume se plânge de dureri de spate, atât persoane în vârstă, cât și tineri. Ce semnifică aceste dureri, de ce apar ele?
- Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt afecţiunile coloanei vertebrale. Pe lângă acestea mai pot da dureri şi boli ale rinichilor şi plămânilor. Durerile de spate pot fi cauzate de discopatii, spondiloze, hernii de disc, scolioze, deplasări de vertebre, osteoporoză, hemangioame vertebrale, tumori benigne sau maligne localizate la nivel vertebral. În principal, aceste afecţiuni apar din cauza lipsei de miş- care, a poziţiei incorecte a corpului, a expunerii prelungite la frig, supunerea organismului la efort fizic prelungit şi intens, obezitate şi o alimentaţie necorespunzătoare. De obicei, durerile de spate sunt dureri musculare, deoarece, în momentul când apare o deviaţie cât de mică a poziţiei unei vertebre, creierul comandă o contracţie mai puternică şi mai intensă a muşchiului paravertebral din zona afectată. Acest lucru se întâmplă pentru a se evita traumatizarea rădăcinilor nervoase care pleacă de la măduvă spre ţesuturi şi organe. În timp, acest muşchi oboseşte şi apare durerea musculară. Mai târziu, când muşchiul nu mai are tonus şi nu se mai poate contracta, vertebra deviată apasă pe rădăcina nervoasă şi apare durere pe traseul nervului respectiv. Sunt şi cazuri când există o durere în punct fix, când un nerv este presat între un plan osos şi un ligament sau tendon inflamat. De asemenea, durerile mai pot fi cauzate de afecţiuni musculare cum ar fi miastenia gravis, ce se manifestă prin slăbiciune a muşchilor voluntari.
- De câte tipuri sunt durerile de spate și când ar trebui să ne îngrijorăm?
- Durerea poate varia de la o simplă jenă până la o durere insuportabilă, care nu cedează la medicaţie şi nu mai găseşti nicio poziţie antalgică. Ar fi bine să ne îngrijorăm când apare primul disconfort, astfel încât să evităm să ajungem în situaţia neplăcută când organismul nu mai reacţionează la niciun medicament şi durerea este de nesuportat. Când apare prima jenă sau primul disconfort, deja corpul este în suferinţă şi este necesar să intervenim cu un tratament adecvat, care să înlăture cauza ce a provocat acest disconfort.
„Se restabileşte metabolismul local, se refac ţesuturile, se anihilează toxinele şi bacteriile”
- Din clipa în care durerile de spate încep să apară sunt șanse să fie vindecate pentru totdeauna?
- Sunt şanse să fie tratate şi vindecate afecţiunile care au dus la apariţia durerilor. Medicina tradiţională are soluţii pentru durerile de spate şi tratează întotdeauna cauzele ce au dus la apariţia unei afecţiuni, fie că este de natură osteoarticulară, fie că este de natură organică.
- Din experiența dumneavoastră bogată, ce tehnici ați observat că funcționează foarte bine contra acestor neplăceri?
- Eu tratez durerile de spate cu ajutorul extractelor din plante şi al acupuncturii. Principiile active din plante acţionează asupra fizicului prin restabilirea metabolismului local, refacerea ţesuturilor, anihilarea toxinelor şi bacteriilor, acupunctura echilibrează energia în zona afectată, stimulează secreţia de neurotransmiţători care contribuie la eliminarea durerii, ajută la reaşezarea vertebrelor prin contracţia sau relaxarea anumitor muşchi paravertebrali, care prin aceste mişcări trag sau împing vertebra respectivă. De exemplu, în cazul unei hernii de disc, plantele ajută la rehidratarea discului şi la refacerea structurii acestuia, precum şi la restabilirea elasticităţii ligamentelor afectate, iar acupunctura, pe lângă echilibrarea energetică locală, produce tonifierea muşchilor din zona afectată şi repoziţionarea vertebrelor din vecinătatea discului afectat după procesul explicat mai înainte.
„Pe lângă tratamentul aplicat, recomand să se facă şi gimnastică medicală”
- Ce investigații medicale recomandați celor care observă că au dureri frecvente de spate?
- Părerea mea este să se efectueze un RMN, deoarece este investigaţia imagistică ce arată cel mai bine raporturile dintre vertebre, ligamente şi discurile intervertebrale, iar radiaţia organismului este minimă.
- Ce ar trebui să facă astfel de persoane, care le sunt lucrurile recomandate, dar și ce contraindicații au?
- În funcţie de afecţiunea prezentă, indicaţiile diferă, dar în principiu este bine ca, pe lângă tratamentul aplicat, să facă gimnastică medicală, să slăbească dacă este cazul, să nu facă eforturi fizice extenuante, să evite expunerea la frig, să îşi corecteze poziţia corpului, să facă plimbări, să nu care greutăţi şi să îşi rearanjeze locul de odihnă, astfel încât poziţia corpului să fie una care nu provoacă durei sau amorţeli.
„Ca aplicaţii externe, miraculoase sunt cremele pe bază de ardei, camfor, mentol”
- Este adevărat că o viață sedentară, dar și o alimentație în care predomină produsele animale contribuie la apariția și permanentizarea durerilor?
- Sedentarismul, cu siguranţă, contribuie la apariţia afecţiunilor coloanei vertebrale, pentru că omul e creat să se mişte, nu să stea la birou sau în pat. Lipsa mişcării duce la atrofierea musculaturii, şi de aici rezultă neputinţa muşchilor de a susţine scheletul, ceea ce duce la apariţia afecţiunilor. Consumul în exces de produse animale duce la depozitarea produşilor de metabolism - uraţi - în articulaţii, ceea ce duce la deformarea şi anchilozarea acestora.
- Dintre leacurile din natură, oferiți-ne vă rog câteva care s-a dovedit că dau rezultate foarte bune.
- Ca aplicaţii externe, sunt de ajutor cremele pe bază de ardei, camfor, mentol, gălbenele, creţişoară, coada-calului, puterea-ursului, brusture şi altele. Tratamentele externe sunt doar pentru anihilarea durerii, nu şi pentru tratarea cauzei. Ca tratament administrat intern, acesta variază de la om la om, pentru că există bolnavi şi nu boli. În general, se pot consuma ceaiuri preparate din salcie, salvie, mesteacăn, brusture, rozmarin, sunătoare, traista-ciobanului, frasin, urzică, scorţişoară şi altele.
Manipulările osteoarticulare repoziţionează vertebrele
- Ce tehnici din medicina tradițională recomandați, cum trebuie acestea făcute și pe ce perioadă?
- Pe lângă extractele din plante şi acupunctură, sunt indicate şi focul tibetan şi manipulările osteoarticulare. Focul tibetan ajută în terapia durerii prin amplificarea metabolismului local şi arderea produşilor de metabolism ce sunt responsabili de apariţia durerii şi amplifică acţiunea plantelor administrate intern. Când sunt posibile, manipulările osteoarticulare ajută la repoziţionarea vertebrelor.