de Dana Purgaru
Molarii de minte nu trebuie extraşi
Studiile ştiinţifice recente au demontat mitul conform căruia molarii de minte ne-ar predispune la diferite boli. Potrivit unui raport publicat în „Revista Americană de Sănătate Publică”, peste 67% dintre intervenţiile de extracţie a molarilor de minte nu îşi au rostul. De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că secretul sănătăţii dentare şi al întregului corp ar consta în tipul de nutriţie şi că osul maxilarului poate susţine fără probleme toţi cei 32 de dinţi apăruţi, inclusiv molarii de minte, dacă persoana respectivă duce o viaţă sănătoasă, fără zahăr rafinat şi făină albă.
Un implant-minune ar putea ajuta persoanele paralizate
Guvernul american a acordat 16 milioane de dolari drept finanţare pentru desfăşurarea unui proiect revoluţionar de la Centrul pentru Inginerie Neuronală Senzo-Motorie, din cadrul Universităţii din Washington. Suma va fi folosită pentru a dezvolta un sistem de implanturi aplicat la nivelul creierului, care ar putea ajuta persoanele cu unul sau cu mai multe membre paralizate. Dispozitivul va fi capabil să refacă terminaţiile nervoase ce conectează creierul de coloana vertebrală. Astfel de legături sunt întrerupte în urma unor accidente care pot provoca paralizia parţială sau totală a unei persoane. Drept urmare, implanturile vor avea scopul de a reda persoanelor paralizate şansa de a-şi folosi din nou membrele.
Aerul viciat de la locul de muncă poate scădea randamentul
Atunci când salariații simt că nu mai pot face față la serviciu, vina poate fi a aerului de la locul de muncă, potrivit rezultatelor unui recent studiu american publicat în revista „Environmental Health Perspectives”. Cercetătorii susțin că aerul respirat la serviciu poate avea efecte nefaste asupra funcțiilor cognitive din cauza marii concentrații de bioxid de carbon din spațiile închise. Eficiența se poate recâștiga printr-o gură de aer proaspăt.
Rezultate încurajatoare pentru vaccinul împotriva HIV
O companie norvegiană din domeniul biotehnologiei, care a dezvoltat un vaccin împotriva HIV, a anunțat primele rezultate încurajatoare înregistrate în cadrul unui tratament care are drept scop să disloce și apoi să îndepărteze virusul de la seropozitivi, scrie agenția France Presse. În prezent, tratamentele antiretrovirale ajută la menținerea controlului asupra virusului la pacienții seropozitivi, însă nu îl îndepărtează definitiv.