de Diana Georgescu
Vacusport este un sistem ultraperformant de recuperare medicală și refacere sportivă, care are la bază medicina aerospațială și tehnologia revoluționară a vacuumului intermitent. Primul sistem de regenerare cu vacuum din România a fost adus la clinica de recuperare medicală și refacere sportivă Kinetic Sport Medicine din București, considerată a fi cea mai repre- zentativă clinică de profil din țară. Numeroși sportivi se recuperează aici, printre aceștia numărându-se și tenismana Simona Halep. Gelu Cosma (medalion), fizioterapeut și managerul clinicii de recuperare medicală și refacere sportivă, ne-a expli- cat cum funcționează aparatul.
Tubul cu vacuum, o „inimă externă corpului”
Din punct de vedere fiziologic, presiunea negativă în regiunea inferioară a corpului este utilizată pentru a modela gravitația și circulația sângelui, prin modifica- rea tensiunii inițiale și a efectului produs asupra baroreceptorilor. Aplicațiile acestui principiu sunt multiple în examinarea pacienților cu insuficiență cardiacă, dar și a sportivilor de performanță, a astronauților sau a persoanelor în vârstă. „Tubul cu vacuum sau camera hipobarică se bazează pe principiul invers al camerei hiperbarice, în ceea ce privește presiunea exercitată, alternând cicluri cu presiune negativă și presiune pozitivă. Presiunea negativă aduce un aport crescut de oxigen în sânge și în țesuturi, iar presiunea pozitivă are rolul de a «curăța» sângele de substanțele reziduale produse de metabolism, eliminându-le prin intermediul sistemului sangvin și al celui limfatic”.
O soluție la problemele astronauților
Medicina aerospațială stă la baza dezvoltării conceptului, tehnologiei și principiului de funcționare a sistemului de regenerare Vacusport. Într-un spațiu lipsit de gravitație, astronauții trebuie să urmeze un tratament de tipul LBNPD (Lower Body Negative Pressure Device - dispozitiv de presiune negativă în partea inferioară a corpului) la fiecare zece ore, pentru a evita problemele de ortostatism. În condițiile lipsei de gravitație, aceasta este singura modalitate prin care se poate asigura un aport sangvin suficient în extremitățile inferioare ale corpului. Aparatul a mers mai departe cu inovația oferită de device-urile utilizate în medicina aerospațială și a produs un sistem de tipul IVT (Intermitent Vacuum Therapy - terapie cu vacuum intermitent). Astfel, spre deosebire de echipamentele de regenerare utilizate în medicina aerospațială, acesta se bazează pe terapia cu vacuum intermitent. Prin dilatarea cu o anumită ritmicitate a vaselor de sânge se stimulează circulația sangvină și sistemul limfatic. În același timp, crește capacitatea de capilarizare a țesuturilor afectate. Studiile clinice efectuate au demonstrat faptul că acest principiu are efecte terapeutice benefice, vizibile într-un timp foarte scurt, asupra persoanelor cu probleme circulatorii, probleme limfatice, dar conferă o refacere rapidă și sportivilor, postantrenament sau după un efort fizic prelungit.
Îmbunătățeşte circulația sangvină la nivelul membrelor inferioare
Terapia manuală și drenajul limfatic sunt proceduri care fac parte din tratamentul uzual de refacere pentru sportivi, datorită beneficiilor aduse: prin stimularea limfei și prin aportul crescut de sânge în vene și artere se produce relaxarea musculară, scade acidul lactic din musculatură și crește concentrația de endorfine în organism. „Avantajul major al tehnologiei Vacusport este că oferă o recuperare foarte rapidă atât după efort fizic intens, dar și ca urmare a unor accidentări (entorse, luxații, leziuni articulare, ligamentare sau musculare la nivelul membrelor inferioare etc.) sau după anumite intervenții chirurgicale la nivelul membrelor inferioare”, a subliniat fizioterapeutul.
În cadrul unei ședinte de tratament cu acest aparat, pacientul stă întins pe o masă, cu fața în sus, și își introduce picioarele într-un tub care produce vacuum, generând alternativ presiune negativă și presiune pozitivă. Principiul de funcționare este următorul: sângele din zona cu o presiune crescută (regiunea superioară a corpului, care este situată în afara camerei cu vacuum) este pompat în zona cu presiune scăzută (regiunea inferioară a corpului, din interiorul tubului), îmbunătățind astfel circulația sangvină la nivelul membrelor inferioare.
Înainte de începerea protocolului de tratament se efectuează examen clinic
Indicațiile de tratament sunt multiple: pacienți în status postoperator sau posttraumatic, inflamații, dereglări ale sistemului limfatic, leziuni articulare, ligamentare sau musculare la nivelul membrelor inferioare, refacere postefort și prevenirea accidentărilor în cazul sportivilor de performanță. Pe de altă parte, terapia cu vacuum intermitent este contraindicată femeilor însărcinate, precum și persoanelor care suferă de hipotensiune arterială, tromboză, tromboflebită, infecții în zona afectată sau insuficiență renală. De aceea, examenul clinic efectuat înainte de începerea protoco- lului de tratament cu tubul cu vacuum este foarte important. „Atunci când un pacient vine pentru prima dată în clinica noastră, prefer să îi fac o examinare musculo-scheletală completă. Nu evaluez doar zona afectată, pentru care s-a prezentat la noi, întrucât afecțiunile musculare sau articulare trebuie încadrate într-un context general. Trebuie să pornim de la cauză la efect, pentru a putea recomanda un protocol de tratament optim și a obține recuperarea într-un timp cât mai scurt, iar pacientul să poată reveni la activitățile zilnice cât mai repede”, a adăugat Cosma.
Sportivii sunt mai predispuși la afecțiunile aparatului locomotor, întrucât sunt mai solicitați din punct de vedere fizic și de aceea prezintă riscuri mai mari de accidentare. În cazul jucătorilor de tenis, de exemplu, cele mai frecvente patologii sunt afecțiunile umărului, ale cotului, precum și afecţiunile coloanei lombare. Spre deosebire de aceștia, jucătorii de fotbal sunt mai predispuși la afecțiunile membrelor inferioare (glezne, genunchi, șolduri) și, nu în ultimul rând, la afecțiunile lombare și la cele ale abdomenului inferior.
O invenţie germană, cu susţinere internaţională
Medicul german Rudolf Weyergans a fondat în urmă cu peste 30 de ani compania care îi poartă numele. Deținătoare a patentului Vacusport, ea este recunoscută la nivel mondial pentru calitatea fără compromis în cercetarea, dezvoltarea și producția de aparatură și produse cu aplicații în cosmetică, medicină, fitness și sport. Partenerii săi în domeniul cercetării sunt Institutul de medicină aerospațială, Institutul de tehnologie biomedicală din Aachen și Institutul Mac-Planck din Goettingen, Germania. FC Barcelona și echipa națională de hochei a Rusiei sunt partenerii companiei în domeniul sportiv.