de Raluca Grințescu
Menopauza este un proces biologic natural ce se produce în viaţa femeii după vârsta de 45-50 de ani şi este definită prin dispariţia ciclurilor menstruale lunare pe o perioadă de 12 luni consecutiv. Menopauza este asociată cu reducerea funcţiei ovariene, marcând sfârşitul perioadei fertile (reproductive) a femeii şi face tranziţia către perioada de maturitate şi de înţelepciune a femeii, dar, în acelaşi timp, aceasta poate coincide cu apariţia semnelor îmbătrânirii organismului. În această perioadă funcţia reproductivă a femeilor poate şi trebuie să fie înlocuită de o perioadă foarte productivă din punct de vedere mental şi spiritual, iar plantele, remediile naturiste, stilul de viaţă echilibrat o vor ajuta din plin să treacă cât mai natural prin această perioadă.
O cantitate de estrogeni mai scăzută
Reducerea funcţiei ovariene produce mari schimbări hormonale, manifestate prin reducerea drastică a nivelului de hormoni estrogeni în organism şi dispariţia aproape completă a nivelului de progesteron (hormonul ce favorizează sarcina şi pregăteşte organismul femeii pentru sarcină). De fapt, studiile efectuate asupra fiziologiei secreției de hormoni la femeie au demonstrat că nivelul hormonilor estrogeni produs de ovare începe să scadă după vârsta de 25 de ani, fiind suplinit de sinteza suprarenaliană de estrogen. De asemenea, şi alte ţesuturi din organism pot produce hormoni estrogeni: ficatul, sânii, foliculii de păr şi ţesutul gras (care produce cel mai important supliment de estriol după menopauză). Aşadar, după ce s-a instalat menopauza, aceste ţesuturi, împreună cu glanda suprarenală, în cazul funcţionării normale, ajung să secrete 40%-50% din cantitatea de estrogen a femeii tinere. În cazul unei femei sănătoase, cu o dietă adecvată şi un stil de viaţă echilibrat, acest deficit hormonal nu ar trebui să aibă un efect foarte marcant la menopauză. Realitatea este însă că 75% dintre femeile aflate la menopauză sunt afectate de acest dezechilibru al hormonilor estrogeni, progesteron şi testosteron, generând simptome extrem de neplăcute şi greu de suportat de femeie.
Este foarte important de reţinut că fiecare femeie are o menopauză diferită în funcţie de nivelul de estrogeni, progesteron şi testosteron. Astfel, putem întâlni femei aflate la menopauză cu nivel de estrogen normal sau scăzut sau cu nivel de progesteron normal sau scăzut, acestea asociindu-se cu niveluri de testosteron normal, crescut sau scăzut. De aceea tratamentul femeilor aflate la menopauză va fi în funcţie de profilul hormonal specific fiecăreia, iar de modul în care este ajustat acest profil hormonal se pot reduce simptomele şi se pot întârzia afecţiunile specifice menopauzei şi implicit procesul de îmbătrânire.
Există trei stadii
Stadiul 1: perimenopauza - este perioada care se manifestă cu câţiva ani înaintea începerii perioadei de menopauză propriu-zise şi este rezultatul schimbărilor hormonale ce încep să apară în organismul femeii. Scade nivelul estrogenilor sau poate creşte chiar mai mult decât la femeia tânără, menstruațiile devin neregulate, pot apărea schimbări de dispoziţie, tulburări de somn şi, deşi femeia poate încă rămâne însărcinată, nivelul fertilităţii scade la 25%.
Stadiul 2: menopauza propriu-zisă - în care are loc scăderea drastică a hormonilor estrogeni şi reducerea aproape completă a secreției de progesteron, însoţită de modificarea nivelului de testosteron (creşte, scade ori se menţine în limite normale). Această perioadă este însoţită de manifestările specifice menopauzei (bufeuri, transpiraţii nocturne, iritabilitate, scăderea libidoului, scăderea memoriei şi a concentrării, uscăciunea mucoasei vaginale). Consumul de alcool, cafea, fumatul, alimentaţia defectuoasă, lipsa exerciţiului fizic agravează simptomatologia femeilor aflate în această categorie. Studiile au dovedit că fumatul poate grăbi apariţia menopauzei cu cel puţin doi ani la femeile fumătoare, comparativ cu femeile nefumătoare.
Stadiul 3: postmenopauza - perioada după instalarea menopauzei, când îşi pot face apariţia afecţiunile legate de menopauză şi îmbătrânirea corpului: osteoporoză, boli cardiovasculare, afecţiuni tiroidiene, dislipidemie, depresie, boala Alzhei- mer, cancer.
Dietoterapia
Dieta are un rol esenţial în diminuarea simptomatologiei legată de menopauză şi ar trebui să fie asociată tratamentului general naturist:
- evitarea consumului de carne, în special carne grasă, care, prin conţinutul mare de grăsimi saturate, face dificilă metabolizarea estrogenilor de organism;
- evitarea produselor pe bază de cofeină (cafea, ceai negru), a băuturilor carbogazoase;
- evitarea consumului de zahăr alb şi a produselor pe bază de zahăr rafinat, care limitează capacitatea ficatului de a produce estrogeni şi dereglează activitatea sistemului imun;
- evitarea produselor pe bază de făină albă, a alimentelor prăjite sau semipreparate ori conservate (care adeseori conţin un nivel crescut de sare şi aditivi alimentari).
Se recomandă folosirea unei diete lacto-vegetariene bogată în fructe, legume, seminţe, cereale integrale, lactate integrale (dar nu mai mult de 1-2 ori/săptămână), sucuri proaspete din fructe şi legume, salate, uleiuri vegetale presate la rece (măsline, susan, floarea-soarelui). Consumul regulat de apă, zilnic doi litri, are efecte detoxifiante foarte bune, reducând simptomele digestive, dar şi durerile articulare. De asemenea, studiile au dovedit că alimentele cu conţinut crescut de fitoestrogeni (soia, tofu, seminţe de in) pot reduce semnificativ simptomele menopauzei la femeile care le consumă constant şi pot reduce riscul apariţiei diferitelor tipuri de cancer estrogen (cancer la sân, cancer endometrial).
Fitoterapia
Folosirea plantelor cu efecte sedative, calmante, liniştitoare, dar şi plante laxative, carminative, stimulente ale digestiei, plante cu conţinut fitoestrogenic, plante reglatoare ale secreției de progesteron dau rezultate excelente în prevenirea şi tratarea simptomatologiei legate de menopauză. Astfel se pot folosi: lipicioasă, busuioc, trifoi roşu, zmeur, lemnul lui Avram, roiniță, salcâm, păducel, tei, levănţică, coriandru, fenicul, anason, cu rezultate excelente. Modul de administrare a plantelor este fie pulbere fină ţinută sublingual cinci-zece minute şi apoi înghiţită cu apă, fie sub formă de macerat la rece sau tincturi. Modul de administrare a plantelor şi doza va fi stabilită după o consultaţie la medicul fitoterapeut, întrucât doar un tratament personalizat ajustat în funcţie de nevoile femeii respective poate da cele mai bune rezultate pe termen lung.
Apiterapia
Prin consumul regulat de lăptişor de matcă, polen şi păstură, alături de miere, datorită efectelor terapeutice ale acestora, se diminuează semnificativ simptomele menopauzei. Astfel, studii preliminare au arătat că lăptişorul de matcă poate reduce semnificativ bufeurile şi poate creşte libidoul. Consumul de polen apicol ajută la reglarea balanţei hormonale a femeii aflate la menopauză, având ca efect scăderea bufeurilor, a transpiraţiei nocturne, dar mai ales a oboselii cronice. Prin conţinutul de flavonoide, myricetin, rutin, quercetin ajută sistemul imun în lupta cu cancerul, stimulează metabolismul, ajută la diminuarea depozitelor de grăsimi şi la metabolizarea lor, creşte tonusul fizic şi mental. Mierea naturală poate ameliora dorinţa de a consuma dulciuri în exces, stimulează digestia şi este un energizant natural al corpului.
Exerciţiul fizic
Face parte integrantă din tratamentul general al menopauzei la femei şi are efecte rapide de ameliorare a simptomelor supărătoare, dar şi efecte de prevenire a osteoporozei, a bolilor cardiovasculare sau a unor tipuri de cancer. Sunt incluse aici formele dinamice de efort: alergat, înot.