de Daniela Anton
Aerul este un mediu rapid de răspândire a infecţiilor, astfel că o călătorie cu metroul, autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul poate însemna şi contactul cu o anumită boală pe care o au ceilalţi călători, fiind suficientă o singură persoană infectată pentru a da virusul mai departe în mulţime. Iată principalele boli la care vă expuneţi pe cale aeriană.
Aerul, principalul canal de transmitere a infecţiilor
Infectarea are loc prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulaţie al microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf şi saliva au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2-2 metri, cu o rezistenţă de până la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporţional cu distanţa la care vă aflaţi de bolnav, şi durata contactului, avertizează specialiștii. Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsivă, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe şi aparatul respirator.
Simptomele afecțiunilor contagioase
Bolile contagioase au manifestări tipice. Iată la ce semne să fiți atenți. Rubeolă: febră uşoară, tuse, faringită, durere de cap, stare de indispoziţie, erupţia cutanată sub forma unor pete roz. Varicelă: febră, oboseală, apetit diminuat, dureri de cap, inflamaţia gâtului, erupţia pruriginoasă. Rujeolă: febră, tuse, prezenţa unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, erupţia cutanată de culoarea roşie. Scarlatină: febră, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, dificultăţi la deglutiţie, creşterea în volum a ganglionilor, inflamaţia faringelui şi a amigdalelor, erupţii cutanate. Gripă: febră, transpiraţie, oboseală, tuse seacă, strănut, dureri musculare, epuizare. Oreion: afectarea glandelor salivare, în special parotida (în spatele mandibulei). Tuberculoză: transpiraţii, oboseală, tuse iritativă, apoi productivă, o stare subfebrilă prelungită. Meningită: durere la nivelul cefei, durere de cap, vărsături, fotofobie.
Evitaţi aglomeraţiile!
Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomeraţiilor, respectarea recomandărilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unică folosinţă, evitarea contactului cu bolnavii şi evitarea spaţiilor închise. Totodată, trebuie aerisite în mod repetat încăperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat să ia locul celui încărcat cu microbi.
Igienă riguroasă
Pe lângă prevenire, creşterea rezistenţei organismului faţă de agenţii patogeni se face prin igienă riguroasă, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn şi prin rezolvarea la timp a unor focare de infecţie din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infecţii cronice ale rinichilor etc. De asemenea, în momentul contractării bolii este indicată izolarea la domiciliu sau la spital şi respectarea recomandărilor medicului. Astfel se va grăbi perioada de recuperare, iar riscul de a răspândi virusul va fi diminuat.
Soluţii naturale pentru întărirea imunităţii
Usturoiul este cunoscut ca având o acțiune farmaceutică imunostimulantă, regenerantă și calmantă, luptă cu infecțiile și este recomandat zilnic atât adulților, cât și copiilor, în cantități moderate, pentru creșterea imunității. Un alt remediu natural pentru imunitate este și cătina, care conține multiple vitamine: E, A, K, B2, B6, C. Cătina proaspătă se zdrobește în blender, apoi se strecoară bine. Pasta rezultată se amestecă bine cu o cantitate dublă de miere. Din acest amestec, care se păstrează foarte bine în locuri răcoroase, se administrează între una şi două lingurițe pe zi amestecate cu fructe sau cu apă. Mierea este un alt leac pentru creșterea imunității, deoarece conține enzime, săruri minerale precum fier, potasiu, calciu, fosfor. Mierea stimulează pofta de mâncare și facilitează digestia și are proprietăți antibacteriene. De asemenea, și ghimbirul este recomandat în lupta cu răcelile. Este indicat în viroze ale tractului respirator superior, gripe. Ghimbirul uscat este un bun expectorant. Ghimbirul proaspăt se pune în ceaiul de plante special ales în funcție de tipul răcelii, se zdrobește în mojar și se filtrează prin presare printr-o bucată de pânză curată. Pentru creșterea rezistenței organismului la boli puteți folosi și hrean. Acesta face parte din familia muștarului și, din punct de vedere medical, rădăcina de hrean are numeroase proprietăți curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator. Mai mult, hreanul este util în tratarea bronșitei și a sinuzitei.