de Gabriela Niculescu
Fie că vorbim despre copii care doresc să înceapă practicarea unui sport de performanță ori despre sportivi amatori sau profesioniști, specialiștii recomandă întotdeauna efectuarea unor teste funcționale, pentru a preveni posibilele accidentări ulterioare. Astfel, Functional Movement Screening (FMS) este cea mai inovativă metodă, la nivel mondial, de evaluare a riscului apariției accidentărilor sportive. În cadrul acestei analize se testează diverse modele de mișcare și se identifică eventualele asimetrii și disfuncționalități ale aparatului locomotor. Paul Sittner, coordonatorul Centrului de Recuperare Medicală Sportivă ProVita, specialist în recuperare medicală ortopedică și sportivă, ne-a oferit detalii despre această metodă.
„Înlăturăm disfuncționalitățile aparatului locomotor cu ajutorul unor exerciții corective”
Ideal este să ne îngrijim de sănătate atât timp cât o avem. După cum bine spune o vorbă din bătrâni, mai bine să previi decât să tratezi. „Este foarte important să identificăm asimetriile și disfuncționalitățile aparatului locomotor cât mai curând, pentru a le înlătura cu ajutorul unor exerciții corective potrivite. Studiile au arătat că aceste probleme pot crește cu până la 3,5% riscul de accidentare. În plus, deficiențele în mișcare creează, în timp, mecanisme de compensare la nivelul aparatului locomotor, suprasolicitând articulații sau mușchi din zone învecinate celei cu probleme, care pot cauza diferite afecțiuni asociate”, explică Paul Sittner.
Recomandată copiilor, sportivilor şi persoanelor care fac recuperare medicală
Având ca intenție prevenirea accidentărilor, dar și creșterea performanței sportive prin înlăturarea factorilor limitatori ai mişcării, testarea FMS este recomandată tuturor celor implicați într-o activitate sportivă, sporadică sau de performanță. Astfel, este indicată pentru: copiii care încep o activitate sportivă; sportivii amatori (care fac jogging de agrement sau care participă la maratoane, triatloane etc.); sportivii de performanță; persoanele aflate în faza de recuperare medicală în urma unor accidentări.
FMS se bazează pe exerciții efectuate în condiții speciale
Testarea modului de mișcare se face individual și se bazează pe anumite exerciții simple, efectuate însă în condiții speciale, folosind un minimum de materiale. De aceea, pregătirea și experiența celui care realizează testarea și recomandă exercițiile corective au un rol foarte important în acest proces. „De exemplu, la tenismeni, o mobilitate redusă în articulația scapulo-toracală duce la efectuarea ineficientă a mișcărilor repetate de lovire din antrenament sau meci, ceea ce poate duce la suprasolicitarea articulațiilor umărului, cotului sau chiar a mâinii. Tratarea locală a acestor zone înlătură doar temporar durerile, fără efecte pozitive pe termen lung”, explică specialistul în recuperare medicală ortopedică și sportivă.
„Se poate aplica la toate sporturile, pentru creșterea performanțelor”
La trei luni după identificarea deficiențelor în modul de mișcare, în baza testării inițiale, precum și după efectuarea exercițiilor corective în această perioadă, este recomandată repetarea testării. Astfel, se poate evalua nivelul la care s-a ajuns prin corectarea deficiențelor, dar în același timp se monitorizează și evoluția performanței în acest interval de timp. „Deși practicarea sportului, în general, implică un anumit risc de accidentare, orice ramură sportivă dezvoltă asimetrii musculo-articulare tipice, care solicită corpul unilateral (de exemplu, tenis, fotbal, hochei), crescând riscul de accidentare. De aceea, testările FMS se pot aplica la toate sporturile, pentru practicarea acestora în condiții de siguranță și în vederea creșterii performanțelor”, adaugă Paul Sittner.
„Deficiențele în mișcare creează, în timp, mecanisme de compensare la nivelul aparatului locomotor, suprasolicitând articulații sau mușchi din zone învecinate celei cu probleme, care pot cauza diferite afecțiuni asociate“