de Cătălina Tăgârță
În timp ce în lume din ce în ce mai multe persoane suferă de hipertensiune, în România, aproape 50% dintre locuitori sunt afectaţi de această problemă. Și mai grav este că boala secolului al XXl-lea, hipertensiunea, poate apărea la vârste din ce în ce mai fragede.
Efect al sedentarismului
În general, hipertensiunea depistată la copiii sub 10 ani fie este efectul unei alte boli, fie al obezității sau al sedentarismului. De aceea, pentru scăderea tensiunii arteriale trebuie urmat un stil de viață sănătos, care să implice o alimentație sănătoasă și efort fizic intens. Cei mici ar fi bine să petreacă din ce în ce mai puțin timp în fața calculatorului și mai mult afară, alergând. Însă, în cazul unora poate fi necesar și tratamentul medicamentos, care ar putea include: diuretice, betablocante simple ori blocante ale canalelor de calciu, a avertizat cardiologul Alp Burak Çatakoğlu, reprezentantul Liv Hospital. Potrivit acestuia, boala poate să apară la vârste fragede, chiar la 5 sau la 10 ani.
Uneori, trădată de apneea de somn
Hipertensiunea arterială nu are o manifestare evidentă la copii, însă uneori poate cauza dureri de cap. Hipertensiunea arterială la copii mai poate fi legată de afecțiuni cum ar fi: boli cardiovasculare, tulburări genetice sau hormonale, boli cronice de rinichi, tulburări ale glandelor suprarenale și hipertiroidism.
O problemă des întâlnită la copiii cu hipertensiune este apneea de somn. Acest lucru e bine de știut, pentru că îi va ajuta pe părinți să realizeze că ceva nu este în regulă și să se adreseze de urgență unui specialist. Semnele care vor da de bănuit sunt: copiii sforăie în timpul somnului şi respiră cu dificultate.
Cauzată și de obezitate
În cazul în care tensiunea este cauzată de obezitate, spre exemplu, aceasta poate să scadă și să fie ținută sub control dacă cel mic are un regim alimentar sănătos, prin care să slăbească. Un meniu zilnic sănătos ar trebui să conțină fibre, fructe și legume proaspete și ar trebui evitate dulciurile, băuturile îndulcite și carbogazoase, mâncarea tip fast-food. Totodată, ar trebui redusă cantitatea de sare din alimentație. Netratată, se poate ajunge la atac de cord
Dacă hipertensiunea nu este tratată la timp în copilărie, la maturitate ea poate duce la complicații: atac de cord, accident vascular, insuficiență cardiacă, boli renale. Interpretarea tensiunii la copii variază în funcție de sex, vârstă și înălțime. O TA (tensiune arterială) ridicată în cazul unui băiat de 4 ani poate fi normală pentru o fetiță de 10 ani, de exemplu. De aceea e foarte important ca, atunci când mergeți la medic pentru alte probleme, să îl rugați să facă și această analiză de rutină. Iar în cazul în care ceva este în neregulă, specialistul vă va recomanda și investigații suplimentare, ca de exemplu: analize de sânge (pentru verificarea nivelului de glucoză, a celulelor sangvine și a funcției renale), sumar de urină, ecocardiogramă și/ori ecografie renală.
PONT. Managementul stresului este unul dintre aspectele cel mai importante în prevenirea apariției și tratării acestei probleme de sănătate. În acest sens, extractul de Rhodiola Rosea reduce efectele nocive ale stresului asupra inimii, normalizează aritmia și asigură o irigare optimă. De asemenea, datorită efectului betablocant, reduce riscul de infarct, motiv pentru care e recomandat atât copiilor, cât și adulților.
Acizii graşi Omega 3 au un rol foarte important
În cazurile în care copilul este diagnosticat cu hipertensiune arterială, specialiștii recomandă modificarea stilului de viață și o dietă care să stimuleze sănătatea inimii, plus exerciții fizice. Și, dacă situația tot nu se remediază, se pot prescrie medicamente (fie diuretice, fie betablocante, blocante ale canalelor de calciu, și așa mai departe).
Extractele din usturoi și pătrunjel au proprietăți deosebite asupra aparatului cardiovascular. Ele reduc nivelul trigliceridelor din sânge, astfel prevenind infarctul și normalizând circulația sângelui. Apoi, acizii grași Omega 3 din uleiul de pește au și ei un rol important în menținerea tensiunii arteriale, deoarece îmbunătățesc ritmul cardiac, reduc nivelul de colesterol și trigliceride, încetinesc procesul de îmbătrânire și împiedică apariția bolilor de inimă. Un nivel optim de vitamine C, A, E și de zinc este esențial în menținerea sănătății aparatului cardiovascular și, implicit, în reducerea riscurilor de atac cerebral.