de Gabriela Niculescu
Vremurile şi stilul de viaţă actual au făcut ca numărul diabeticilor să fie în continuă creştere. Astfel că utilitatea sistemelor de monitorizare/măsurare a glicemiei fără ac nu o poate înțelege cu adevărat decât cel care trebuie să-și facă mai multe teste zilnic pentru măsurarea glicemiei. Fiecare test înseamnă o înțepătură ceea ce repetat zi de zi, lună de lună, an de an poate să devină o veritabilă corvoadă. Testele prin înțepătură sunt frustrante, generează un comportament de retragere socială, provoacă un veritabil handicap social, mai ales în cazul persoanelor tinere care suferă de diabet. Site-ul www.ehealthromania.com prezintă o serie de şapte noi aparate ce permit măsurarea glicemiei fără ac.
Mai multe dispozitive sunt în teste avansate
Viața fără înțepături este un câștig enorm pentru persoanele cu diabet, o normalitate de care aceștia au nevoie și care îi ajută să-și controleze mai bine nivelul de glucoză din sânge și, prin aceasta, să mențină diabetul sub control evitând și minimalizând efectele secundare ale bolii. Dispozitivele care permit măsurarea glicemiei fără ac sunt o adevărată eliberare pentru bolnavi care nu mai trebuie să se gândească la nivelul glicemiei 24 de ore pe zi, şapte zile din șapte, tot restul vieţii lor. Primul dispozitiv din această categorie a fost GlucoTrack, care a primit aprobarea de comercializare în Europa. Acum nu mai este singurul care permite măsurarea glicemiei fără ac şi în plus, alte dispozitive sunt în teste avansate.
Cu senzor, pentru lobul urechii
Gluco Track este un dispozitiv noninvaziv pentru măsurarea zilnică a nivelului de glucoză adaptat pentru persoanele cu diabet de tip II și pentru cei aflați în starea de prediabet care a primit certificarea ISO 13485 ceea ce înseamnă că produsul îndeplinește toate standardele necesare de calitate și de siguranță. GlucoTrack dispune de un senzor mic care se fixează la lobul urechii și măsoară nivelul de glucoză al purtătorului prin efectuarea de măsurători cu ajutorul a trei tehnologii. Semnalele măsurate sunt analizate cu ajutorul unui algoritm de proprietate și afișate pe un dispozitiv portabil mic, de mărimea unui telefon mobil. Măsurarea glucozei derivată este, de asemenea anunțată verbal, ceea ce facilitează utilizarea de către pacienții cu diabet zaharat cu deficiențe de vedere.
Cu plasture şi comunicare pe smartphone
Nemaura Medical, o companie din Loughborough, Marea Britanie, a obținut aprobarea de la structurile de reglementare europeană pentru introducerea la comercializare a sistemului de monitorizare continuă a nivelului de glucoză din sânge. Pachetul include un plasture care se aplică în fiecare zi pe piele și care este un produs de unică folosință și un senzor care se lipește pe acest plasture. Senzorul comunică un un smartphone care rulează aplicația sugarBEAT. Aplicația poate rula pe orice dispozitiv mobil sau pe cititor adaptat. Plasturele trebuie fixat pe piele, în orice loc dorește pacientul: fie la braț, picior, sau abdomen. Inițial este necesară o înțepătură clasică pentru calibrare. Senzorul citește datele biologice la fiecare cinci minute și transmite datele pe smartphone-ul sau pe aparatul receptor. Datele sunt disponibile pacientului, dar pot fi transmise și medicului, membrilor familiei sau celui care îngrijește persoana cu diabet.
Plasturele ce secretă insulină
După multiple încercări şi propuneri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un plasture sintetic acoperit cu celule beta naturale, care poate fi lipit, fără dureri, pe pielea pacientului. Odată lipit, el poate secreta, atunci când este necesar, insulină şi controlează nivelul zahărului din sânge. Injecţii sau monitorizări suplimentare nu mai sunt necesare. Plasturele nu a fost, încă, testat pe oameni, dar deja a demonstrat că poate controla nivelul zahărului din sânge la şoareci timp de cel puţin zece ore. Acest dispozitiv, cu adevărat revoluționar deschide o nouă cale terapeutică și arată că se poate construi o punte de legătură între semnalele fiziologice din organism şi celule terapeutice aflate în afara corpului cu scopul de a controla, în cazul de față, nivelurile de glucoză. Plasturele a fost testat pe şoarecii cu diabet zaharat de tip I, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că noua invenţie detectează rapid deviaţiile nivelului de zahăr din sânge şi-l poate controla timp de zece ore, fără alte monitorizări. Dispozitivul este mai rapid, mai uşor și mai sigur comparativ cu injecțiile clasice cu insulină, realizând un răspuns precis la nevoile reale de insulină ale organismului.
Implantul în pleoapa inferioară
NovioSense, cu sediul în Nijmegen (Olanda), are în lucru un senzor de glucoză care poate fi implantat pentru a măsura nivelurile de glucoză. Dispozitivul este alcătuit dintr-o bobină de metal de 15 mm lungime acoperită într-un gel hidrofil. Dispozitivul se poate atașa pleoapei inferioare și analizează fluidele oculare și poate măsura concentrația de glucoză din lacrimi, care sunt proporționale cu nivelul glucozei din sânge.
Pentru lob sau pliul cutanat
Gluco-wise e un dispozitiv realizat de MediWise (Marea Britanie) şi este conceput pentru a se poziţiona la nivelul lobului urechii sau a pliului cutanat dintre degetul mare și arătător și poate măsura nivelul de glucoză din sânge. Dispozitivul transmite datele unui dispozitiv extern pe un ecran.
Lentila de contact inteligentă
Google Lens au fost dezvoltate în colaborare cu Novartis şi anunțate pentru a ieși pe piață în 2016. Lentila de contact inteligentă este un alt vârf de lance pe care îl lansează provocator Google și care este destinată pentru început bolnavilor de diabet. Lentila conține un microcip și un circuit electronic care măsoară continuu nivelul de zahăr din sânge direct din lichidul lacrimal de pe suprafața globului ocular și transmite datele către un dispozitiv mobil extren.
Sticla specială cu tehnologie fotonică
GlucoSense este o companie din Marea Britanie finanțată de NetScientific și Universitatea din Leeds, care este în stadiul de definitivare a unui dispozitiv noninvaziv bazat pe tehnologia fotonică. Componenta de bază este o sticlă specială care, activată printr-o rază laser de mică putere, poate da informații despre unele constante biologice, în cazul de față, nivelul de glucoză din sânge. Dispozitivul este ca un degetar în care trebuie pus degetul arătător pentru a se face o citire. Când sticla specială este în contact cu pielea utilizatorului, se analizează un semnal de fluorescență activat de raza laser, care variază extrem de fin în funcție de concentrația de glucoză în sânge și poate oferi date corecte despre nivelul acesteia în 30 de secunde.