de Cătălina Tăgârță
Aveți alunițe care și-au schimbat forma, care au apărut de la un an la altul sau care vă jenează? Ar fi cazul să vizitați medicul dermatolog. Până la 30 iunie 2016 puteți beneficia de consultații gratuite în cadrul campaniei „Zilele Protecției Solare”. Tot ce trebuie să faceţi este să intrați pe site-ul oficial al evenimentului și să vă programați în orașul dumneavoastră. Peste 250 de medici dermatologi parteneri din peste 40 de orașe vor participa la acest eveniment național de depistare și de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare.
90% dintre cancerele depistate la timp sunt vindecabile
Potrivit specialiștilor, peste 90% dintre cancerele de piele sunt vindecabile dacă sunt depistate la timp. Anual sunt diagnosticate aproximativ 200.000 de noi cazuri de cancer de piele, unde melanomul (una dintre cele mai agresive tumori maligne) este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește numărul de noi cazuri pe an. În aceste condiții, laboratoarele dermatologice specializate au realizat un studiu global (în 23 de țări, pe un eșantion de 19.569 de persoane: femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani), care cercetează atitudinile și percepțiile față de expunerea solară și prevenția cancerului cutanat. Rezultatele arată următoarele: 88% dintre cazurile studiate conștientizează că riscul apariției cancerului de piele este strâns legat de lipsa protecției solare în timpul expunerii la soare; una din două persoane nu a fost niciodată la un control al alunițelor la dermatolog; doar una din trei persoane își verifică propriile alunițe cel puțin o dată pe an.
Folosirea regulată a protecției reduce riscul apariției melanomului
Soarele este esențial pentru viată. El furnizează caldură, are rol antidepresiv și previne rahitismul - deficitul de Vitamina D ce împiedică procesul de creștere și de dezvoltare normală a oaselor. Astfel, în doar zece minute de expunere la soare în mod regulat, vitamina D este sintetizată pentru sănătatea întregului organism. Cu toate astea, expunerea neprotejată la soare poate fi periculoasă. De aceea medicii atrag atenția că folosirea regulată a protecției solare reduce riscul apariției melanomului! Radiațiile (razele) UV reprezintă 5% din spectrul solar, dar sunt foarte puternice. Acestea sunt de trei feluri: UVA, UVB și UVC. Razele UVC sunt oprite de stratul de ozon, însă celelalte două, UVA și UVB, ajung la nivelul pământului.
Radiațiile UVA pot da alergii, iar UVB, arsuri și insolații
Pielea este expusă de aproximativ 20 de ori mai mult la UVA decât la UVB. Acestea reprezintă 95% dintre razele UV de la suprafața Pământului. Sunt prezente și pe timp noros, de la răsăritul până la apusul soarelui, iarna și vara. UVA-urile pătrund mai adânc în piele, până la celulele dermului, pe care le degradează. Din păcate, accelerează îmbătrânirea prematură și pot provoca alergii solare, fotosensibilizări și hiperpigmentări. Razele UVB ating epidermul, partea de la suprafața pielii. Acestea stimulează bronzul, însă în cazul unei expuneri îndelungate pot provoca arsuri solare și insolații. Ambele tipuri pot declanșa degradări în interiorul celulelor și pot provoca următoarele: modificări ale ADN-ului care duc la apariția alunițelor și la riscul de cancer al pielii; îmbătrânirea fotoindusă a pielii; elastina și colagenul de la nivelul dermului sunt alterate, cauzând apariția ridurilor și a petelor pigmentare.
Schema ABCDE poate fi de ajutor
Până să ajungeți la medicul dermatolog, puteți urmări schema ABCDE. Dacă semnele identificate nu sunt bune, ar fi bine să vă grăbiți la consultație:
A - se referă la Asimetrie. Alunițele sunt în mod normal rotunde şi simetrice, nu asimetrice;
B - vine de la Borders în engleză, adică margini. Forma trebuie să fie regulată și geometrică, nu neregulată și franjurată;
C - se referă la culoare. În mod normal alunițele au o singură culoare. Dacă aceasta este distribuită neuniform, de la brun deschis la negru, e semn de îngrijorare;
D - adică diamentrul. E în regulă când alunița are mărime mică, sub șase milimetri. Dacă este mai mare de atât, mergeți repede la medic;
E - evoluția trebuie urmărită cu atenție. Așadar, analizați cu grijă mărimea, culoarea și grosimea.
Atenție! Nu priviți soarele ca pe un dușman, fiindcă nu doar el poate cauza probleme. Razele UV pot fi reflectate și de zăpadă, de apa mării în mișcare, de iarbă sau chiar de nisip.
Statistici îngrijorătoare