de Gabriela Militaru
Știți sentimentul acela nesuferit de stomac umflat pe care îl numim în mod curent balonare? Ei bine, aceasta este o afecțiune foarte des întâlnită mai ales în rândul femeilor. Cauzele sunt dintre cele mai variate, pornind de la o proastă funcționare a colonului și până la alergii nediagnosticate la anumite alimente. Cel mai neplăcut este atunci când trebuie să purtați o rochie mai strâmtă sau costumul de baie. Din fericire, există câteva trucuri pe care le puteți folosi pentru a preveni sau a remedia acest neajuns.
Evitați îndulcitorii
1. Înlocuiți toate băuturile carbogazoase cu apă. S-ar putea să sune bizar, dar bând multă apă vă va ajuta să scăpați de sentimentul de balonare. „De obicei, organismul reține apă pentru a preîntâmpina deshidratarea. Dacă însă consumați multă apă în mod regulat, organismul se va simți în siguranță să renunțe la mare parte din rezerva de apă”, explică Abby Langer, specialist în gastroenterologie, care recomandă un consum de aproximativ 1,5 litri de apă zilnic. Și nu doar că apa plată detronează toate celelalte băuturi în materie de hidratare, dar bulele din apa carbogazoasă, de exemplu, ajung direct în stomac, ceea ce nu doar că îl umflă, dar îngreunează și procesarea alimentelor;
2. Evitați îndulcitorii. Se pare că există situații în care îndulcitorii sunt chiar mai dăunători decât zahărul. Când vine vorba despre balonare, îndulcitorii (precum xylitol sau sorbitol) fac ravagii asupra tractului gastrointestinal, ceea ce determină stări de balonare și crampe. Din nefericire, îndulcitorii sunt prezenți în majoritatea alimentelor, ceea ce îi face destul de greu de evitat. De aceea, Langer le sfătuiește pe femei să citească ambalajele alimentelor pe care intenționează să le cumpere;
3. Nu uitați de fibre. Fibrele sunt cheia unei alimentații sănătoase. Ele ajută aparatul digestiv să funcționeze bine și păstrează senzația de sațietate pentru mai mult timp. Atenție însă! Trecerea de la un regim alimentar sărac în fibre la unul prea bogat în fibre nu este recomandată pentru că dereglează metabolismul și provoacă senzația de balonare. „Excesul de fibre este dificil de digerat și provoacă gaze stomacale”, explică Abby Langer. De aceea ea recomandă un aport de 20-25 de grame de fibre zilnic, urmate de o cantitate mare de apă pentru ca organismul să le digereze mai bine.
Înlocuiţi carbohidrații grași cu cei slabi și ușor digerabili
4. Alegeți fructele și legumele inteligent. Unele fructe și legume pot provoca indigestie sau balonare. Din această categorie fac parte cireșele, piersicile, strugurii și mango. Aceste fructe sunt sănătoase, însă conțin mult zahăr, care nu este deloc benefic în cazul celor cu tendință spre balonare. De aceea, Abby Langer recomandă consumul de mure, căpșuni, pepene galben și portocale, ce conțin multă apă care ajută la eliminarea gazelor. Cât despre legume, varza de Bruxelles, broccoli și conopida conțin rafinoză, adică aceeași componentă care produce balonarea atunci când consumăm fasole. Ca și în cazul fructelor, sunt recomandate legumele care conțin apă, cum ar fi castraveții sau zucchini;
5. Reconsiderați carbohidrații. Carbohidrații nu sunt doar delicioși, dar și o sursă reală de energie. De aceea, Abby Langer spune că nu este recomandat să îi eliminăm complet din regimul alimentar. Ei creează glicogen, o sursă de energie localizată în mușchi și în ficat de care organismul are absolută nevoie. De aceea, eliminarea carbohidraților nu este deloc indicată. În schimb, Langer le sugerează femeilor să înlocuiască însă carbohidrații grași cu cei slabi și ușor digerabili;
6. Mestecați cu grijă. Mai important decât ceea ce mâncați este felul în care o faceți. Atunci când vorbiți sau mâncați prea repede, introduceți în organism și o cantitate mare de aer care ajunge direct în stomac. De aceea, Abby Langer recomandă ca atunci când mâncați să o faceți într-un ritm cât mai lent și pe cât posibil fără să vorbiți.
Micşoraţi cantitatea de sare
7. Cât mai puțină sare! Dacă vă simțiți extremitățile umflate, iar hainele par prea strâmte, este cazul să reduceți consumul de alimente bogate în sodiu. Atunci când mâncați sărat, organismul reține apă în încercarea de a păstra un echilibru. Abby Langer sugerează un consum de 2,500 miligrame de sare pe zi, urmat de un aport considerabil de apă;
8. Reduceți porțiile. Senzația de balonare se instalează și pe fondul unui aport exagerat de alimente la o singură masă. Aderați deci la filosofia moderației atunci când vă așezați la masă.