Main menu

header

592 14 2de Gabriela Niculescu

Foarte comune în zilele noastre, implanturile mamare au început să reprezinte o teamă în rândul femeilor tinere care își doresc această intervenție, însă nu au copii sau și-au propus să rămână însărcinate. Odată cu recurgerea la operația de mărire a sânilor apar o mulțime de griji referitoare la implanturile mamare și la alăptare. Chirurgul estetician Silvia Stănculescu (medalion), medic în cadrul clinicii Metamorphosis Center, vă spune dacă alăptarea poate să fie afectată sau nu de mărirea sânilor cu silicon.

„Incizia se realizează sub sân sau în zona axilară”

Sânul este format din trei straturi: piele, glandă mamară cu țesut adipos și mușchi pectoral. În cazul femeilor care nu au alăptat, implantul mamar se introduce sub mușchiul pectoral, astfel încât să nu afecteze scurgerea laptelui matern. Practic, în funcție de modul în care sunt amplasate implanturile depinde și capacitatea de a alăpta. „Implantul mamar nu împiedică hrănirea la sân a bebelușului, întrucât incizia se realizează sub sân sau în zona axilară (partea laterală a sânului), și astfel există o probabilitate redusă de deteriorare a legăturilor nervoase din interiorul lui care influențează producția de lapte atunci când este stimulat. Așadar, glanda mamară rămâne intactă în urma introducerii implantului, cu condiția ca procedura să fie realizată corect”, susține chirurgul estetician Silvia Stănculescu.

„Dacă este voluminos, poate reduce cantitatea de lapte”

592 14 3Dacă în timpul intervenției nervii din jurul areolei sunt afectați, pot apărea probleme la alăptare, deoarece, dacă aceştia nu sunt intacți, creierul nu primește mesajul de eliberare a oxitocinei și a prolactinei, hormonii responsabili cu producerea laptelui. „O operație incorectă poate deteriora canalele galactofore care transportă laptele. De asemenea, dacă implantul este voluminos, acesta poate reduce cantitatea de lapte eliberată, deoarece este împins în țesutul mamar”, a adăugat doctorul Silvia Stănculescu.

„Nu există niciun risc pentru sănătatea bebeluşului“

Una dintre întrebările frecvente adresate în cabinetele esteticienilor este: „Ce riscuri există pentru bebeluș dacă am implanturi mamare?” Ei bine, experții în chirurgie estetică garantează faptul că nu există niciun risc pentru bebeluș dacă alăptați având proteze de mărire a sânilor. „Implantul nu se poate sparge în momentul alăptării. Dacă sânii suferă o traumă în perioada în care alăptați și se sparge o proteză, acest lucru nu afectează în niciun fel sănătatea bebelușului, deoarece protezele conțin gel autocoeziv, care nu se împrăștie”, conchide chirurgul estetician Silvia Stănculescu.