de Cătălina Tăgârță
Balonările, durerile în hipocondrul drept sau stările de greață ce apar imediat după masă sunt puse adesea pe seama unui colecist leneș. Doctor Eduard Bratu (medalion), medic generalist la Centrul Mediclass, din București, ne-a spus mai multe despre problemele bilei și cum pot fi rezolvate acestea într-un mod eficient.
„Suferinţa apare după consumul de grăsimi”
- Domnule doctor, cum ne dăm seama că avem probleme cu colecistul?
- În general, simptomele sunt: durere ascuțită intermitentă în hipocondrul drept (sub ultima coastă din partea dreaptă), balonare, greață, rareori vărsături. Cel mai frecvent, durerea apare la aproximativ 30-40 de minute după consumul unei mese bogate în grăsimi. Bineînțeles că simptomele variază de la un pacient la altul, astfel că unii pot acuza doar un vag disconfort sau o durere surdă în partea dreaptă.
- Ce analize trebuie să facem ca să confirmăm diagnosticul?
- În general se solicită ecografie abdominală și analize de sânge. Dacă rezultatul nu este concludent, se pot face investigații mai amănunțite, cum ar fi colecistografia.
- Cu ce alte afecțiuni mai sunt comune simptomele unui colecist cu probleme?
- Majoritatea bolilor veziculei biliare au simptome asemănătoare, de aceea este necesar un diagnostic diferențial pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi calculii biliari sau cancerul.
„Un factor important este cel psihic, neurovegetativ”
- Care sunt cauzele problemelor colecistului?
- Colecistul are menirea de a participa la digestie prin colectarea, sintetizarea și concentrarea bilei (lichid produs de ficat). Când în stomac ajung alimente cu conținut mare de grăsimi, această bilă este eliberată din vezicula biliară (colecist) în intestinul subțire pentru a ușura descompunerea moleculelor de grăsimi. Trecerea bilei din colecist în intestin se face printr-o supapă numită sfincterul Oddi (după numele celui care l-a descoperit). Dacă aceasta nu funcționează corect, bila rămâne blocată în colecist, ceea ce duce la simptomele descrise mai sus. O altă cauză poate fi și malformarea congenitală a colecistului (strangularea, răsucirea sau septarea acestuia). Ca și factori de risc pentru afecțiunile biliare putem menționa obezitatea, sexul și vârsta. Femeile în vârstă și corpolente sunt mai susceptibile de suferințe biliare decât bărbații. Un alt factor important este cel psihic, neurovegetativ. Din punct de vedere psihoemoțional, mai afectate de probleme ale colecistului sunt persoanele care se supără și țin „veninul” în ele, deci persoanele nemulțumite, frustrate. Aceste probleme sunt comune ambelor sexe, dar femeile au rată mai mare de boală din cauza felului lor de a fi: mai greu de mulțumit, nesatisfăcute... Deci, riscul apariției bolilor, în general, e mai mare în cazul persoanelor nemulțumite, care nu sunt în armonie/în pace cu ele.
„Uleiul de mentă, eficient în digestie”
- Apropo de stările care afectează organismul, ce alte afecțiuni pot apărea din pricina comportamentului nostru?
- Cum spuneam, dacă ești o fire agitată, un om ranchiunos, primul afectat e colecistul, apoi e iritat tot tranzitul, până la colon. Adesea omul nu are ceva anume, în sensul că nu prezintă nicio durere, dar cu toate acestea se simte rău și are gust amar, e constipat, își amărăște singur viața. Ce înseamnă asta? Că factorul stres e extrem de important.
- Foarte interesant. Să ne întoarcem puțin la alimentație, vă rog! Dacă suntem predispuși bolii, ce alimentație adoptăm în scop profilactic, dar și ca tratament?
- Dacă avem predispoziție e important să nu forțăm colecistul. Încercăm să ne schimbăm stilul de viață, să fim mai optimiști și să mulțumim vieții pentru ce avem. Din punct de vedere alimentar căutăm să eliminăm alimentele colecisto-chinetice (n.r. - prăjeli, grăsimi etc.) sau înainte să le consumăm luăm ceva care să ajute digestia, cum ar fi: ulei de mentă, ceai de rostopască, ceai de păpădie sau anghinare. Se va ține regim igieno-dietetic, cu un stil de viață echilibrat. Chiar dacă o dată pe săptămână mănânci și ceva din zona „interzisă”, important e ca apoi să revii la drumul tău, să nu faci excese...
„Mulți își și induc stările de rău”
- Există cazuri în care regimul nu e suficient și apar complicații, drept pentru care se recomandă îndepărtarea colecistului. Cum se schimbă viața pacientului după îndepărtarea acestui organ?
- Se poate trăi normal și fără colecist în organism. Practic, prin îndepărtarea organului, bila nu mai are un rezervor unde să se depoziteze. În momentul în care omul mănâncă ceva se adună mai multă bilă și se ejectează direct în duoden, fără să treacă mai întâi prin veziculă. Dacă se fac excese, cel puțin teoretic, după îndepărtarea colecistului nu ar mai trebui să apară balonări, dar pot apărea alte stări neplăcute. Oricum, mulți își și induc stările de rău. Odată cu îndepărtarea unui organ/a unei tumori/etc., ei trebuie să elibereze și partea emoțională legată de acea latură din corp... Însă, dacă omul nu schimbă modul de gândire, în continuare îngreunează emoțional tot tranzitul digestiv, până la colon. Nu e suficient să mănânce sănătos, trebuie să și gândească sănătos.
„Gândurile otrăvesc hrana, trupul și sufletul”
- Puteți detalia?
- E foarte important să mănânci într-un mediu plăcut, să fii în armonie cu tot și să lași nemulțumirile deoparte, fiindcă altfel gândurile otrăvesc hrana, trupul și sufletul. Iubiți mâncarea, consumați-o în ambientul potrivit, cu bucurie și binecuvântare, fiți recunoscători pentru ea. Din păcate, cei mai mulți dintre oameni se hrănesc mecanic și trăiesc ca atare. Dacă alegem să purificăm alimentația, să o curățăm, să o binecuvântăm, să o mâncăm cu iubire, până și E-urile se elimină. Sunt aspecte care reies din Biblie, nu am inventat eu roata acum. Cei cu o minimă educație religioasă știu cât de importantă este rugăciunea înainte și după masă. Recunoștința pe care o manifestăm față de Creator pentru bucatele pe care le avem pe masă crește vibrația acelor alimente, le purifică, iar pe noi ne curăță de toate elementele nocive din corp. Nici cine mănâncă în fața televizorului nu procedează corect, fiindcă fiecare înghițitură trebuie savurată, conștientizată.
„Nu tratăm boli, tratăm oameni“
- Se pot dizolva pietrele la fiere cu medicamente?
- În unele cazuri, da, în altele, nu. După cum am mai spus, nu tratăm boli, ci tratăm oameni. Chiar dacă bolile sunt asemănătoare, oamenii sunt foarte diferiți din toate punctele de vedere, așa că și tratamentul trebuie să fie individualizat.
- În colecistita acută, operaţia este obligatorie?
- Da, tratamentul colecistitei acute este strict chirurgical. Se operează de urgenţă sau se instituie un tratament menit să reducă inflamaţia, pregătitor pentru operaţie. Pacienţii respectivi vor urma o dietă strictă, un tratament antibiotic şi antiinflamator perfuzabil, fiind atent monitorizaţi. În lipsa obstrucţiei biliare, a pancreatitei, dacă există semne că vezicula se goleşte normal şi că inflamaţia cedează, se poate aştepta (minimum șase săptămâni) pentru a efectua operaţia în condiţii optime.