Main menu

header

    Alergia reprezintă o reacţie a organismului la contactul cu anumite substanţe alergene ce se găsesc în alimente, medicamente, praf, aer etc. Cele mai frecvente reacţii alergice ale organismului se produc la nivelul pielii, mucoaselor şi al căilor respiratorii. Cauzele ce pot duce la declanşarea alergiilor sunt multiple: poluarea atmosferică, detergenţii, sporii de mucegai, părul de pisică, gândacii de bucătărie, acarienii (ce supravieţuiesc în mochete, saltele, covoare sau chiar în peruci), alimentele, polenul, veninul provenit din muşcături de animale, înţepăturile de albine sau păianjeni, medicamentele sau vaccinurile, produsele cosmetice etc.

Praful, inamicul numărul unu
     Alergia la praful din casă este cunoscută şi ca alergia la acarieni. Aproximativ 20% din populaţie prezintă sensibilitate la praful din casă. Aceşti indivizi prezintă risc crescut de a dezvolta diverse boli alergice, precum astmul alergic, rinita alergică persistentă şi dermatita atopică. Acarienii sunt organisme microscopice, înrudite cu păianjenii, ce proliferează în condiţii de căldură şi de umezeală. Acarienii se adăpostesc în numeroase locuinţe, mâncând celulele moarte ale pielii şi formând colonii în fibrele textile, adică în aşternuturi de pat, covoare, mobile, ţesături expuse prafului.
     Dacă nu prezentaţi o alergie la reziduurile acarienilor, acestea nu sunt periculoase. În caz contrar, inhalarea acestora provoacă simptome ale alergiilor: respiraţie zgomotoasă, strănut, iritaţia ochilor, rinoree. Acarienii din praful de casă pot fi responsabili pentru simptomele persistente de pe tot parcursul anului ale rinitei, conjunctivitei şi astmului alergic. Important este să mergeţi la doctor să descoperiţi ce tip de alergie aveţi. Alergologul poate efectua teste cutanate pentru a aprecia sensibilitatea la diverşi alergeni. O reacţie pozitivă (o tumefiere înconjurată de roşeaţă) demonstrează că prezentaţi o alergie.

Bărbaţii - mai alergici
    Rinita alergică este cea mai frecventă formă de alergie cauzată de praful din casă. Suspiciunile acestei afecţiuni apar atunci când în familie s-au înregistrat mai multe îmbolnăviri alergice, bolnavul a avut şi alte alergii, simptomele apar într-o singură zonă din locuinţă, iar tratamentul cu antibiotice nu este eficient. Bolnavul nu prezintă febră, deşi simptomele sunt foarte pronunţate, iar rinoreea apoasă se menţine mai mult de şapte-zece zile. Alergiile sunt mai frecvente la persoanele de sex masculin sau la primii născuţi.

Limitaţi numărul „gândacilor” invizibili din casă! 
    Cum se poate micşora numărul acarienilor? Acest lucru este aproape imposibil. Totuşi, există câteva proceduri sigure ce pot reduce numărul acestora şi expunerea la alergen, astfel reducându-se simptomele. Aşadar: - îndepărtaţi din dormitor coloniile de acarieni ce se găsesc în perne cu pene, mochete, covoare persane sau draperii; - menţineţi o temperatură mai mică de 20 de grade Celsius în cameră;  - spălaţi săptămânal lenjeria de pat cu apă peste 60 de grade Celsius; - ştergeţi praful cu o cârpă umedă; - folosiţi husele antiacarieni; - eliminaţi păturile ca aşternut; - introduceţi jucăriile de pluş ale copiilor săptămânal în congelator pentru 24 de ore, deoarece temperatura de -18 grade Celsius distruge acarienii; - utilizaţi substanţe antiacariene şi aspiratoare speciale; - mergeţi la doctor, pentru a vă prescrie medicamente sau injecţii împotriva bolii.

     Ceaiul de cimbru şi eucalipt vs strănut Încercaţi să eliminaţi produsele lactate, alimentele bogate în aditivi sau alte mâncăruri ce vi se pare că vă fac rău. Unii nutriţionişti recomandă doze mari de vitamina C, tocmai datorită proprietăţilor ei antihistaminice. Este bine să apelaţi la sfaturile unui specialist atunci când strănutatul apare alături de alte simptome ale unei alergii. Ceaiurile de cimbru şi eucalipt ajută la uşurarea congestiei, deci sunt foarte utile alergicilor. Sulful ajută în tratamentul contra alergiilor, în special în cele cauzate de praf. Usturoiul, datorită proprietăţilor lui antibacteriene, este benefic în vindecarea curgerii cronice a nasului. Un tratament eficient al tuturor afecţiunilor legate de sinusuri se obţine cu ajutorul unui extract derivat din scoarţa stejarului alb (Quercus alba). Acesta are rolul de a stabiliza membranele celulelor ce eliberează histaminele, care sunt cele responsabile de reacţiile alergice.

Tratamentul este de durată
     Medicul alergolog Silvia Schifirneţ, de la Clinica Gral Medical, cu sediul în cadrul Spitalului Colentina, ne sfătuieşte, în cazul acestui tip de alergie, să ne luăm măsuri de protecţie la expunerea la praf. „Întrucât acarienii se găsesc, în special, în dormitor şi în pat, trebuie amenajată camera de dormit. Astfel, pernele şi saltele se vor îmbrăca cu huse impermeabile, prin care nu pătrunde praful. Se va reduce umiditatea din interior şi se va aspira dormitorul, evitându-se măturatul.
     Camera de dormit trebuie să fie amenajată cât mai simplu, fără draperii, perdele, jucării de pluş, care pot atrage foarte mult praful. De asemenea, trebuie evitat în dormitor accesul animalelor de companie, care au pene şi blană, întrucât sunt purtătoare de acarieni.” Ca prevenţie, doctorul Silvia Schifirneţ spune că alergia la praf nu poate fi evitată în totalitate, dar se poate reduce. „Riscurile alergiei la praf sunt rinita alergică şi astmul bronşic. Se vor administra tablete şi siropuri antihistaminice, medicamente cortizonice, administrate nazal, în caz de rinită, iar dacă există simptome de astm bronşic, medicamente specifice acestei boli. Dar singura metodă ce oferă speranţa vindecării este imunoterapia specifică, cu vaccinuri alergenice specializate, care poate dura între trei şi cinci ani”, a conchis medicul alergolog. Eugenia Golub