de Roxana Istudor si Claudiu I.
Nu sunt dispozitive science fiction, deși unele arată ca și cum ar fi. Sunt pur și simplu aparate de ultimă generație care în multe cazuri se pot transforma în medici „la purtător”. Tehnologia pentru sănătate face pași gigantici înainte - o demonstrează cele mai recente aparate intrate în atenția spe- cialiștilor și a publicului.
„Arma” cu celule stem vindecă arsurile grave
Pentru pacienții cu arsuri, procesul de vindecare este îndelungat și dificil. În cazul lor, specialiștii propun CellMist System, care recoltează celule stem și le suspendă într-o soluție specială. Apoi folosesc SkinGun, un aparat care funcționează ca o „armă” cu care se împrăștie amestecul rezultat pe rană. Astfel, la nivel celular începe să se formeze piele nouă, anunță CNN. Concret, este vorba despre un tip de seringă de mari dimensiuni din care iese soluția cu celule stem ce promite atât de mult în cazul vindecării arsurilor. „Nu modificăm celulele. Doar le izolăm de țesutul înconjurător, le punem într-o seringă și le împrăștiem. Tot ceea ce facem este natural. Suntem încântați de rezultate”, explică inginerul Thomas Bold, reprezentant al producătorului. Deși produsul nu a fost patentat de autoritățile federale din SUA, au fost deja derulate tratamente experimentale cu efecte remarcabile în Pennsylvania.
Depistarea computerizată a cancerului de piele
O echipă de cercetători de la Stanford a programat un computer să identifice imagini cu cancerul de piele cu aceeași precizie cu care face asta un dermatolog, arată revista „Nature”. Acesta este cel mai des întâlnit tip de cancer în SUA și dispozitivul va putea deveni în scurt timp o aplicație pe telefonul mobil, cu ajutorul căreia orice persoană ar putea verifica dacă există leziuni care să anunțe această boală gravă. „Obiectivul nostru este acela de a aduce expertiză dermatologică de top în locuri în care nu este disponibil un astfel de specialist. Oamenii din statele în curs de dezvoltare nu beneficiază de același nivel de asistență sanitară ca în țările dezvoltate”, argumentează Sebastian Thrun, autor al studiului dat publicității de universitatea americană. În mod normal, dermatologii depistează această afecțiune dintr-o privire, apoi fac analizele necesare confirmării diagnosticului. Prin programul dezvoltat de cercetători, practic a fost inventat dermatologul automatizat.
„Cardiologul” automat
HealthBox este un pachet cu trei dispozitive destinate măsurătorilor efortului celor care fac sport intensiv. Sistemul este compus dintr-o brățară numită UA Band, care ține evidența răspunsurilor fizice ale efortului depus, UA Heart Rate este monitorul pentru inimă, care măsoară intensitatea exercițiilor și estimează numărul de calorii arse pe parcursul efortului fizic, iar UA Scale este un sistem wi-fi care determină procentul grăsimii din organism. Tot pentru inimă și buna ei funcționare a fost inventat și Fitbit’s Blaze, un display colorat care afișează rezultatele exercițiilor fizice, furnizează un sumar al felului în care inima răspunde acestora și, dacă este necesar, folosește textul, alarma audio sau muzica pentru a atrage atenția asupra tuturor acestor aspecte. Din aceeași categorie de dispozitive face parte și MightySat, un aparat care măsoară pulsul și ritmul respirațiilor. Conectat la telefonul mobil, acesta determină nivelul oxigenului din sânge și este destinat cu precădere atleților, piloților sau alpiniștilor.
Alarme personalizate
Ray și Specter sunt două dispozitive care urmăresc activitatea diurnă într-o lume cu oameni tot mai sedentari. Mai exact, la intervale prestabilite, aceste aparate anunță utilizatorul că este timpul să se ridice de pe scaun și să facă puțină mișcare, folosind pentru asta un text, o alarmă silențioasă sau chiar un sunet distinct. O altă categorie de persoane care au nevoie în mod frecvent de atenție și de ajutor rapid sunt vârstnicii. Lor le este dedicat Lively Wearable, dispozitivul care poate fi purtat la încheietură sau la gât și oferă un răspuns de urgență prin simpla apăsare a unui buton care conectează aceste persoane la echipe de specialiști antrenați pentru situații de acest tip. Aparatul oferă, de asemenea, utilizatorilor tot felul de mici provocări zilnice care să-i ajute pe cei în vârstă să se mențină într-o bună stare psihică și chiar fizică.
Parametrii activităților obișnuite
Multe alte dispozitive care implică tehnologie de ultimă oră vor face parte în curând din viața de fiecare zi. De exemplu, s-a inventat sutienul care numără respirațiile în timpul exercițiilor fizice - OMsignal. Ajustabil, flexibil și eficient, acesta urmărește ritmul inimii, intensitatea efortului și chiar calculează caloriile. Bineînțeles, are inclus și un mic spațiu de stocare a datelor, astfel încât utilizatoarea să-și poată studia istoricul activității fizice. Tot pentru pasionații de sport există și LifeFuels, un dispozitiv care urmărește cu atenție hidratarea de peste zi, atrăgând atenția asupra nutrienților lipsă. Iar pentru binemeritata odihnă s-a inventat iFit, tehnologie integrabilă în saltele și în pături, care furnizează celor ce o folosesc informații despre calitatea somnului, ritmul cardiac și, în general, dacă au dormit bine sau nu.
Termometrul cu infraroșii
Un dispozitiv simplu și foarte eficient este termometrul cu infraroșii. Utilizatorul nu trebuie decât să țină dispozitivul pe piele și 16 senzori cu infraroșu vor măsura cu precizie căldura emanată. Vine însoțit de o aplicație pentru telefonul mobil, este durabil și ușor, bateria durează opt luni și are calități estetice și funcționale remarcabile: un ecran generos, vizibil și posibilitatea de a fi purtat la mână sau la gât.