de Monica Beleneş şi Alexandru Brădescu
Faţă de acum un veac, omenirea a evoluat şi tot timpul suntem înconjuraţi de noutăţi. Putem cumpăra orice, bani să avem, pentru că magazinele fizice şi virtuale sunt pline. Dar oare putem spune acelaşi lucru şi despre sănătate? Conform studiilor de specialitate, suntem o societate tot mai bolnavă. La vremuri noi, şi boli noi. Diabetul, hipertensiunea arterială sau chiar infarctul sunt deja nişte maladii banale, care pierd teren în faţa celor la modă ale noii civilizaţii. Dar haideţi să vedem cu ce ne confruntăm.
Suntem obsedaţi de o hrană sănătoasă
Din cauza numeroaselor avertismente în ceea ce priveşte pericolul alimentaţiei nesănătoase, pline de E-uri, mulţi ajungem să ne temem de ce mâncăm şi să alergăm mereu după produse cât mai bio. Asta este ortorexia. Dar toată această preocupare excesivă pentru alimente ne poate consuma absurd energia şi timpul, ne poate distruge plăcerea de a mânca, şi până la urmă chiar sănătatea fizică şi psihică. Astfel ajungem să inventăm singuri tot felul de diete foarte restrictive, care ne fac mai mult rău decât bine. În căutarea unei „purităţi nutriţionale” de neatins, riscăm să devenim de-a dreptul fanatici în respectarea acestor regimuri, intoleranţi în privinţa oricărei încălcări şi chiar ostili faţă de oricine nu ne împărtăşeşte concepţiile (adesea ne îndepărtăm de familie şi de prieteni, iar izolarea agravează trauma psihică). Pe termen lung, ortorexicii ajung să slăbească excesiv, devitalizându-şi organismul până la un nivel care le pune viaţa în pericol.
Putem surzi sau putem avea probleme cu vederea din cauza tehnologiei
Pe stradă, în metrou, în parcuri sau în orice alt loc public mereu vedem tineri care merg cu căştile în urechi, ascultând muzică. Şi pentru că aceste dopuri nu izolează complet urechea de sunetele din jur, ei ajung să crească intensitatea sunetului la 110-120 de decibeli. Iar după ani buni ajung să aibă probleme de auz. Astfel, tot mai mulţi tineri suferă azi de o pierdere a acuităţii auditive asemănătoare cu cea care apare la cei în vârstă. Nici cei care îşi petrec toată ziua la computer nu au o soartă mai bună. Dacă jobul dumneavoastră constă în a sta ore în şir în faţa calculatorului, riscul e că veţi ajunge să suferiţi de astenopie ocupaţională. Asta se traduce prin înroşirea ochilor, senzaţia de uscăciune şi de usturime a acestora, vedere înceţoşată sau dublă, dificultăţi de focalizare, dureri de cap; uneori se ajunge şi la probleme în distingerea culorilor, sensibilitate la lumină şi dureri ale gâtului şi spatelui.
Anxietatea e la tot pasul
Toţi avem propriile griji şi temeri, dar când toate acestea iau aspectul unei îngrijorări excesive în raport cu situaţia reală, când avem sentimentul că nu mai putem îndura tot ceea ce se întâmplă, când ni se pare că viaţa a devenit aproape imposibil de suportat, s-ar putea să suferim de ceea ce, recent, psihologii au denumit anxietate generalizată. Uneori, presupunerea că e doar o perioadă dificilă, care va trece, nu pare să rezolve problema, fiind nevoie de tratament cu medicamente anxiolitice, cu antidepresive şi cu psihoterapie. Mai există şi altă categorie de anxioşi, şi anume cei chinuiţi de sentimentul de a fi permanent urmăriţi, priviţi şi judecaţi de alţii şi se tem întruna să nu facă vreun lucru care să-i pună într-o lumină proastă. De cele mai multe ori, aceste persoane au mari dificultăţi şi în a ieşi pe stradă, a merge la şcoală sau la serviciu. Boala se numeşte tulburare anxioasă socială.
Statul prelungit pe scaun provoacă cheaguri de sânge
Se vorbeşte tot mai mult despre E-tromboza venoasă profundă, care se manifestă prin apariţia unui cheg de sânge pe venele membrelor inferioare. Cauza este şederea prelungită pe scaun, care încetineşte fluxul sangvin la nivelul picioarelor. Problema mai mare e că oricând se pot desprinde porţiuni din acest cheag şi prin sânge pot ajunge până la plămâni, determinând apariţia embolismului pulmonar, sau la creier, producând un accident vascular cerebral.
Sindromul clădirii bolnave
Acesta este specific pentru oamenii care lucrează sau locuiesc într-o clădire modernă, supraizolată, climatizată. Ei se plâng de probleme de sănătate, dar nu ştiu exact ce au. Într-o asemenea clădire, ce pare culmea confortului modern, oamenii nu se simt bine, dimpotrivă: suferă de dureri de cap, iritaţii ale ochilor, faringelui sau mucoasei nazale, tuse, uscăciune sau mâncărimi ale pielii, chiar senzaţii de greaţă, oboseală accentuată şi sensibilitate la mirosuri.