Sportul în timpul sarcinii scade riscul de preeclampsie
Efectuarea de exerciții fizice în timpul sarcinii poate fi un mod eficient pentru ca gravidele să își reducă riscul de diabet, hipertensiune și alte complicații, cum ar fi cel de preeclamsie, potrivit unui studiu efectuat în SUA. Cercetarea a fost realizată pe femei gravide obeze, cu un indice de masă corporală (IMC) de cel puțin 30. Nivelul normal pentru IMC (raport dintre greutate și înălțime) e de 18,5-24,9. De asemenea, s-a observat o scădere a numărului de cazuri de nașteri premature și de moarte neonatală. (D.G.)
Drunkorexia, noua boală a tinerilor
Obsedați de siluetă, tinerii adulți ai începutului de mileniu trei recurg în număr tot mai mare la un obicei care îi poate îmbolnăvi grav și chiar ucide: bulimie combinată cu consumul de alcool, atrage atenția foodandnutrition.org. Numită „drunkorexie”, această adevărată maladie constă în restricționarea la maximum a hranei, în paralel cu exerciții fizice în exces care „să facă loc” unor cantități mari de alcool. Deși nu este o modă nouă, s-a răspândit îngrijorător, în special în campusuri, printre studenți. (R.I.)
Trecerea la ora de vară atacă inima
Efectele trecerii la ora de vară sunt mai serioase și mai profunde decât s-ar crede, notează Reuters. Astfel, potrivit specialiștilor, în ziua în care se face această trecere se înregistrează mult mai multe atacuri de cord, un număr sporit de accidente rutiere, iar productivitatea muncii este mult diminuată. Chiar și sentințele pe care le dau judecătorii s-au dovedit cu 5% mai aspre în ziua cu pricina. „Studiile noastre arată că orice mică schimbare în ritmul de somn are urmări serioase”, afirmă Amneet Sandhu, de la Universitatea Colorado. (R.I.)
Secretul menţinerii sănătăţii creierului: o viaţă socială activă
Socializarea cu cât mai multe rude și prieteni ajută la menținerea unei minți agere pe măsură ce organismul înaintează în vârstă, conform unui raport realizat de American Association of Retired Persons (AARP) și Global Council on Brain Health (GCBH). Acesta analizează beneficiile sociale ale deținerii unui animal de companie, modul cum comunitățile de prieteni de aceeași vârstă pot impulsiona relațiile sociale, cum relațiile apropiate sunt benefice atât în plan fizic, cât și mental și cum rețelele de socializare, inclusiv Facebook și Skype, îi ajută pe cei în vârstă să mențină legăturile sociale. Aproape patru din zece adulți cu vârsta de 40 de ani sau peste declară că nu au legături sociale, aceştia raportând și probleme de sănătate mentală. (D.G.)
Voluntarii sunt mai sănătoşi şi mai tineri
Activitatea de voluntariat este asociată cu o stare mai bună de sănătate și o prelungire a tinereții, afirmă specialiștii de la Universitatea Ghent, citați de sciencedaily.com. Mai exact, cei care practică voluntariatul s-au dovedit a fi într-o stare de sănătate mult mai bună decât cei care nu fac acest lucru, prin menținerea activității fizice și cognitive (care previn sedentarismul și demența), precum și prin eliberarea hormonilor oxitocină și progesteron, care reglează stresul și inflamațiile. (R.I.)