de Roxana Istudor
În condițiile în care internetul abundă de informații pediatrice de tot felul, unele nefiind sfaturi bune sau exacte, Fundația Părinți din România în colaborare cu medici pediatri de la Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca au pus la punct un call center nonstop, la care să poată apela în siguranță părinții din toată țara.
Sfat medical avizat
Proiectul intitulat Peditel a fost gândit ca o soluție de urgență, dar fără risc vital, pentru părinții care se află în fața unei situații medicale și au nevoie de un sfat rapid și, mai ales, avizat. Apelând numărul 1791, adulții vor putea discuta cu un medic pediatru, obținând astfel un sfat medical specializat. Peditel vine în ajutorul părinților cu îndrumări competente, necesare pentru o bună îngrijire a copilului până când se ajunge cu cel mic la policlinică sau la spital. Așadar, apelul în cadrul proiectului Peditel este o consultație telefonică de specialitate, oferită de un medic pediatru de gardă, care înlocuiește sfaturile cunoștințelor sau ale mediului virtual atunci când copilul se află în situația de a fi bolnav și urmează să fie dus la o unitate sanitară.
Îndrumări pentru cazuri ușoare
Este bine să știți că apelul la 1791 nu înlocuiește nici vizita medicală, nici intervenția la 112 în cazul în care urgența se impune. Mai precis, consultația telefonică inițiată prin proiectul Peditel este compusă din sfaturi pertinente cu care medicul de la celălalt capăt al firului îl sprijină pe părinte să ia cele mai bune decizii și îl îndrumă ce să facă mai departe. În majoritatea situaţiilor, părintele va fi sfătuit să meargă cu copilul la medic, dar pot fi și cazuri ușoare, în care acest lucru nu este necesar, pediatrul Peditel furnizând informații specializate pentru afecțiunile cel mai comune de care pot suferi copiii. În esență, convorbirea care durează în medie zece minute este un ajutor pentru părinți înaintea unei consultații față în față cu medicul de familie.
Serviciul de call center Peditel este o premieră în România, funcționează de aproape trei ani și s-a extins de curând la nivel național. Proiectul include și o platformă online, Peditel.ro, cu informații de la specialiști despre ce e de făcut când cei mici au unele probleme fără risc pentru viața lor