de Roxana Istudor
Pentru foarte multe persoane, mai ales pentru cele în vârstă, imobilizarea la pat nu înseamnă doar coșmarul bolii propriu-zise, ci și o suferință în plus: acele răni care apar la nivelul pielii şi al ţesuturilor din cauza comprimării vaselor de sânge care irigă respectiva zonă a corpului, ca urmare a imobilizării într-o anumită poziţie.
E necesară schimbarea poziţiei pacientului
Escarele generate sunt frecvente în cazul bolnavilor care stau multă vreme imobilizaţi la pat. Pentru a le combate, cea mai simplă şi la îndemână metodă constă în schimbarea poziţiei pacientului în pat, astfel încât să se evite presiunea prelungită într-o anumită zonă a corpului. Pentru a fi eficientă, această schimbare constantă a poziţiei trebuie realizată la circa două ore dacă bolnavul este imobilizat la pat şi la fiecare 15 minute dacă pacientul este în scaun. Dar ce se întâmplă în cazul bolnavilor pentru care nu există ajutor la aceste intervale? Aici a intervenit tehnologia.
Impuls electric cu efect de mișcare
O piesă electronică în formă de lenjerie intimă a fost dezvoltată de cercetătorul canadian Sean Dukelow. Pornind de la intervalele în care trebuie schimbată poziția pacientului tocmai pentru a nu se dezvolta escarele, acesta a realizat o piesă vestimentară care transmite un mic impuls electric la fiecare zece minute. Efectul este același cu cel al mișcării pacientului. Mai exact, activează mușchii și crește circulația în zona cu probleme, eliminând rănile cauzate de imobilizarea prelungită. Este demn de menționat faptul că această invenție chiar poate salva vieți, întrucât, din cauza acestor escare care se infectează și agravează starea și așa precară a bolnavilor, se estimează că mor anual peste 60.000 de persoane numai în SUA, arată getreferralmd.com.
ATENŢIE! Aproximativ 95% dintre escare apar la nivelul spatelui şi al părţii inferioare a corpului.