de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă
Camerele spitalelor au în general un trist renume când vine vorba despre existența bacteriilor - și nu este vorba doar despre unitățile sanitare din România. Tocmai de aceea, o companie s-a gândit la realizarea unui sistem avansat care să dezinfecteze permanent aceste spații, cu ajutorul unui angrenaj luminos.
Anihilează toate microorganismele
Potrivit sciencedaily.com, tehnologia intitulată Continuous Environmental Disinfection este capabilă să anihileze unele dintre cele mai periculoase microorganisme care pot pune în pericol sănătatea pacienților din spitale. Sistemul elimină cauzele apariției multora dintre infecțiile tipice unităților medicale, cum ar fi stafilococul auriu rezistent la antibiotice sau enterococul rezistent la vanomicină. În colaborare cu Universitatea Strathclyde, din Glasgow, s-a realizat, patentat și aplicat sistemul Indigo-Clean, un ansamblu de lumini speciale care nu au nevoie de operator uman, ce elimină bacteriile de pe toate suprafețele și respectă în totalitate standardele pentru siguranța pacienților.
Diferență enormă pentru pacienți
Referindu-se la eficiența Indigo-Clean, reprezentantul producătorului, Jim Hawkins, afirmă că „este o revoluție din perspectiva reducerii infecțiilor intraspitalicești”. La rândul lor, reprezentanții uni- versității scoțiene atestă importanța sistemului. „Această tehnologie și-a demonstrat eficacitatea. Ruperea lanțului transmiterii infecției, prin mediul ambiant, de la un pacient la altul are o importanță vitală, iar această tehnologie care permite acțiune permanentă va face o diferență enormă pentru pacienți”, argumentează medicul Cliff Yahnke.
Funcționare în siguranță
Aflat la îndemâna spitalelor de ceva vreme, sistemul a fost testat și retestat ani la rând, pentru a putea fi introdus în siguranță printre bolnavi. Cercetările preliminare au durat 13 ani, iar Indigo-Clean a fost detaliat în 20 de publicații de specialitate și prezentat în cadrul a zeci de conferințe internaționale. De fiecare dată a demonstrat eficiență. Acționează în mod simplu și sigur: lumina țintește moleculele din interiorul bacteriilor, pe care le determină să se autodistrugă, prevenind astfel multiplicarea lor în spațiul din jur.
ATENŢIE! În SUA se în- registrează în fiecare an 1,7 milioane de îmbolnăviri și circa 100.000 de decese din cauza bacteriilor din spitale.
Cheltuielile pentru îngrijirile suplimentare pe care le presupun aceste infecții în spitalele americane se ridică la 45 de miliarde de dolari pe an