de Roxana Istudor
Populația Europei îmbătrânește vertiginos și acest aspect nu pune presiune doar pe sistemele de asistență socială sau sanitare, ci și pe tineri, care nu știu în grija cui își vor lăsa într-o zi părinții și bunicii. De aceea, unele fonduri UE sunt direcționate spre cercetări care să scoată pe piață cât mai repede asistenți personali robotizați.
Va putea însoți persoana prin casă
O persoană vârstnică fără asistență poate să uite să-și ia medicamentele, să mănânce, se poate accidenta etc. Dar în viitorul nu foarte îndepărtat ar putea exista opțiunea asistenței casnice robotizate, mai exact prototipul Zacharias, momentan în testare, ar putea însoți vârstnicul prin casă și i-ar putea atrage atenția că nu a închis ușa de la frigider, că nu și-a încălzit cina sau chiar poate suna la urgență în cazul în care este nevoie, anunță „Daily Mail”. Chiar dacă pare un răspuns „neuman” la o provocare demografică, ar putea fi soluția din perspectiva estimării la orizontul anului 2060, când octogenarii vor fi în același număr cu persoanele active.
Poate anunța rudele sau medicii în caz de urgență
Robotul Zacharias, realizat cu finanțare europeană, este conceput special pentru îngrijirea bătrânilor. Dacă aceștia trăiesc singuri și nu pot fi ajutați permanent de copii sau de alte rude, se pot trezi în situații dificile. Robotul știe să recunoască agravarea unei crize de Parkinson sau de demență, dar și alte anomalii medicale, verificând mereu comportamentul persoanei pe care o monitorizează. Astfel, când observă ceva nefiresc, va anunța imediat rudele sau medicul care îl are în grijă pe vârstnic. „Zacharias are senzori cu laser 2D pe care îi folosește pentru a crea o hartă a ansamblului înconjurător din locuință”, explică Roman Navarro Garcia, specialist în robotică.
Simplificare și accesibilitate în timp
Creatorii proiectului spun că pe viitor asemenea roboți ar putea face parte din casele inteligente, unde vor putea observa și monitoriza activitatea persoanelor în vârstă. „Robotul se mișcă prin locuință încontinuu, este total dinamic”, argumentează Christos Panagiotoy, inginer în domeniul computerelor, implicat în proiect. Mai sunt totuși de depășit unele obstacole. De pildă, obiectele din casă pot fi mutate în alte locuri, iar asta va fi o provocare pentru robot. De asemenea, costul unui astfel gadget poate fi mult prea mare pentru o persoană obișnuită. Totodată, folosirea roboților trebuie să fie mult simplificată, pentru a putea fi utilizați de persoane care nu au o pregătire specială în acest sens.