de Roxana Istudor
Cele mai recente cercetări din domeniul luptei cu cancerul pun în evidență că una dintre soluțiile viitorului ar putea fi nanoparticulele de aur, notează „The Independent”.
Reduce efectele secundare ale chimioterapiei
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, au încheiat cu succes un studiu la capătul căruia au demonstrat faptul că aurul a crescut semnificativ eficacitatea medicamentelor folosite la tratarea cancerului pulmonar. Mai precis, nanoparticule de aur au fost introduse într-un dispozitiv care ar putea fi folosit în viitor pentru țintirea cu precizie a celulelor bolnave fără a fi afectat țesutul sănătos din jur. În acest fel ar putea fi reduse într-o măsură importantă efectele secundare ale chimioterapiei.
Eliberează medicația în interiorul tumorilor
După mai multe teste efectuate pe pești, cercetătorii au concluzionat în primul rând că noua descoperire poate fi folosită în siguranță pe organisme vii. „Am descoperit proprietăți noi ale aurului, necunoscute până acum, și care sugerează că ar putea fi folosit pentru a elibera medicația în interiorul tumorilor. Mai este multă muncă de efectuat, dar sperăm să realizăm un dispozitiv care în viitor să poată fi implantat de chirurgi direct în tumoare, activând chimioterapia fără ca alte organe să fie afectate”, explică specialista Asier Unciti-Broceta.
Nu afectează țesuturile sănătoase
Cercetătorii europeni testează de mai mult timp capacitatea nanoparticulelor de aur de a contribui la lupta cu cancerul. În cadrul Proiectului HyHeat, de pildă, se studiază „trezirea” celulelor canceroase cu ajutorul laserului, pentru a le face vulnerabile în fața tratamentului. „Nanoparticulele de aur, fiind de dimensiuni atât de reduse, sunt complet diferite de aurul obișnuit. Când sunt iradiate cu laser din exterior, pot produce căldură”, explică specialista italiană Maria Moros, de la Institutul de Științe Aplicate din Napoli. Mai multe, prin faptul că procedura este menținută la o frecvență redusă, care nu afectează țesuturile sănătoase, doar celulele canceroase sunt țintite în acest fel. În prezent există teste clinice pe oameni, dar specialiștii estimează că ar mai putea dura și câțiva ani până când se va găsi combinația ideală între laser și nanoparticulele de aur.
Particulele de aur de foarte mici dimensiuni ar putea fi utilizate şi în tratamentul artritei reumatoide