de Luana Mare şi Daniel Alexandrescu
Una din zece femei însărcinate face diabet gestaţional, o formă temporară a bolii ce face ravagii în ultimii ani în rândul populaţiei din toată lumea. Medicul Radu Horhoianu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, cu competenţă în Sexologie, spune că riscurile formei gestaţionale de diabet sunt mari atât pentru mamă, cât şi pentru făt, dar că gravida poate să aibă grijă de sănătatea sa şi a viitorului bebeluş dacă află din timp despre apariţia acestei suferinţe. Despre simptome şi cauze, factori de risc, diagnostic, dar şi despre cele mai noi tratamente ne-a vorbit într-un amplu interviu medicul ginecolog de la Clinica Focus.
„Între 5% şi 10% dintre femeile gravide se îmbolnăvesc”
- Ce este diabetul gestaţional şi care este incidenţa bolii în rândul viitoarelor mame?
- Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diabetul gestaţional este o creştere a nivelului de glucoză în sânge, care apare la femei în timpul sarcinii, ceea ce creşte riscul unor probleme de sănătate atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Mai precis, este forma de diabet ce apare în perioada sarcinii şi care dispare odată cu naşterea copilului. Ca frecvenţă, este între 5% şi 10% în rândul viitoarelor mame. Depinde foarte mult şi de grupurile etnice. La populaţia hispanică şi afro-americană prevalenţa bolii este mai mare.
- Cum se manifestă diabetul gestaţional?
- Gravida observă o creştere în greutate mai mare decât ar fi normal, apare oboseala, dar sarcina le poate masca. Femeile mănâncă mai mult, beau mai multă apă, merg mai des la toaletă, dar într-o sarcină aceste simptome pot fi confundate cu unele normale pentru o viitoare mămică. Cel mai bine este să se facă în fiecare trimestru de sarcină un set de analize: de biochimie, sumar de urină, glicemie, dacă e nevoie chiar un test de toleranţă la glucoză. Dacă pacienta prezintă factorii de risc pentru diabet gestaţional se face screening încă de la început de sarcină. Dacă nu are factori de risc se fac testele la săptămâna 24-28.
„Indicele de masă corporală nu trebuie să crească peste 25”
- De ce apare această formă de diabet la gravide? Care sunt cauzele?
- Există nişte factori de risc care predispun la acest tip de boală: obezitatea, ceea ce înseamnă un indice de masă corporală de peste 30. Acesta reprezintă raportul dintre greutate şi înălţimea la pătrat. Trebuie să fie în jur de 25 în mod normal. Dacă gravida are antecedente de boală, adică o sarcină anterioară cu diabet gestaţional, sau sindromul ovarului polichistic, avorturi spontane, hipertensiune arterială, antecedente familiale - adică dacă are rude de gradul I cu diabet zaharat -, atunci se va lua în calcul riscul apariţiei diabetului gestaţional.
- Cât de periculos poate fi pentru mamă şi pentru copil acest diabet gestaţional?
- Este periculos pentru că efectele sunt duble: şi la mamă, şi la făt. Pot apărea malformaţii de sistem nervos la făt: spina bifida, anencefalie, hidrocefalie. Există riscul de avort spontan, de 24%-25%. Există pericolul naşterii premature a fătului, de deces intrauterin. Un făt prematur nu e maturat pulmonar, având un risc de moarte neonatală destul de mare. De asemenea, fătul va dezvolta o greutate mai mare - aşa-numitul făt macrosom (greutatea >4.500 de grame. Mai sunt riscurile pentru mamă: în primul rând, riscul preeclampsiei (hipertensiune arterială şi exces de proteine în urină), la care se adaugă complicaţiile diabetului zaharat pe diferite organe: afectarea aparatului renal - nefropatia, retinopatia, neuropatia, complicaţii tipice diabetului, în general. În cazul diabetului gestaţional, acestea sunt posibile în situaţia în care nu a fost depistat şi tratat. O pacientă cu diabet este sensibilă la infecţii, în special micotice. Odată cu naşterea, valorile glicemiei revin la normal, efectele negative ale bolii se reduc.
„Alimentaţia şi mişcarea sunt principalele soluţii”
- Cum se tratează această afecţiune?
- În general nu se începe cu tratament medicamentos „din prima”. În primul rând i se va modifica dieta, se recomandă activitatea fizică şi controlul greutăţii. Medicul diabetolog va stabili dieta gravidei. Trebuie făcută compoziţia meselor calculând caloriile. Gravida cu diabet gestaţional trebuie să fie văzută pluridisciplinar, adică să nu fie urmărită pe perioada sarcinii doar de obstetrician, ci şi de medicul diabetolog, la care se adaugă consultul de medicină internă, oftalmologie, ca să se preîntâmpine complicaţiile de care am vorbit. Tratamentul acestei boli ridică încă multe probleme la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De curând s-a pus problema administrării de insulină sau dacă e bine să se înceapă cu antidiabetice orale.
- Există complicaţii ale bolii şi după naşterea copilului? Are urmări în timp?
- De obicei, după naştere, gravidele îşi revin la normal, în procent de 90%. Se mai fac în timp teste de toleranţă la glucoză. Un procent mic de femei - 3%-5% - va face diabet postpartum. Pericole mai sunt, dar nu complicaţii imediate. Există riscul ca femeia să dezvolte diabet zaharat la 20 de ani de la naşterea cu diabet gestaţional, aproximativ jumătate dintre acestea. La următorul copil există, de asemenea, risc de diabet, pentru că există o rezis- tenţă la insulină. Oricum, cele care avut diabet gestaţional trebuie să facă un control anual la serviciul de boli de nutriţie. Mai sunt de evitat anumite medicamente: tratamentele cu prednison, contraceptivele, deoarece estrogenul poate să crească, de exemplu, rezistenţa la insulină, şi atunci contracepţia trebuie să se facă în doze mai mici de estrogeni şi progesteron.
Prevenţie prin acces la informaţie
Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului promovează anul acesta prevenţia diabetului de tip II prin creşterea accesului femeilor la informaţie, diagnostic şi tratament. La nivel global, 199 de milioane de femei trăiesc cu diabet, număr ce se estimează că va creşte până la 313 milioane în 2040. Astfel, pe site-ul www.viatacudiabet.ro, femeile pot citi informaţii generale despre diabetul gestaţional, simptome şi cauze, factori de risc, diagnostic şi tratament. O femeie bine informată poate să salveze viaţa viitorului său bebeluş.