de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
O mutație genetică descoperită printre membrii unei comunități amish din SUA determină o creștere a duratei vieții acestor oameni cu un deceniu, în primul rând prin protecția în fața diabetului.
Diabet cvasiinexistent, telomeri mai lungi
Cercetători americani și japonezi au studiat 177 de membri ai comunității amish din Berne, Indiana, și au descoperit 43 de persoane care aveau o copie mutantă a genei SERPINE1, notează „New York Times”. Toți acești oameni au ajuns la vârsta de 85 de ani, în condițiile în care media este de 75 de ani. În plus, diabetul este aproape inexistent, metabolismul este mult mai eficient și telomerii sunt cu 10% mai lungi decât în cazul membrilor care nu au această mutație. De asemenea, s-a înregistrat o diferență și în ceea ce privește „vârsta vasculară”, cu mai multă flexibilitate a vaselor de sânge în dreptul celor cu mutația genetică.
Protejați de schimbările îmbătrânirii
Potrivit specialiștilor care au efectuat cercetarea, este pentru prima dată când se observă diferențele în markerul molecular al îmbătrânirii (telomerii), în cel metabolic (nivelurile de insulină) și în cel cardiovascular (tensiunea și rigiditatea artere- lor). „Descoperirea ne-a uluit, în principal din perspectiva consistenței beneficiilor antiîmbătrânire, care se întind pe mai multe planuri ale funcționării organismului. Toate datele au mers pe direcția concluziei că acești oameni sunt în general mult mai protejați de schimbările generate de înaintarea în vârstă”, explică Douglas Vaughan, de la Universitatea americană Northwestern, autor al studiului.
Izolați genetic și cultural
Cercetările asupra membrilor acestei comunități se derulează de peste zece ani, iar specialiștii consideră că mutația genetică recent descoperită este un fel de „fântână a tinereții”. „Nu doar că acești oameni trăiesc mai mult, dar beneficiază și de o sănătate mult mai bună. Este cea mai dezirabilă formă de longevitate”, adaugă Vaughan. Demn de menționat este faptul că membrii comunității studiate sunt mai mult sau mai puțin înrudiți și sunt în parte descendenți ai unor fermieri din Berne, Elveția, sosiți aici la mijlocul secolului al XIX-lea. De altfel, comunitatea în ansamblu este relativ izolată, deopotrivă genetic și cultural.
Tratament care imită mutația genetică
Pornind de la descoperirea mutației genetice și de la convingerea că acești oameni nu sunt singurii de pe planetă la care aceasta este prezentă, experții americani, împreună cu colegi japonezi de la Universitatea Tohoku, au realizat un medicament care are același efect înregistrat în comunitatea amish. Tratamentul a trecut cu bine testele primare de siguranță și acum este experimentat în Japonia în faza a doua, pentru a se observa cum acționează asupra insulinei în cazul pacienților cu diabet de tip II și obezitate. Oamenii de știință americani au demarat procedura de obținere a autorizației pentru testarea medicamentului.