Main menu

header

659 12 1de Diana Tudor

Ozonoterapia este un tratament complet naturist, care utilizează un amestec de oxigen și de ozon, având un efect revigorant asupra tuturor organelor. Mai mult decât atât, cercetările preliminare au demonstrat faptul că terapia cu ozon stimulează apariția celulelor stem, despre care știm că au un rol important în regenerarea și în vindecarea tuturor organelor. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, terapia cu ozon are beneficii numeroase și în patologia dermato-cosmetică, musculo-scheletală, dar și în cea ginecologică, astfel contribuind la ameliorarea sau chiar la vindecarea unor afecțiuni acute și cronice. Mai multe informații despre această terapie inovatoare, fără reacții adverse, în tratarea afecțiunilor ginecologice aflăm chiar de la doctor Mihai Băican (medalion), medic specialist în ozonoterapie în cadrul Clinicii medicale de diagnostic, tratament integrativ și recuperare medicală și estetică Fizio Estetix, din București.

„Rezultatele sunt spectaculoase și imediate”

- Ce este ozonoterapia?

659 12 3- Ozonoterapia este un tratament modern și inovator, ce presupune introducerea în sânge, deci în organism, a unui amestec de oxigen (O2) și de ozon (O3), în con- centrație variabilă, având astfel un efect deosebit de stimulare a regenerării organice la nivel celular. Iar dacă ne gândim că orice țesut afectat prezintă o slabă oxigenare, este lesne de înțeles de ce ozonoterapia va avea ca efect vindecarea sa. Practic, prin această terapie îi este oferit țesutului afectat elementul vital pentru a se putea recupera și a reveni la starea de sănătate. Iar vestea bună este că astăzi, datorită dezvoltării tehnologiei și a personalului medical specializat, se poate realiza terapia cu ozon în doze mari, cu rezultate încă de la prima ședință, procedură medicală ce poartă numele de OHT („Ozone High Doses Therapy”). Această nouă etapă în evoluția tratamentului cu ozon constă în administrarea hiperbară a unor concentrații mari de ozon, cu rezultate spectaculoase și imediate, clinica noastră dispunând de un astfel de aparat de generare a ozonului hiperbaric, care permite realizarea terapiei OHT.

- Ce afecțiuni din sfera ginecologică sunt tratate cu ajutorul ozonoterapiei?

- Ozonoterapia are efecte benefice în tratarea a numeroase afecțiuni din sfera ginecologică, boli care fie nu beneficiau de un tratament eficient, având numeroase recidive, cum ar fi cazul candidozei rezistente la tratament sau al endometriozei, fie necesitau intervenții chirurgicale, cum ar fi cazul rănilor pe col, pentru care se făcea cauterizare. Mai mult decât atât, am înregistrat rezultate foarte bune la clinică și în tratarea virusului HPV, responsabil de declanșarea cancerului de col uterin. Spre exemplu, una dintre pacientele pe care le-am tratat s-a prezentat la noi cu un rezultat al testului Papanicolau care indica prezența unor atipii HPV. După o lună și jumătate de tratament, care a presupus terapia cu ozon prin insuflații vaginale, pacienta a repetat testul, care a indicat faptul că atipiile HPV dispăruseră. Desigur, un astfel de rezultat depinde foarte mult și de stilul de viață al pacientei și de starea generală a acesteia. Alte afecțiuni din sfera ginecologică tratate cu ajutorul terapiei cu ozon sunt: chisturile, inflamațiile, herpesul genital, infecțiile cu chlamydia, dereglările menstruației, afecțiunile inflamatorii pelvine de tipul anexitei sau al metroanexitei.

Aplicată şi în afecţiuni musculo-scheletale

659 12 2- Cum decurge o ședință de ozonoterapie?

- În funcție de patologia pe care o tratăm, ozonoterapia se poate face pe mai multe căi. În primul rând, se poate realiza pe cale sistemică, iar acest lucru presupune extragerea unei cantități de aproximativ 200-250 ml sânge de la pacient într-un kit steril, adăugarea amestecului de ozon și de oxigen în recipient, după care reintroducerea sângelui în organism prin același kit care a ajutat la extragerea sa. Această procedură este indicată în patologia dermato-cosmetică, pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, precum și pentru alungarea stresului, a anxietății și a oboselii, contribuind la un tonus ridicat și la un somn mai bun. De asemenea, ozonoterapia se poate realiza și prin infiltrații locale, deci injecții cu ozon administrate în articulații sau în zonele musculare cu probleme, de exemplu în cazul afecțiunilor musculo-scheletale: durerile articulare, coxartroza, gonartroza, osteoporoza etc. În cazul afecțiunilor ginecologice sunt utilizate insuflațiile vaginale, care se realizează printr-o procedură simplă și confortabilă, cu rezultate uimitoare. Insuflațiile presupun introducerea unui cateter subțire în vagin, mai subțire decât un supozitor, și administrarea dozată și controlată a unor pufuri de ozon. În felul acesta este asigurat confortul pacientei pe tot parcursul procedurii, iar efectul local este unul sigur și imediat.

„Efect de cicatrizare și de vindecare a leziunilor”

- Să luăm un caz particular: rănile pe colul uterin. În primul rând, de ce apar acestea?

- De regulă, rănile pe colul uterin sunt depistate cu ocazia controalelor ginecologice periodice, infecția cu HPV fiind incriminată frecvent pentru apariția acestora. De cele mai multe ori, imunodepresia conduce la apariția rănilor pe colul uterin, deci un sistem imunitar scăzut poate reprezenta un factor de risc pentru acestea. Rănile pe colul uterin sunt periculoase, deoarece, neglijate sau combinate cu anumite tulpini HPV, pot duce la apariția leziunilor maligne, canceroase.

- Cum acționează ozonoterapia în acest caz și cât durează tratamentul?

- Pe de o parte, ozonoterapia ajută pacienta în restabilirea unui status imun cât mai bun, iar, pe de altă parte, la eradicarea infecției cu papiloma virus, la cicatrizarea leziunilor prin efectul de vindecare direct pe care îl are asupra mucoaselor și tegumentului. Protocolul terapeutic se particularizează pentru fiecare pacientă în parte și constă în administrarea sistemică și/sau locală de ozon. În ceea ce privește durata tratamentului, semnele pozitive se înregistrează încă de la primele ședințe, și acestea pot fi evidențiate fără probleme în cadrul consultului ginecologic. Durata acestuia depinde de starea generală a pacientei, de cât de tare este afectată, de situația în care se găsește sau dacă prezintă o altă patologie. Toate aceste aspecte influențează destul de mult planul de tratament pe care îl vom urma. Frecvența ședințelor se va stabili în funcție de statusul pacientului și poate să fie săptămânală sau se poate recurge la un program de două-trei ședințe pe săptămână în perioada de început a tratamentului.

„Ozonoterapia reprezintă un tratament complet natural, deci fără reacții adverse sau efecte secundare“

Se pot trata şi bolile autoimune

- Ce alte afecțiuni mai pot fi tratate cu ajutorul ozonoterapiei?

- Ozonoterapia își găsește utilitatea atât în purificarea și în curățarea sângelui de virusuri, bacterii și paraziți, cu efecte vizibile asupra îmbunătățirii stării generale de sănătate, cât și în combaterea stresului, anxietății și a tulburărilor de somn. De asemenea, s-au observat rezultate remarcabile în tratarea unor afecțiuni care până în prezent nu au beneficiat de rezultate terapeutice mulțumitoare: boli autoimune, infecții virale, intoxicații chimice cu metale grele, alergii la diferite substanțe, probleme ale sistemului circulator, boli metabolice, complicații neoplazice cauzate de tratamentul oncologic, boli artrozice și multe altele.