de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna
Deși până nu demult reumatismul era considerat o „boală de bătrânețe”, de ceva vreme acesta afectează în egală măsură articulațiile persoanelor aflate la vârsta a doua și, mai grav, face victime și în rândul copiilor. Strict în cazul minorilor, de vină se pare că ar fi infecțiile cu streptococ netratate corespunzător. Din acest motiv, medicii trag un semnal de alarmă asupra acestei probleme și îi sfătuiesc pe părinți să nu ignore niciun simptom al minorului. În caz contrar, repercusiunile care pot apărea vor dăinui pentru tot restul vieții.
E nevoie de antibiotice şi de corticosteroizi
Termenul medical „reumatism” include toate afecțiunile dureroase, acute sau cronice, care influențează funcționarea normală a aparatului locomotor. Pe lângă durerea locală, simptomele pot include: inflamații, înroșire la nivelul pielii, rigiditate musculară sau chiar căldură locală. Mai mult, formele cronice pot duce la deformări articulare și la reducerea mobilității până la blocaj articular. În cazul copiilor, reumatismul poate fi provocat de infectarea cu un streptococ, situație care conduce la inflamarea articulațiilor mari și a inimii, dar și la febră. „Boala se instalează la copii și la adolescenți cu vârsta între 4 și 15 ani, pe fondul unei infecții cu streptococ netratată corespunzător. Boala trebuie tratată imediat cu antibiotice și corticosteroizi, conform sfatului medicului specialist. În funcție de caz, unele dintre aceste tratamente pot dura chiar și luni”, susține doctorul Ion Manea, reprezentantul clinicii Bio Ortoclinic.
Este adevărat: frigul accentuează durerea
Reumatismul este o afecțiune care poate apărea atât din cauze ereditare, dar și ca urmare a unor infecții ale gâtului, dinților și/sau intestinelor, în urma unor dezechilibre hormonale sau în prezența unor toxine în sânge. În ceea ce privește amplifi- carea durerilor, specialistul în vertebrologie susține că durerile sunt direct accentuate de frig. Mai exact, persoanele reumatice meteosensibile (indiferent de vârstă) sesizează o conexiune directă între intensitatea durerii și scăderea presiunii atmosferice în zilele reci sau ploioase. „Chiar dacă nu există dovezi medicale care să ateste sau să infirme o eventuală legătură între reumatism și starea vremii, se știe foarte clar că frigul accentuează problemele articulare, așa că toți cei care au astfel de afecțiuni trebuie să se protejeze mai bine”, explică medicul Ion Manea.
Căldura locală, un calmant foarte bun
Cât despre ameliorarea simptomelor, specialistul este de părere că există măsuri care pot fi de real folos. Căldura locală este un calmant foarte bun în momentele în care durerea se acutizează. Aceasta poate fi aplicată sub formă de băi. Atenție însă! Acestea se efectuează conform recomandării medicului curant, pentru că și prea multă căldură poate face rău.
Pe termen lung este recomandată o alimentație bogată în pește, fructe, legume (în mod special fasolea verde și usturoiul) și sucuri naturale.
Antiinflamatoare nesteroidiene pot fi de ajutor, acestea diminuând pe moment durerile și inflamațiile. Și în alegerea antiinflamatorului potrivit ar fi ideal să vă consultați cu medicul. Banala aspirină, spre exemplu, nu este recomandată alergicilor, per- soanelor care suferă de boli de stomac și de coagulare a sângelui, dar nici copiilor până la vârsta de 13 ani, întrucât le poate provoca Sindrom Reye, afectându-le creierul și ficatul. Așadar, aveți grijă să nu vă faceți singuri mai mult rău decât bine! De aceea, ideal ar fi ca, în toate cazurile, pacienții să se prezinte neapărat la medic. În urma efectuării unui set de analize, acesta va putea stabili corect diagnosticul și va recomanda în consecință un tratament medicamentos adecvat, iar în unele cazuri chiar cure de balneofizioterapie.
Formele cronice ale maladiei
Formele cronice ale reumatismului pot fi încadrate în mai multe grupe principale: reumatisme infecțioase, care sunt provocate de infectarea articulației cu un germen (artrită gonococică, artrită tuberculoasă); reumatisme inflamatorii, cauzate de boli de sistem precum: poliartrita reumatoidă, spondiloartropatia, artrita psoriazică, lupusul eritematos, angeitele; reumatisme degenerative, care apar ca efect al uzurii articulațiilor (artroza membrelor), al efortului puternic și prelungit (hernia discală) sau al ambelor cauze (sindromul îngustării canalului carpian); afecțiuni inflamatorii periarticulare (afectează zona din jurul articulațiilor): tendinite, periartrite, bursite (apă la genunchi, apă la cot etc.); afecțiuni hematologice sau tumorale precum: mielom multiplu sau metastaze canceroase osoase.
Nu ignoraţi semnele faringitei!
Cele mai frecvente afecțiuni cauzate de streptococii de grup A includ infecții respiratorii superioare (amigdalite, faringite, scarlatină), infecții ale pielii (impetigo) și boli inflamatorii (cum ar fi febra reumatică sau infecția renală). În plus, streptococii determină infecții sangvine, care pot avea complicații severe. Pentru a le evita se impune tratament cu antibiotice, medicamentul de elecție fiind penicilina. Iar pentru persoanele alergice la aceasta se apelează la eritromicină și variate cefalosporine.
De asemenea, febra și tusea iritativă trebuie să vă dea de bănuit. După finalizarea tratamentului, la un anumit interval de timp, ar fi bine să repetați analizele copilului, să vă asigurați că problema s-a rezolvat. Circa 3% dintre cazurile de faringită streptococică A care nu sunt tratate corespunzător dezvoltă febră reumatică, numită și reumatism articular acut. Efectele acesteia sunt destul de serioase și reprezintă reale motive de îngrijorare. Simptomele febrei reumatice includ: noduli subcutanați de mărimea unui bob de mazăre, înroșirea pielii (rash dermic), dureri articulare, febră, incontinență pentru fecale, palpitații, dureri toracice și chiar insuficiență cardiacă în cazuri rare. Atenție însă! Nu trebuie să așteptați să se ajungă aici! Măsurile trebuie luate imediat după apariția semnelor faringitei, care sunt: febră, strănut, tuse iritativă, obstrucție nazală urmată de secreții seroase, dureri faringiene - descrise adesea ca senzație de uscăciune sau de arsură înapoia foselor nazale.