de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Fără simptome, fără veste, fără reguli... ateroscleroza este o afecțiune care poate deveni condamnare. Considerată incurabilă, pune medicina în încurcătură, iar pe suferinzi îi expune la infarct, accident vascular cerebral sau demență. Prevalența bolii este tot mai mare și se înregistrează de la vârste tot mai mici. În aceste condiții, reducerea riscului ține mai mult de stilul de viață și de recursul la farmacia naturii.
Infarct, Alzheimer, amputări
Mortalitatea înregistrată în dreptul aterosclerozei este de circa 13% din total, cu aproape 90% dintre americanii cu vârsta de peste 30 de ani suferind de această afecțiune. Cauzele apariției bolii, uneori încă din copilărie, au rămas necunoscute. Grave sunt însă efectele acestei întăriri, îngroșări și sufocări cu depuneri a arterelor: atac de cord, accident vascular cerebral, Alzheimer, amputări. Pe scurt, atunci când grăsimile, calciul, colesterolul și alte substanțe încep să aglomereze o placă ce se depune pe artere, acestea se rigidizează, iar spațiul în care circulă sângele se subțiază tot mai mult, până la blocaj. Se poate spune că ateroscleroza este „fundamentul” multor afecțiuni cardiovasculare, segment care conduce detașat în tabloul mortalității la nivel mondial.
Semnele apar când arterele sunt deja înfundate
Raza de acțiune a aterosclerozei este teribil de extinsă și cu consecințe dintre cele mai grave. Dacă vasele care se rigidizează sunt cele ce transportă oxigen spre inimă, riscul de afecțiuni coronariene este major. Dacă sunt afectate vasele care merg spre creier, există pericolul unui atac ischemic sau unui accident vascular cerebral. De asemenea, în cazul arterelor membrelor, ateroscleroza poate genera blocaje grave, chiar pierderea membrului. Și toate acestea în condițiile în care majoritatea persoanelor nici nu știu că au această afecțiune până nu intervin simptome în momente dintre cele mai obișnuite, cum este o sesiune de exerciții la sală sau o discuție în contradictoriu care ridică tensiunea arterială. Iar când semnele apar, deja arterele sunt înfundate în proporție de 40%.
Ateroscleroza coronariană debutează la vârste fragede, fiind prezentă la unu din șase adolescenți
„Alimentaţia şi suplimentele pot reduce riscul“
Ateroscleroza are anumiți factori de risc, cum sunt fumatul, diabetul, kilogramele în plus sau inflamațiile, dar nu există o regulă general valabilă. Mulți dintre cei care suferă de această perfidă afecțiune nu sunt fumători și nici nu au tensiune arterială ridicată. Care ar putea fi cauzele în aceste situaţii încă nu se știe, printre factorii de risc fiind menționate sexul (bărbați sau femei trecute de menopauză), stresul sau un istoric al acestui tip de afecțiuni în familie. Așadar, și persoanele cu un stil de viață sănătos sunt expuse aterosclerozei și se pot trezi cu accidente vasculare cerebrale sau cu membre amputate din cauza bolii. „Alimentația și suplimentele pot reduce riscul aterosclerozei. Și unele plante se dovedesc promițătoare în reducerea nivelurilor de colesterol”, notează Centrul Medical al Universității Maryland.